Het drinken van warme thee zou beter zijn dan het drinken van koude dranken, omdat de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemparatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen. Daardoor koelt je lichaam af.
Een warm drankje drinken tijdens het hete weer lijkt onmogelijk, maar thee is met dit warme weer erg goed voor je! Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat je het ietsjes minder warm hebt.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Thee hydrateert ons lichaam.
Je kunt 'm warm of koud drinken, én je kunt volop variëren met smaken.
Je moet namelijk heel veel drinken om dit verkoelende effect te bewerkstelligen. Eén kopje thee is dus niet voldoende en heeft een minimaal effect op de lichaamstemperatuur. De temperatuur van het drankje maakt dus niet zoveel uit.
De theorie achter de hete thee is als volgt: als je iets warms drinkt, dan gaat je lichaamstemperatuur tijdelijk iets omhoog. Daardoor ga je meer zweten. Als het zweet verdampt op je huid dan koel je juist weer af. Dus door het drinken van hete thee zou je afkoelen.
Het ontstaat wanneer je het vochttekort (door het zweten) niet compenseert. Water drinken is dan de correcte remedie. Hypotone dehydratatie is uitdroging die gepaard gaat met een tekort aan zout (door zoutverlies via zweten, diarree, braken, …).
Thee heeft behalve het aanvullen van vocht verschillende bewezen gezondheidsvoordelen. Zo is het aangetoond dat het drinken van thee de kans op een beroerte verkleint, de bloeddruk verlaagt, de kans op diabetes type 2 verkleint en het LDL-cholesterol verlaagt. Dit gaat al op vanaf drie koppen thee per dag!
Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
Wist je dat je door warm water te drinken ook een plattere buik krijgt? Ja, er zit absoluut een verband tussen warm water drinken en een platte buik. Dit heeft puur met de vertering in jouw lichaam te maken, waardoor alle voedingsstoffen beter en sneller verteerd en verwerkt worden.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Het verlies aan lichaamswarmte en het gebrek aan koudegevoel door de verdoving is ook de reden waarom er helaas wel eens dakloze mensen sterven aan onderkoeling. De beste manier om je warm te houden op een barkoude dag is met een alcoholvrije warme drank zoals een kop cacao, soep, thee of zelfs alcoholvrije glühwein.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Thee drinken is gezond. Het drinken van thee verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom adviseert het Voedingscentrum volwassenen dagelijks drie koppen groene thee of zwarte thee te drinken.
Waarom thee drinken goed is voor je huid
Thee en met name groene thee bevat veel antioxidanten: deze antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen. In groene thee zitten veel polyfenolen: een antioxidant wat zich met name richt op schade veroorzaakt door zonlicht.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Doordat de vaten wijder zijn daalt de bloeddruk en door het zweten krijgt het bloed dus minder volume. Hermien Kalkman: “Het vocht neemt af, maar het aantal bloedcellen blijft gelijk. Daardoor wordt het bloed stroperiger dan normaal.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.