Eindoordeel – Welke vegetarische worst is de beste? Uit alle worsten van deze test, vind ik de Incredible Bratwurst van Garden Gourmet het lekkerst. Dit zou zeker mijn eerste keuze zijn bij een stamppot en bij een gerecht met een iets meer Mediterraans tintje zou ik voor Incredible Chorizo kiezen.
Vegetarische rookworsten zijn gewoon een lekker alternatief zonder flinke uitschieters! Uiteindelijk kwamen we na lang beraad tot de conclusie dat de Valess rookworst onze testwinnaar was. Op korte afstand gevolgd door de rookworst van Unox op de gedeelde tweede plaats met die van Hema.
Is een vegetarische rookworst gezonder? De Consumentenbond heeft verschillende vegetarische rookworsten vergeleken met traditionele rookworsten en kwam tot de conclusie dat de vleesloze variant een stuk minder ongezonde verzadigde vetten bevat. Soms is dit zelfs minder dan in een extra magere rookworst.
Eén vegetarische knak bevat een stuk minder eiwit dan de vleesknakworst en vegetarische burger, die respectievelijk 1,5 tot 2x zoveel eiwit bevatten. Verder bevat de vega knakworst 25% meer vet dan de vleesvariant en bijna 2x zoveel zout.
We aten de UNOX vegetarische rookworst bij stampot zuurkool. De smaak van de rookworst lijkt in eerste instantie wel iets op de rookworst die ik ken van vroeger en de structuur lijkt ook enigszins op de 'gewone' worst. Dat is zeker een pluspunt. Naarmate ik echter verder kauw vind ik dat het een chemische smaak krijgt.
Schutte: "Er bestaan magere varianten, waar minder verzadigd vet in zit. Maar ook dit is nog steeds bewerkt vlees met te veel zout. Daarom staat ook een magere rookworst niet in de Schijf van Vijf." Klaassen vindt ook dat de magere variant de gezondste optie is, omdat er minder vetten in zitten.
Normaal gesproken is worst een samenstelling van verschillend rest vlees. Het vlees wordt gemalen en er wordt dierlijk vet toegevoegd. Als we kijken naar een vegetarische worst zit hier voornamelijk magere melk in, natuurlijke oliën en wat natuurlijke hulpstoffen.
Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het 'sap' in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten.
Als basis voor knakworst wordt varkensvlees of rundvlees gebruikt. Er kan ook ander vlees, bijvoorbeeld kippen- of kalkoenseparatorvlees aan toegevoegd worden, dat wordt verkregen door botten waaraan nog restjes vlees zitten te centrifugeren in een zogenaamde separator.
Worstjes: water, zonnebloemolie 13%, eiwitpoeder^1 5,3%, rijstebloem, gemodificeerd zetmeel, inuline, verdikkingsmiddelen (E461, E415, E401), specerijen (witte peper, uipoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, foelie), aroma, suiker, tomatenpuree, zout, gehydrolyseerd maïseiwit, gistextract, nootmuskaatextract, ...
In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig. De smaakbeleving houdt niet op bij de eerst hap, want deze rookworst gaat een ware smaaktransformatie door.
Bij Unox geloven we dat goede producten beginnen met de beste ingrediënten. Zo is onze vegetarische rookworst gemaakt op basis van plantaardige olien, eiwit van erwten en eiwit van kippeneieren. Deze kippeneieren zijn beloond met het Beter Leven keurmerk 2 sterren.
Vleeskoning Unox introduceert vandaag de eerste vegetarische rookworst in zijn ruim 80-jarige geschiedenis. De worst is gemaakt van onder meer plantaardige olie en eiwitten uit erwten en vormt de start van een complete productlijn van vleesvervangers. In 2019 volgen knakworstjes, leverpastei en stoofpotjes.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat knakworstjes en andere soorten bewerkt vlees zeer ongezond zijn. De vleesproducten zijn erg kankerverwekkend en worden ingedeeld in de gevaarlijkste categorie: Groep 1. In deze groep zijn ook asbest, arseen en het radioactieve plutonium-239 te vinden…
Hotdogs of knakworsten
De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.
De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten vandaag in krant Kronen Zeitung. Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.
Zo zitten er 80 calorieën in één knakworst, maar dat is niet alles. Het vlees is voornamelijk afvalvlees: niet bepaald gezond voor je lijf, dus.
Hoeveelheid per persoon
Bij knakworst kun je, afhankelijk van de lengte, van twee worsten per persoon uitgaan, maar die of vier mag natuurlijk ook.
Doe de knakworstjes in de mand van de airfryer en stel deze in op 7 minuten. Kijk na 7 minuten of ze al knapperig zijn en stel hem eventueel nog 3 minuten langer in. Wanneer ze klaar zijn kan je ze rustig uit de mand schudden, een klein beetje laten afkoelen en vervolgens lekker opeten!
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
Braadworst
Cijfers*: 280 kcal per stuk, 22 gram vet, waarvan 8 gram verzadigd vet. Meer calorieën dan: tartaar (130 kcal), kipfilet (180 kcal), 2 Quorn worstjes (110 kcal). Vlees levert B-vitamines en ijzer, maar de vette soorten zorgen ook voor calorieën en verzadigd vet.
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
De wereldberoemde rookworst van HEMA heeft een vegetarische variant gekregen: de OokWorst. ,,Tegenwoordig willen steeds meer Nederlanders minder vlees eten", onderbouwd woordvoerder Marry Jansen-Kin deze keuze.