De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Een koelkast is dus een soort warmtepomp: hij verplaatst de warmte in de kast naar de achterkant buiten. Een koelkast maakt dus geen koelte, zoals sommige mensen denken. In ons archief zit namelijk ook nog de vraag of je er je kamer mee kunt koelen.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Koudste en warmste plek
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Bij een vriezer met een draaiknop is de hoogste stand het koudst. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Om te weten welke stand je nodig hebt, koop je een thermometer die geschikt is voor koelkasten en vriezers.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E.coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Eieren in de koelkast: langer vers
Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Je kunt melk dus beter achterin de koelkast bewaren op de onderste of middelste plank. Warme lucht stijgt, dus hoe lager je de melk bewaart, hoe beter. Dat geldt ook voor andere soorten melk, zoals sojamelk en amandelmelk. Sauzen, jam of een fles bruisend water kun je bijvoorbeeld wel prima in de deur bewaren.
Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Het is geen probleem als je de koelkast liggend, dus horizontaal vervoert.
Het is voor je koelkast het beste hem staande te vervoeren. koelmiddel schuimen. Wanneer je de koelkast vervolgens na het vervoer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de koelkast en er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
Ideale temperatuur koelkast
De ideale temperatuur in de koelkast is 3°C tot 4°C. En voor de vriezer is dat -18°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
Verplaats uw thermometer eens in de koelkast, hij zal u de koudere en minder koude zones aanduiden. Meestal is de koudste zone onderaan, juist boven het groentenvak. De temperatuur in uw koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde.