Meestal haalt uw huisarts zelf het vetbultje weg.Eerst krijgt u een prik om de huid te verdoven.Daarna snijdt de huisarts het bultje weg met een klein mesje. De wond wordt met hechtingen dichtgemaakt.
Een lipoom kan verwijdert worden als u er klachten van ervaart of als u cosmetische bezwaren heeft. Het lipoom wordt meestal onder lokale verdoving verwijderd. De arts maakt een incisie in het lipoom om hem vervolgens in zijn geheel te kunnen verwijderen. Na het verwijderen wordt de wond gehecht.
Het zelf uitknijpen of verwijderen van een vetbultje is niet aan te raden en eigenlijk ook niet mogelijk. Wij adviseren dus altijd om een vetbultje te laten verwijderen door een professional.
Een vetbultje of lipoom gaat niet vanzelf weg. Een behandeling is niet nodig, maar is wel mogelijk als de vetbult als storend of pijnlijk wordt ervaren. Een vetbultje of lipoom gaat niet vanzelf weg. Een behandeling is niet nodig, maar is wel mogelijk als de vetbult als storend of pijnlijk wordt ervaren.
Echter wanneer de vetbult erg pijnlijk is of mechanisch in de weg zit, kan er een medische reden bestaan voor lipoom – vetbult – verwijderen. Als u verwezen wordt door de huisarts, kan deze worden verwijderd.
Een vetbultje kan geen kwaad. Het kan gewoon blijven zitten. Als u er last van heeft, kunt u het vetbultje laten weghalen.
Waarom lipomen ontstaan, is niet duidelijk. Het heeft niet met overgewicht te maken. Er zijn mensen met een erfelijke aanleg voor lipomen. Ze kunnen dan een aantal lipomen in verschillende delen van het lichaam hebben, soms zelfs 20 of meer.
Wanneer er bij een patiënt een verdenking is op een atypische lipomateuze tumor, wordt er een MRI scan gemaakt. Omdat op een MRI scan een atypische lipomateuze tumor erg kan lijken op een lipoom (vetbult), wordt er vaak ook een biopt genomen. Dit biopt kan belastend en pijnlijk zijn voor patiënten.
Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Vaak is er geen behandeling nodig voor een lipoom. Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter. De arts stelt een operatie voor als het lipoom hinderlijk of pijnlijk voor u is.
Als u een onderhuids lipoom heeft, hoeft u vaak eigenlijk niks te doen. Een behandeling is ook niet nodig. Als u klachten ervaart door de vetbult, zoals pijn, of als u de vetbult storend vindt, kan de vetbult verwijderd worden door een arts.
Bij niet snel groeiende lipomen kleiner dan 3 cm is geen aanvullend onderzoek nodig. Bij snel groeiende zwellingen of lipomen groter dan 3cm is aanvullend onderzoek in de vorm van een echo aangewezen.
Nee, een vetbult bij een hond kan niet openspringen.
Een raadpleging bij de dierenarts is in dit geval, zoals bij elk ander gezwel, de verstandigste keuze.
Veel mensen hebben goedaardige vetbultjes in het lichaam. Die heten lipomen. Bij sommige mensen is het vetbultje kwaadaardig. Dan heet het een liposarcoom.
De diagnose
Het beeldvormend onderzoek bestaat uit een röntgenfoto en een MRI-scan. Met deze onderzoeken wordt gekeken waar de tumor precies zit, hoe ver de tumor reikt in de omliggende weefsels en hoe de relatie is met de zenuwen en bloedvaten.
Een lipoom is een onderhuidse vetbult die geheel goedaardig is, bestaande uit vetcellen. Het voelt aan als een vaste tot harde bult onder de huid. Het doet over het algemeen geen pijn. Maar wanneer de vetbult goed doorbloed is (angiolipoom) kan er toch pijn aanwezig zijn.
Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de vetknobbel en de huid wordt gehecht, soms met oplosbare hechtingen. Soms wordt het weggehaalde weefsel opgestuurd voor onderzoek.
De dermatoloog
Lipomen worden bij Singé Clinics altijd operatief verwijderd onder lokale verdoving door een gespecialiseerde dermatoloog. In een enkel geval kan uit lichamelijk onderzoek blijken dat het lipoom te diep ligt, bijvoorbeeld onder een spier. In dat geval zal de dermatoloog je doorverwijzen naar een chirurg.
Een lipoom is een goedaardige weke delen tumor die bestaat uit vetcellen.
Een veel voorkomende weke delen tumor is een lipoom (goedaardige tumor in vetweefsel) of een fibroom (klein gezwel op de huid). Bij een kwaadaardige weke delen tumor is de celdeling niet meer onder controle en de cellen groeien overmatig. We spreken dan over kanker. De tumor groeit in andere weefsels en kan uitzaaien.
U kunt het vetbultje meestal goed heen en weer bewegen. Het voelt vaak zacht als u erop drukt.
Een lipoom (ook wel vetbult genoemd) is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Ze komen vooral voor in de nek, op de schouders, bovenarmen, bovenbenen en rug. Ze zijn meestal duidelijk te voelen als zachte, makkelijk te bewegen knobbels en zijn tussen de 2 en 10 centimeter groot.
Overal op het lichaam kan deze aandoening voorkomen. Deze atheroomcystes kunnen gaan ontsteken. Een lipoom is een vetbult die goedaardig is en ontstaat uit veranderd vetweefsel. Lipomen zitten onder de huid of zelfs in de spier.
Iedereen kan op elke leeftijd een lipoom krijgen. Ze komen veel voor: ongeveer 1 op de 100 mensen heeft tijdens zijn/haar leven 1 of meer lipomen. Het ontstaan van een lipoom is vaak erfelijk bepaald, komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en overgewicht speelt geen rol.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.