De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
De in Japan geboren Marie Kondo was van jongs af aan al in de ban van opruimen en iedereen die haar boeken heeft gelezen zweert bij de 'KonMari' methode. De opruimgoeroe is van mening dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen.
Kondo woont sinds drie jaar met haar man Takumi Kawahara en hun twee dochters in Californië. Haar boeken over opruimen waren wereldwijd bestellers, de Netflix-serie werd een hit. Een van haar belangrijkste adviezen: bewaar alleen dat waar je plezier aan beleeft.
Meng een kopje witte azijn met een kopje water. Met dit schoonmaakmiddel kun je de keukenkastjes gemakkelijk schoonmaken. Daarnaast is het ook een middel dat er niet voor zorgt dat het hout krom trekt of de lak laat verwijderen.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Tips om te beginnen
Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer. Geef dingen een vaste plek: je autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast. Wanneer je jezelf dat aanleert, sluipt die opruimroutine er vanzelf in. Begin in één kamer.
Door op te ruimen en eventueel spullen weg te gooien of te geven word je veel bewuster van al je bezittingen, en word je een stuk dankbaarder voor je belangrijkste bezittingen. Zo haal je in het vervolg waarschijnlijk ook minder snel onnodige dingen in huis, omdat je precies weet wat je thuis allemaal hebt liggen.
De buitenkant van de keukenkastjes kun je eenvoudig schoonmaken met wasverzachter. Doe een scheutje onverdunde wasverzachter op een keukenrol of droge doek en wrijf de vetvlekken en vuil gemakkelijk van de kastjes.
Vetvlekken verwijderen
Maak een papje van drie delen baksoda en een deel water. Bedek de vlek hiermee, maar schuur niet. Haal het papje na een tijdje weg met een vochtige doek. Sommige vlekken zullen pas na meerdere behandelingen verdwijnen.
Wanneer je een mat zwarte keuken schoonmaakt, gebruik dan een schone, zachte, vochtige en niet-pluizende doek. Gebruik geen schuursponsjes of microvezeldoekjes, deze kunnen voor krassen zorgen. Bij lichte, recente vervuiling is een zachte doek, handwarm water en een beetje afwasmiddel al voldoende voor het schoonmaken.
Maak je keuken goed schoon met heet water en een beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel. Een desinfecterend schoonmaakmiddel gebruiken, zoals chloor of bleek, is niet nodig.