EPDM is de meest duurzame dakbedekking voor platte en licht hellende daken die er bestaat. EPDM is een kunstmatige rubber die vooral uitblinkt op vlak van UV-bestendigheid. Het is een inert (dood) materiaal dat niet meer evolueert en dus altijd zijn basiseigenschappen blijft behouden.
Het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) heeft onderzoek gedaan naar verschillende soorten dakbedekking. Hieruit kwam voort dat ongewapende en ongecacheerde EPDM dakbedekking het minst milieubelastend is.
EPDM rubber staat bekend als uitermate duurzaam en gaat maar liefst twee keer zo lang mee als bitumineuze dakbedekkingsmaterialen. Bij een groendak ligt de levensduur zelfs nog hoger. Na gebruik kan EPDM folie tot slot worden hergebruikt of gerecycled.
Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdige rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. En komt u er niet uit, dan heeft Interexpress een duidelijke video handleiding over het leggen van EPDM.
Bitumen, in de dakbanen van Derbigum aangevuld met polymeren en versterkt met een dubbele wapening, is geschikt als dakbedekking vanwege deze eigenschappen: Het is vuurbestendig en dus brandveilig. Het is niet-toxisch en milieuvriendelijk.
De voordelen van een PVC-dak:
Een goed betaalbare dakbedekking, vrij goedkoop ten opzichte van ander alternatieven. Onderhoudsvriendelijk, 2x per jaar reinigen met alleen water. Zeer sterk maar toch licht in gewicht en daardoor makkelijk verwerkbaar. Milieuvriendelijke materiaal, want het is volledig recyclebaar.
Een duurzaam dak respecteert het milieu en beschermt ons niet alleen tegen regen en sneeuw, maar maakt onze woning ook comfortabeler. Een ecologisch dak moet het ook mogelijk maken de energie-efficiënte van het pand te verbeteren en te besparen op de energie die wordt gebruikt om de woning te verwarmen.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
EPDM en bitumen verschil in prijs
In de harde aanschafkosten is bitumen dus de goedkoopste optie. Maar als u echter naar de levensduur van het materiaal kijkt, ziet u gelijk dat EPDM zo'n 2x zo lang meegaat. Van EPDM is de relatieve prijs dus juist een stuk lager dan bij bitumen.
Een PVC dak wordt altijd op dezelfde manier gelegd, in banen. Een nadeel van een PVC dakbedekking zijn weekmakers, deze verouderen de PVC na 30 jaar. Voordelen: PVC is ten opzichte van bitumen veel lichter en duurzamer.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Toch kleven er ook nadelen aan. Zo zijn EPDM-folies doorgaans zwart, wat veel minder rendement geeft dan daken uitgevoerd in een lichtere kleur. Bovendien is EPDM zeer gevoelig voor mechanische beschadigingen en zodoende bijvoorbeeld erg kwetsbaar in combinatie met zonnepanelen.
Geeft geen giftige stoffen af
EPDM bevat geen schadelijke weekmakers die vrijkomen wanneer de temperatuur van het materiaal stijgt onder invloed van de zon. Alle eigenschappen van EPDM blijven gedurende de volledige levensduur stabiel. EPDM scheidt dus geen giftige stoffen af.
Wanneer je een sedumdak gaat aanleggen moet je rekenen op ongeveer 75,- per vierkante meter. Hierbij gaat het om de volledige opbouw van het sedum per vierkante meter. Je hebt namelijk niet alleen matten of cassettes met sedum nodig om een dak aan te leggen, maar je dient ook een goede onderlaag aan te schaffen.
Je groene dak voert minder regenwater af.
Een sedumdak of ander groendak zijn planten en die gebruiken water. Van alle regenwater die er op het dak komt wordt er zo'n 40 a 50% op jaarbasis door het groene dak gebruikt. Verder voert het het overtollige regenwater n langzamer af.
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
Over het algemeen zijn zonnepanelen en EPDM een perfecte combinatie. Omdat EPDM rubber tientallen jaren meegaat, heeft u hier na de installatie van zonnepanelen geen omkijken meer naar. Maar niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
De prijs voor de plaatsing van een EPDM dakbedekking bedraagt gemiddeld € 60 à 80 per m2, incl. btw en plaatsing. Indien de oude dakbedekking en dakconstructie verwijderd moeten worden, moet je rekenen op een kostprijs die heel wat hoger zal liggen. Ook het plaatsen van dakisolatie zal extra kosten met zich meebrengen.
PVC biedt zo zijn eigen voordelen, want dankzij de UV-bestendigheid van dit vaak wit gekleurde materiaal blijft de binnentemperatuur onder warme omstandigheden iets lager dan bij bitumen. De onbetwiste koning op het gebied van bestendigheid tegen temperatuurverschillen is echter EPDM.
Wat kost EPDM dakbedekking? EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is ongeveer €70,- per m² en is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).
PVC daken gaan ongeveer 20 – 25 jaar mee.
EPDM is een populair kunststof om platte daken mee te bedekken. Het heeft een veel langere levensduur dan PVC. Ook kan het in één keer op het dak worden gelegd, omdat een folie in de fabriek op maat kan worden gemaakt. In tegenstelling tot PVC kan dit materiaal op bijna alle ondergronden worden geplaatst.