Inmiddels zijn er talloze variaties Nederlandse chips en zoutjes te krijgen waaronder natuurlijk de typisch Nederlandse Hamka's en wokkels.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak. Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen?
In sommige Europese grootwarenhuizen zijn de rode paprika's duurder dan de groene en de gele, dat komt door het langere productieproces van de rode paprika. Daarnaast is de rode paprika ook populairder waardoor de prijs iets hoger kan liggen.
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic. Cheetos en Lays Classic vind je ook bij ons in de meeste supermarkten.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Maar niet getreurd, één van de 'Restaurant flavours' mag wel blijven en zal zelfs een vast waarde in het Lay's-assortiment worden. En welke chipssmaak mag blijven, dat bepaal jij zelf. Nog tot eind november kan je op jouw favoriet stemmen via www.lays.be/irf.
Want met een prijskaartje van 10 euro per chipje, ga je ineens héél mindful snacken… De chips worden verkocht in een doosje van vijf stuks (prijskaartje: zo'n 50 euro) en zijn ontwikkeld door St Erik's; een kleine bierbrouwerij in Zweden. Ze zouden dan ook perfect bij een glas van hun St. Erik's India Pale Ale passen.
De driehoekige vorm gecombineerd met het unieke recept van versgeroosterde maïs, wordt op de markt gebracht in twee smaken: Nacho Cheese en U.S. Original. Natuurlijk blijkt de tortilla chip voor België onweerstaanbaar.
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.