En dit onvolwassen gedrag kent bijna altijd maar twee redenen. De Botton vertelt dat de twee redenen een laag gevoel van eigenwaarde en weinig vertrouwen in anderen zijn. Deze twee dynamieken zijn vaak al in de kindertijd ontstaan en kunnen zich op latere leeftijd op verschillende onvolwassen manieren uiten.
Kenmerken emotioneel onvolwassen gedrag
Je toont je niet graag kwetsbaar en schaamte wil je vermijden. Je ergert je continu aan anderen. Weigeren te bekennen dat je zelf ook iets fout hebt gedaan. Niet openstaan voor het leren van nieuwe dingen.
Emotioneel volwassen wil niet zeggen dat je perfect bent en niet aangedaan bent bij kritiek of als je partner je verlaat. Juist het open staan voor de gevoelens die opkomen bij gebeurtenissen, die bewust de ruimte te geven en te weten dat deze ook weer over gaan, is een eerste stap naar een helende reactie.
Praat met de persoon.
Benoem het gedrag dat onvolwassen is en welke effecten het op jou heeft. Bijvoorbeeld: 'Het wordt me te veel als je niet meer meehelpt in huis. Zou je me alsjeblieft elke week willen helpen?' Geef de persoon dan elke dag specifieke dingen die hij/zij kan doen om te helpen.
Als je emotioneel gezond bent, betekent het niet dat je niet te maken krijgt met tegenslagen of moeilijkheden. Het gaat meer om de houding, gedrag en het gevoel waarmee je handelt. Net zoals je goed voor je lichaam zorgt, is het ook belangrijk dat je je emotionele gesteldheid de nodige aandacht geeft en onderhoudt.
Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt! Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone. Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van.
Emotioneel gezonde volwassenen zorgen voor zichzelf en zorgen voor jou. Dit betekent dat ze voor hun fysieke gezondheid zorgen, geen alcohol of marihuana gebruiken om te vluchten, maken ze gezonde voedingskeuzes, nemen ze genoeg rust en zijn ze ook afgestemd op hun eigen emotionele behoeften.
Wat is emotionele verwaarlozing? Een gebrek aan aandacht voor de behoeften van het kind aan genegenheid, emotionele steun, aandacht, bevestiging en controle kan duiden op emotionele verwaarlozing.
Een bijzonder kenmerk van mannen die weglopen is dus dat ze conflicten vermijden. Ze praten niet. Dat kan, zeker als ze de vrouw als moederfiguur zien, vooral uit angst zijn: “Ik verlies het toch. “ Maar daarnaast speelt ook iets anders een rol: mannen hebben veel langer last van een conflict.
Het hebben van weinig vertrouwen in anderen herken je bij iemand aan de volgende eigenschappen: Moeilijk mensen kunnen vertrouwen die je willen helpen. Moeite hebben om aan andere mensen te vertellen wat je voelt, denkt of vindt. Angst dat anderen ons gaan verlaten of bedriegen.
Hou je vast: volgens een nieuwe studie is een man pas emotioneel volwassen op een leeftijd van 43 jaar. Vrouwen daarentegen zouden op 32 al volledig volwassen zijn op dit gebied.
Excuseer je even en neem letterlijk een pauze en afstand van de omgeving en situatie waar je in zit. Geef hiervoor een neutrale uitleg. Een koffie halen, iets anders halen,... Dit geeft je de nodige tijd om je emoties even de ruimte geven en zo af te koelen.
Kinderen en jongeren krijgen soms te maken met ingrijpende veranderingen, trauma's of moeilijke (thuis)situaties. Als ze daar problemen van ondervinden, of als dit invloed heeft op hun gedrag, spreken we van sociaal- emotionele problemen of gedragsproblemen.
Het lijkt alsof de medewerkers er helemaal niet toe doen. Ze kunnen hun goddelijke gang gaan zonder dat iemand er ook maar echt iets aan doet. Alsof ze uitproberen hoever ze daarin kunnen gaan voordat iemand 'stop' zegt. Iemand die paaltjes slaat, hun gedrag begrenst.
Kalmte, balans en dankbaarheid. Ze luisteren echt, zijn echt aanwezig en zijn creatief. Daarnaast zijn ze goed voor zichzelf en hun omgeving. Ze accepteren zichzelf, hun leven en – heel belangrijk – anderen voor wie en wat ze zijn.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Je merkt dat hij je regelmatig een lief berichtje stuurt, hij vraagt hoe je dag was en hoe het met je gaat. Als hij iets tegenkomt wat hem doet denken aan jou, dan laat hij dat weten. Kortom, speel jij een grote rol in zijn leven, dan investeert hij in jullie relatie.
Emotionele verwaarlozing valt onder de categorie vroegkinderlijke trauma's. Dat klinkt heel heftig, en de gevolgen zijn dat ook, toch hoeft het niet altijd als zodanig te zijn ervaren. Sterker nog, in eerste instantie lijkt het alsof er nooit iets is gebeurd. En dat is het nu precies.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Passieve mannen zijn bang voor conflict
Maar, misschien verrassend, mensen die boos reageren zijn in feite ook passief: ze kiezen de weg van de minste weerstand door hun woede of irritatie vrij baan te geven en te richten op de ander. We kennen het allemaal wel.