Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. Sinds de Zesde Staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor het Betaald Educatief Verlof.
Betaald Educatief Verlof. Met de regeling van het Educatief Verlof krijg je als werknemer je normale loon wanneer je een opleiding volgt van minstens 32 uur. De werkgever heeft het recht om een plafond op te leggen wanneer het brutoloon meer dan 2.928 euro per maand bedraagt.
Werknemers die Vlaams opleidingsverlof opnemen hebben recht op de betaling van hun normale loon op het gewone tijdstip, eventueel begrensd tot € 3.170 bruto per maand. Voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2019 vervangt dit nieuwe systeem het vroegere Betaald educatief verlof.
Tijdens het educatief verlof heeft je werknemer recht op behoud van zijn/haar loon, met een vooropgestelde maximumgrens van 3047 euro. Opgelet, deze begrenzing is absoluut geen verplichting. Als werkgever kan je het gewone loon blijven doorbetalen.
Op hoeveel uren heb je recht? Elke voltijdse werknemer heeft recht op maximum 125 uren VOV per schooljaar. Je hebt recht op het “voorziene aantal lestijden van de opleiding”. vb: een voltijds werkende cursist heeft voor een cursus Frans (120 lestijden) recht op 120 uur opleidingsverlof.
Om recht te hebben op VOV, moet de werknemer binnen een periode van 365 dagen voor minstens 32 uur ingeschreven zijn bij eenzelfde opleidingsverstrekker (uitgezonderd schooljaar 2020-2021: mag ook bij verschillende opleidingsverstrekkers).
VOV in 10 stappen
De werknemer meldt aan de opleidingsverstrekker dat hij gebruik wil maken van VOV. De opleidingsverstrekker bezorgt het 'Attest van inschrijving' binnen de 8 dagen na inschrijving aan de cursist. De werknemer vraagt VOV aan bij zijn werkgever: Hij bezorgt hem het inschrijvingsattest van de opleiding.
Werknemers uit de privé-sector hebben het recht om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon in het kader van het systeem Betaald educatief verlof. De Vlaamse overheid vergoedt deze opgenomen uren Betaald educatief verlof aan de werkgever onder bepaalde voorwaarden.
De wet bepaalt dat de interprofessionele doelstelling van gemiddeld 5 dagen opleiding per jaar, per voltijds equivalent, hetzij op sectoraal niveau, hetzij op individueel niveau kan geconcretiseerd worden.
Voorwaarden. U bent werknemer of u werkt als uitzendkracht. Werknemers uit zowel de privésector als de publieke sector komen in aanmerking. Als u zich in een situatie van tijdelijke werkloosheid bevindt, bent u nog steeds onder arbeidscontract bij uw werkgever en komt u in aanmerking.
Mag een werkgever weigeren opleidingsverlof toe te staan? Enkel als uw organisatie met een collectieve planning werkt EN u volgt een opleiding die georganiseerd wordt per schooljaar EN u bezorgt het inschrijvingsattest pas na 31 oktober aan uw werkgever, dan mag de werkgever het VOV weigeren.
VOV is een recht van de werknemer. Dat betekent concreet dat wanneer de werknemer aan alle gestelde voorwaarden voldoet, dat de werkgever het VOV niet kan weigeren.
Bv.: werknemer werkt 32 uur per week. Voltijdse arbeidsduur: 38 uur. Aantal effectief gevolgde lesuren van een beroepsopleiding = 76 uur. Bijgevolg: aantal uren betaald educatief verlof: 76 x 32/38= 64 uur.
VOV in 10 stappen
De werknemer meldt aan de opleidingsverstrekker dat hij gebruik wil maken van VOV. De opleidingsverstrekker bezorgt het 'Attest van inschrijving' binnen de 8 dagen na inschrijving aan de cursist. De werknemer vraagt VOV aan bij zijn werkgever: Hij bezorgt hem het inschrijvingsattest van de opleiding.
Kan mijn werkgever mij verplichten om een opleiding te volgen? Wanneer jouw werkgever goed kan beargumenteren dat een bepaalde cursus of studie nodig is voor het goed uitvoeren van jouw functie dan kan jij als werknemer deze cursus of studie niet zomaar weigeren.
Opleiding = arbeidstijd? In principe is de tijd die uw werknemer spendeert aan zijn beroepsactiviteit arbeidstijd. Ook een opleiding in functie van het werk wordt beschouwd als arbeidstijd omdat uw werknemer dan niet vrij met zijn tijd kan omgaan.
Extra opleidingsbudget
Bij een niet verplichte en noodzakelijke opleiding kan een werkgever met een werknemer afspreken dat hij een bepaalde opleiding volgt op kosten van de werkgever en in werktijd. Op voorwaarde dat de werknemer na afronding van de opleiding nog een bepaalde tijd in dienst van de werkgever blijft.
Van verplichte scholing is sprake als je volgens de wet of een cao de werknemer een opleiding aan moet bieden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij: Scholing die noodzakelijk is om de functie uit te voeren. De wet schrijft deze scholing verplicht voor (zie art.
Een opleiding met minimaal 3 studiepunten of minstens 32 contacturen per academiejaar komt in aanmerking voor VOV. Voor Thomas More komen alle graduaats- en bacheloropleidingen in aanmerking, alsook verschillende postgraduaatsopleidingen en navormingsactiviteiten.
De werkgever is verplicht om de werknemer is staat te stellen om scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Dit betekent niet dat de werknemer op kosten van de werkgever iedere gewenste scholing kan volgen. Het moet gaan om scholing die noodzakelijk is voor de functie van de werknemer.
Wat is vormingsverlof ? Wanneer je ambtenaar (met uitzondering van onderwijspersoneelsleden ) uit de openbare sector bent, kun je op het werk afwezig blijven voor het volgen van cursussen op eigen initiatief.
Wat is VOV? Met het Vlaams Opleidingsverlof kan je maximaal 125 uur verlof opnemen per jaar als je een opleiding volgt. Je mag dan afwezig zijn van je werk om lessen bij te wonen of om te studeren, met behoud van loon, weliswaar met een maximumgrens.
Vlaams opleidingskrediet
Met deze ondersteuningsmaatregel wil de Vlaamse Regering tijdskrediet promoten voor werknemers die zich grondig willen bijscholen, heroriënteren of (her)kwalificeren in functie van hun loopbaan.
Collectief dienstrooster
Een collectief rooster is een planning waarbij elke medewerker exact hetzelfde dienstpatroon volgt. Er zijn namelijk geen verschillen tussen medewerkers. In de industrie wordt dit type rooster toegepast als een cyclisch collectief rooster.