Die werden toebedeeld aan Jonnie Boer (De Librije), Luc Kusters (Bolenius), Jelle Wagenaar (Het Seminar), Jos Timmer (De Kas), Jean Thoma (Aan Sjuuteeänjd) Bjorn Massop (Lokaal), Edwin Soumag (One) en Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel).
Tilia - Etten-Leur
Dat de Michelinster van Tilia is verdwenen, is geen verrassing. Het restaurant sloot in juni 2022 de deuren.
Restaurants Pure C in Cadzand en Katseveer in Wilhelminadorp raakten gisteren hun Michelinsterren kwijt.
Tilia in Etten-Leur (gesloten)
Tilia van chef-kok Carlo Chantrel en maître-sommelier Mariëlle Vink kreeg in 2021 een Michelinster. In 2020 namen zij restaurant De Zwaan over, dat sinds 1994 onafgebroken een Michelinster had, en dit werd Tilia. In juni 2022 moest het restaurant de deuren sluiten.
Pure C, het Zeeuwse restaurant van Sergio Herman, verliest twee sterren. Dat werd vandaag duidelijk in het persbericht dat volgde na de uitreiking van de Michelinsterren in Nederland. Samen met die twee sterren ziet Herman eind deze maand ook zijn chef Syrco Bakker vertrekken.
Nieuwe Michelinsterren in Nederland
In 2023 ontvangt een restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren.
De nieuwkomers met een ster zijn: Karel 5 in Utrecht, Château Neercanne in Maastricht, Vanderveen in Amsterdam, Lizz in Gouda, Flavours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Bistro de la Mer in Amsterdam, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Studio in Maastricht, Maeve in Utrecht, Coulisse in ...
In totaal hebben nu 103 restaurants in Nederland een ster en twintig hebben er twee. De twee restaurants met drie sterren, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen, behouden hun sterren. Zij blijven tevens de enige twee restaurants in Nederland met de hoogste onderscheiding.
Sergio Herman reageert op verlies van twee Michelinsterren bij restaurant Pure C: “Onbegrijpelijk dat we ons opnieuw moeten presenteren” Pure C, het restaurant van de bekende Nederlandse chef Sergio Herman, is zijn twee Michelinsterren kwijt.
In april van dit jaar kreeg Herman te horen dat Pure C zijn twee Michelinsterren kwijt is. Volgens hem had dat 'niets met kwaliteit van Pure C te maken'. Het verlies van de sterren zou alles te maken hebben met het vertrek van chef kok Syrco Bakker. AIRrepublic heeft een Michelinster en behield die dit jaar.
Het restaurant 'Guy Savoy' in Parijs mocht zich sinds 2002 een driesterrenrestaurant noemen, het hoogste aantal sterren dat de inspecteurs van Michelin toekennen.
Zes sterren
Het is maar liefst de zesde Michelinster voor de topkok. Eerder kreeg hij al twee sterren voor The Jane in Antwerpen, twee sterren voor Pure C in Cadzand-Bad en eentje voor AIR Republic in Cadzand.
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin.
Het Amsterdamse sterrenrestaurant Bougainville is door Tripadvisor uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Eigenaar Eric Toren (59) is trots en dankbaar: 'Plek 13 vonden we al heel wat.
Rijke culinaire traditie
Daar waar een innovatieve keuken en hoogstaande service samenkomen, vinden we Restaurant Château Neercanne, dat tevens bekroond is met een Michelinster.
Een hoofdgerecht in een sterrenrestaurant kost vaak zo'n 25 tot 40 euro. Maar, er zijn goedkopere uitzonderingen: zo heeft restaurant Rijks in Amsterdam gerechten van 13 tot 19 euro op de kaart staan. Bij restaurant Sense in Den Bosch eet je bijvoorbeeld een hoofdgerecht voor zo'n 16,50 tot 19,75 euro.
1. Tokio, Japan. In Tokio vind je in totaal meer dan 200 Michelinsterren!
Vijf inspirerende driesterrenrestaurants in het buitenland
Op dit moment zijn er wereldwijd 3236 restaurants in het bezit van een of meerdere MICHELIN Sterren. Van al deze sterrenrestaurants hebben er 137 drie MICHELIN Sterren.
Extra prettig vanwege het uitzicht en vanwege de akoestiek. Men kent hier twee menu's, Menu Nature € 89 (4 entrees, hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 54. Pure C Menu € 109 (5 entrees, vis hoofdgerecht, vlees hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 72.
Drie Michelinsterren
Van de 15.000 restaurants die Michelin wereldwijd sterren toekent, zijn er maar 140 sterrenrestaurants die drie sterren hebben. In 2022 waren dat er twee in Nederland: Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland) en De Librije in Zwolle (Overijssel).
Restaurants met 2 sterren – Een fantastisch restaurant met keuken van uitstekende kwaliteit, is het waard om een omweg voor te maken tijdens je reis. Restaurants met 3 sterren – Een uitzonderlijk restaurant met cuisine van extreem hoge kwaliteit, is eindbestemmingswaardig.