Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
De Duitse maaltijden zijn meestal geen lichte maaltijden. In het weekend wordt vaak eerst soep gegeten, daarna aardappelen, vlees en groente. Aan de kust worden ook veel visgerechten gegeten. Als er een ”toetje” genomen wordt, dan is dat vaak yoghurt of fruit.
Er is al eerder gezegd dat Duitsers stevige eters zijn. Dat stevige eten begint 's ochtends al met het ontbijt. Dit bestaat over het algemeen uit één of meer van de vele soorten brood en de heerlijke verse broodjes. Als beleg is er jam, vleeswaren, kaas en hardgekookte eieren.
Voor een traditionele Duitse spirit moet je Schnaps hebben. Een heldere sterke drank met vaak een wat lichte fruitsmaak. Niet zo gek ook, want de drank wordt gemaakt van vergiste vruchten en wordt gebotteld zonder toegevoegde suikers. De meest gebruikte vruchten hiervoor zijn appels, peren, pruimen en kersen.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Er zijn in Duitsland bijvoorbeeld ontzettend veel regionale gerechten. Voor de Duitsers is eten een soort van traditie en dat merk je aan hun eetgewoontes. Ze houden in Duitsland echt heel erg van lekker en goed eten. Ze drinken daar ook graag een goed biertje of wijntje bij.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.
Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR. Kant-en-klaar broodjes kosten ongeveer 5 EUR.
Daarnaast staat Duitsland natuurlijk bekend om zijn Nürburgring, de Zoo van Berlijn, Fantasialand, Europark Duitsland, het Oktoberfest en de vele kerstmarkten die er ieder jaar gehouden worden. Duitsland is bij veel toeristen erg geliefd om zijn prachtige natuurgebieden.
De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Traditioneel hechten Duitsers aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen.
Bereiding Duitse borrelplank
Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
Volgens de Deutsche Gesellschaft für Ernährung, het Duitse Voedingscentrum, is 300 tot 600 gram vlees en vleeswaren per week genoeg. Dat komt overeen met zo'n 16 tot 31 kilo vlees per jaar. De gemiddelde Duitser blijkt echter 60 kilo vlees per jaar te eten.
Bier is veruit de populairste drank in Duitsland en onlosmakend verbonden met de Duitse cultuur. Duitsland is de grootste bierproducent en -consument van Europa en staat op de derde plaats in de wereld met een consumptie van 107 liter per inwoner per jaar.
De accijnzen op alcohol zijn in Duitsland lager dan in Nederland. Zeker bij sterke drank kan het prijsverschil hierdoor behoorlijk oplopen, tot wel 30%! Dat is al snel een tientje per fles. Maar ook bier en wijn is goedkoper.
Duitse alternatieven voor Nederlandse producten
Denk bijvoorbeeld aan hagelslag, stroopwafels, drop, Hollandse erwtensoep en koffiemelk. Mocht je hunkeren naar deze unieke Nederlandse producten dan zou je in de supermarkt op zoek kunnen gaan naar geschikte alternatieven.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Denk bijvoorbeeld aan Bouletten (gehaktballetjes met ui), Eissbein (gekookte varkenspoot) of een Berliner Weisse mit Schuss (witbier met siroop). De bekendste Berlijnse specialiteit blijft waarschijnlijk de alomtegenwoordige Currywurst (worst met ketchup en currypoeder).
Het kopen en drinken van sterke drank is in Duitsland toegestaan vanaf een leeftijd van 18 jaar. Tabak mag in Duitsland alleen verkocht worden aan consumenten van 18 jaar en ouder, maar minderjarigen mogen wel rookaccessoires kopen zoals bijvoorbeeld vloeitjes, sigarettenhulzen en waterpijpen.
Je kan bijna overal een (broodje) 'Bratwurst' verkrijgen, niet alleen in de cafés en restaurants maar ook in de 'worstenstalletjes' die ook wel bekend staan als de Wurstbude. Echter is de naam 'Bratwurst' een beetje misleidend want ze worden bij voorkeur niet gebraden maar wel gegrilld.