Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54. Een speler met handicap nul noemt men een scratchspeler.
De handicap van een golfer (van 0 tot 54) geeft aan hoe goed de speler is. Hoe lager het getal, hoe beter een golfer is. Stel, je hebt een par-72-baan. Dit betekent dat je met handicap 0 doorgaans 72 slagen nodig hebt voor de 18 holes.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Hoe krijg ik een EGA handicap? Zoals bij iedere sport start je eerst met golflessen bij een golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt krijg je een golfbaanpermissie (handicap 55). Met je golfbaanpermissie mag je onder begeleiding van een handicap speler de baan in om het echte werk te oefenen.
U speelt een Qualifying kaart en komt binnen met 40 Stablefordpunten. Dit betekent dat u 4 punten beter dan uw handicap hebt gespeeld. Tot handicap 36 volgt u de rekenmethode van de Clubhandicap. Dus 38-2 is 36 en vervolgens hanteert u de rekenmethode van de EGA Handicap.
Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met het equivalent van 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)
Je NGF handicap verlagen gaat in het begin erg snel. Nadat je handicap 54 behaald hebt, kan je snel zakken. Dit doe je door veel te spelen en minimaal 3 ingevulde qualifing kaarten per jaar op te sturen. Deze worden door de NGF verwerkt en bepalen jouw nieuwe handicap.
90 = speler heeft alleen een bewijs van lidmaatschap, heeft nog geen golfbaanpermissie en heeft het regelexamen nog niet gedaan. Er is dus nog niet sprake van handicapregistratie. De speler moet baanpermissie halen en het regelexamen halen.
Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van 9 holes Par 3 kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 30 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon.
Ben je minder goed, dan krijg je extra slagen afhankelijk van je speelsterkte. Een golfer met handicap 5 krijgt bijvoorbeeld 5 extra slagen en mag de baan lopen met een score van 77 slagen. Begin je met golfen, dan heb je handicap 54 en krijg je dus 54 extra slagen (3 per hole).
Golf is moeilijk, maar er zijn golfscholen die het halen van handicap 54 in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt en misschien afhaakt omdat je weinig plezier hebt.
Een speler moet dus voor de ronde aan zijn/haar marker aangeven of hij/zij 9, 18 of bijvoorbeeld 14 holes gaat spelen (als hole 14 een 'logisch eindpunt' is op de baan die gespeeld gaat worden). Waarom is dit nodig?
Een handicap is gebaseerd op de beste resultaten van een speler. Als er van een speler meer dan 20 qualifying scores beschikbaar zijn, dan is de handicap van een speler het gemiddelde van de beste 8 'dagresultaten' van deze laatste 20 rondes.
Als uw nettoscore gelijk is aan par krijgt u 2 Stablefordpunten. Als u bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijgt u 36 handicapslagen. Dit betekent dat u in een 18-holeswedstrijd over elke hole (36:18=) 2 slagen extra mag doen. Is uw score 5 op een Par-3 dan is uw nettoscore 5-2=3, dus een Par.
Na een aantal lessen, veel oefenen, Etiquette- en Regelkennis vergaren, krijg je van de pro (golfprofessional): Baanpermissie (BP). D.w.z. dat je toestemming krijgt de baan in te gaan, wel of niet onder begeleiding.
De netto score per hole is de brutoscore minus de handicapslagen voor die hole. Als jouw nettoscore gelijk is aan par krijg je twee stablefordpunten. Als je bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd over elke hole (36:18=) twee slagen extra mag doen.
SCHOOL/PRO
PGA Holland hanteert twee opleidingswegen. Een via PGA Holland Opleidingen en een via het CIOS. De opleidingen via het CIOS zijn tot stand gekomen in overleg met PGA Holland en de opleiding sluit aan op de PGA Holland opleiding voor B-professional.
PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten.
Bij strokeplay is de winnaar van het spel degene die uiteindelijk het minst aantal slagen nodig heeft gehad om de ronde uit te spelen. Als er met een handicapverrekening gespeeld wordt dan is de winnaar degene die netto minder slagen heeft gespeeld.
Score op een grote golfbaan
Heel simpel een PAR 3 golfbaan is een PAR 3 baan. Elke bal moet op de green of net daarbuiten landen. Een chip en een put of 2 putjes en dan moet hij erin. Knap als je dit 9 holes vol kunt houden, laat staan 18 holes.
Het uitgangspunt bij het spelen van een hole is, dat de speler op de green twee slagen nodig heeft. Dit betekent op een par-3 hole dat de bal vanaf de afslagplaats met één slag op de green moet worden geslagen. Op een par-4 hole heeft de speler daarvoor twee slagen en op een par-5 hole drie slagen.
Hoe werkt het nieuwe systeem? In het nieuwe systeem wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes bepaalt je handicap. Hier wordt een vaste formule voor gebruikt.