Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
'Genderidentiteit kun je niet meten. Ook niet door het meten van hormonen of chromosomen. Mannelijk, vrouwelijk en alles ertussenin: het is een spectrum en je kunt je op alle mogelijke plekken bevinden. Dus nee, we kunnen niet tellen hoeveel verschillende genders er bestaan.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
'Sekse' verwijst naar een biologisch onderscheid in lichamen. Zo hebben de meeste mannen in élke cel van hun lichaam XY-chromosomen en de meeste vrouwen XX-chromosomen. Dit kleine chromosoomverschil zorgt voor een groot lichamelijk onderscheid tussen mannen en vrouwen - piemels en vulva's!
Naast man en vrouw waren er volgens haar nog drie intersekse geslachten, waarbij uitwendige organen en geslachtskenmerken – zoals borsten, beharing en stemhoogte – niet overeenkomen met de seksechromosomen. Zo kan iemand met XX-chromosomen, eierstokken en een baarmoeder óók geboren zijn met een piemel.
Hermafrodiet. Vroeger werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Hermaphroditus is de naam van een oud-Griekse god die borsten had en een penis. Deze term wordt nauwelijks nog gebruikt.
Hermafrodiet is een verouderde (en beledigende) term voor tweeslachtigheid. Het woord hermafrodiet wordt enkel voor dieren of planten gebruikt. De correcte term voor mensen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken is intersekse.
Intersekse is een variatie op wat als de mannelijke of vrouwelijke sekse wordt beschouwd. Bijvoorbeeld meisjes geboren met XY-chromosomen en jongens met XX-chromosomen. Of jongetjes met een vagina en meisjes met een clitoris die zo groot is als een kleine penis. De variatie tussen intersekse personen is groot.
Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die vaak geassocieerd wordt met 'nihil', 'neutraal' of 'nul-gender'. Elke persoon ervaart neutrois anders, het is daarom een overkoepelende term. Neutrois heeft veel overeenkomsten met agender – mensen die zichzelf genderloos of neutraal voelen.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Hoewel de mensheid doorgaans in twee geslachten wordt ingedeeld, is de natuur gevarieerder. Er zijn mensen met een intersekse-conditie; meestal hebben zij afwijkende geslachtschromosomen. Soms is er maar 1 X-chromosoom aanwezig; dergelijke mensen zien eruit als vrouw (syndroom van Turner).
Cis man of cis vrouw
Een cis man (of cisman) is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt. Een cis vrouw (of cisvrouw) is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt.
Iedereen die meer dan één genderidentiteit ervaart wordt multi gender genoemd. Het valt onder de paraplu's van transgender en non-binair.
Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen gender en geslacht. Geslacht komt, oppervlakkig bezien, in drie vormen: mannelijk, vrouwelijk en intersekse. Intersekse mensen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Maar dat is oppervlakkig bezien.
De begrippen sekse, geslacht en gender worden vaak door elkaar gebruikt, maar dat kan niet zomaar in elke context. Sekse en geslacht verwijzen vooral naar lichamelijke kenmerken.Gender verwijst ook naar de sociale, culturele en psychologische kenmerken die ermee in verband gebracht worden.
Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
Androgyne valt onder de non-binaire paraplu. Androgyne mensen zijn gelijktijdig mannelijk en vrouwelijk, of ze zitten tussen mannelijk en vrouwelijk in. Er zijn androgyne mensen die zich identificeren als bigender, met een vrouwelijk en mannelijk gender.
Genderqueer wordt meestal gebruikt om je seksuele voorkeur te duiden. Maar het kan ook gebruikt worden om aan te geven dat je non binair bent. Non binair betekent dat je je geen man of vrouw voelt. Genderfluid is een genderidentiteit die kan variëren in tijd.
Non-binair: iemand wiens gender zit op het spectrum tussen 'man' en 'vrouw'. Gender fluïde: het geslacht waarmee jij je identificeert varieert per dag of tijd. Agender: mensen die zich met geen enkel gender identificeren.
Privéleven. Van Dorst is geboren met echt hermafroditisme, en noemt zichzelf hermafrodiet. Op doktersadvies lieten de ouders van Van Dorst vlak na de geboorte de uiterlijke mannelijke geslachtskenmerken operatief verwijderen. Van Dorst valt op vrouwen en op mannen.
De meeste mensen met een intersekseconditie zijn onvruchtbaar. Er zijn echter condities waarbij wel degelijk zaadcellen of eicellen worden geproduceerd. Bij ovotesticulaire DSD, bijvoorbeeld, is vaak sprake van werkzame geslachtsklieren, hoewel het nooit mogelijk is dat men zichzelf zou bevruchten.
Dit noem je non-binair of genderqueer. Deze mensen voelen zich man en vrouw tegelijk, geen van beiden, of iets tussen een man en vrouw in. Er zijn ook mensen die zich de ene keer man en de andere keer vrouw voelen, dit noem je ook wel genderfluïde.
Een hermafrodiet is een persoon met beide geslachtskenmerken, zowel mannelijke als vrouwelijke.
Soms wordt een baby geboren en is het niet mogelijk om direct het geslacht vast te stellen. Dit gebeurt ongeveer 30 tot 50 keer per jaar in Nederland. In sommige gevallen is het voor de geboorte bekend dat het kindje een onduidelijk geslacht heeft maar meestal is dit geheel onverwachts en voor ouders een grote schok.
kweetje = binnen-buiten-schakel van een rollenketting. (Een rollenketting, zoals een fietsketting, wordt normaal per twee rollen verlengd. Met een kweetje kan men deze met één rol verlengen.)