De Maan draait om de Aarde in ongeveer 27 dagen, daar komt ook ons woord “maand” vandaan. De afstand Aarde Maan is ongeveer 384000 kilometer. Ongeveer, want soms staat de Maan iets dichterbij, soms iet verder weg. Dit komt omdat de baan van de Maan om de Aarde niet precies rond is maar eirond (ovaal).
De maan is een satelliet van de aarde: hij draait in een baan om de aarde. Omdat de aarde en de maan samen om de zon draaien, beschijnt de zon steeds een ander stukje van de maan. Voor ons lijkt het daardoor alsof de maan verandert van vorm. Ook zeggen we dat de maan schijnt.
De maan is een natuurlijke satelliet van de aarde en verhoudingsgewijs erg groot. De massa van de maan is 1/81 ten opzichte van de aarde en door dit beperkte verschil worden de aarde en de maan wel eens een dubbelplaneet genoemd.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
Een maan is een hemellichaam dat een baan om een planeet beschrijft. Een maan is kleiner dan een planeet. Daardoor heeft het ook minder massa.
De maan is mogelijk gemaakt van magma. Dat stelt een nieuwe theorie over het ontstaan van onze kosmische kompaan. De heersende hypothese over de geboorte van de maan is dat een object even groot als Mars, Theia genaamd, op de aarde botste. Daarbij kwam een wolk van puin vrij die samenklonterde en zo de maan vormde.
De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon. In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht. Dat betekent dat de maan (net als de aarde) altijd één verlicht halfrond en één donker halfrond heeft.
De maan draait precies op de maat met de aarde om zijn eigen as. Daardoor is hij altijd met dezelfde kant naar onze planeet gekeerd. Om precies te zijn doet de maan 27,3 dagen over een rondje om de aarde en evenlang over een draai om zijn as.
Als we de helft van de maan verlicht zien spreken we van het 'eerste kwartier'. Ongeveer een week later zien we de volle maan. Vanaf dan neemt het schijnsel weer af en wordt er steeds een stukje minder zichtbaar van de lichte kant van de maan. Zo'n proces van nieuwe maan naar volle maan noemen we de maancyclus.
Antwoord. De hoek die de schijnbare baan van de maan maakt met de horizon op het moment van opkomst of ondergang variëert op 50° NB tussen 28° en 40°. Als je je richting evenaar beweegt gaat dat hoekinterval steiler worden. Maar je moet practisch op de evenaar staan om een loodrechte ondergang te zien.
Een maan is een planetoïde die als satelliet om een (dwerg)planeet heen draait. Een maan moet daarvoor een stuk kleiner zijn dan de planeet waar deze omheen draait. Een satelliet die met een raket de ruimte wordt gelanceerd is eigenlijk ook een maan. Daarom noemen we satellieten ook wel kunstmanen.
De Maan staat om 22:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 12.2° boven de zuidelijke horizon. Let op: tussen ongeveer 06:24 en 20:50 uur is het licht, en tussen 06:59 en 20:16 uur staat de Zon boven de horizon.
Het blijkt dat de maan uit een vaste binnenkern bestaat van zo'n vierhonderd kilometer doorsnede met daaromheen een gesmolten laag van negentig kilometer dik. Daaromheen zit weer een half gesmolten mantel. Deze opbouw is ruwweg hetzelfde als bij de aarde.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Wat is er nodig om te leven op de maan? Voedsel, water, gewichtloosheid, zuurstof, luchtdruk, allemaal zaken die op de maan niet zo zijn als op de aarde.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Samenvatting. De bewegingen van de maan om de aarde en de aarde om de zon zijn complex; het zijn superposities van de omloopbewegingen en rotatiebewegingen. De aarde en de maan draaien beide om hun as (rotatie), maar bewegen zich ook rond een ander object (omloop).
De zon is 400 keer zo groot als de maan, maar de maan staat precies 400 keer dichter bij de aarde dan de zon. Daardoor is het mogelijk dat de veel kleinere maan de zon helemaal afdekt.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
Energie, symboliek en magie
De maan heeft, samen met de zon, een onmiskenbare invloed op de natuur op aarde. Ze bepaalt de eb en de vloed, de stand van het water. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur en bestaan voor zo'n zeventig procent uit water.