Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
De pure tomatensoep à la Johannes van Dam van Kleinstesoepfabriek komt als beste uit de test, met 0,67 gram zout en 0,5 gram suiker per honderd milliliter soep. Aan deze soep zijn ook geen suikers toegevoegd, wat meeste andere soepen wel zo is.
Waarom? Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.
1. Tomatensoep. Het zal je niet verbazen dat de tomatensoep het meest populair is, maar om eerlijk te zijn, is dit lang niet altijd een zelf gemaakte soep. Want de tomatensoep is ook één van de meest gegeten droge soepen, dus uit een pakje, en één van de meest gegeten soepen uit blik.
Als het een minder vullende soep is eet ik er vaak een stokbroodje met gerookte zalm bij. Of een gevuld stokbroodje met gehakt, tomaat, paprika en ui, of een pasteitje met ragout, een foccacia of tosti, gebakken ei, broodje kroket of broodje knak.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. 8. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep houdt je vochtgehalte op peil. Ben je een moeilijke drinker of heb je een dagje minder gedronken? Kies dan vaker voor soep. Een portie soep van 250 ml levert een zesde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht (1,5 liter per dag).
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan: Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep.
Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
De merken vergeleken. Winnaar Délisoup heeft het minste vet en de minste suiker (bijna geen eigenlijk). De nummers 1 en 2 gebruiken smaakversterkers, de rest vermelden er geen in de ingrediëntenlijst. Het panel houdt duidelijk van kippensoep met weinig kip en veel vermicelli.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.
Afvallen en fruit. Iedereen die begint over suikerbommen, dikmakers en vergelijkbare claims als het om fruit gaat, mag je als het aan ons ligt voorzichtigjes bekogelen met perziken. Nee, nog beter: met grapefruits. Of appels.
Het soepdieet is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis is een zelfgemaakte soep van verse producten. Deze soep mag je ongelimiteerd eten, de hele dag door. Maar je kunt natuurlijk niet alleen leven van soep. Daarom heb je iedere dag een aantal extra's die je toch de nodige (minimale) energie moeten geven.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Boordevol vitaminen
Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's. Sommige groenten doen het ook goed als ze meteen in het water gaan (wortels of tomaat bijvoorbeeld). Andere groenten hebben even tijd nodig om het beste van zichzelf te geven.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
Wijn bij soep
Bij een lichtere soep, zoals een groentesoep of kippensoep, kunt u het best een droge witte wijn schenken. Witte wijnen van de Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris druif laat een groente- of kippensoep volledig tot zijn recht komen.
Serveer sneetjes roggebrood belegd met katenspek of Zeeuws spek bij de erwtensoep.