Arm betekent dat je niet rijk bent.Je hebt dan weinig geld.Als je rijk bent heb je juist genoeg geld om goed van te kunnen leven. In Europa is er een kloof tussen arm en rijk binnen de verschillende landen.
Het antwoord van de onderzoekers: varkens, paarden en runderen. In Eurazië werden die gedomesticeerd en gebruikt om landbouwgrond te ploegen en te bemesten, waardoor de grondopbrengst steeg. Omdat vooral rijken zich zo'n upgrade konden veroorloven, werden die nog rijker, terwijl de armen arm bleven.
Wereldwijd onderzoek laat de landen zien waar de ongelijkheid in vermogen het grootst is. Weyzig noemt landen als Libanon, Cyprus en Turkije.
De rijkste 10 procent bezat op 1 januari 2020 ongeveer 60 procent van al het vermogen (1830 miljard euro), tegen 70 procent in 2015. Bij de rijkste 1 procent gaat het om 26 procent van het totale bezit in Nederland, tegenover 32 procent in 2015.
Met eerlijke handel en een eerlijk belastingsysteem ontvangen ontwikkelingslanden inkomsten waar ze recht op hebben. Zo kunnen zij investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, en krijgen arme mensen de mogelijkheid armoede te verslaan.
De armoede uit zich onder meer in (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs. In 2020 leefden ruim 900.000 mensen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376.000 al ten minste vier jaar achtereen.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
In Bulgarije is de inkomensongelijkheid het grootst met een Ginicoëfficiënt van 0,40 en een ratio 80/20 van 8,2. Dit laatste betekent dat de 20 procent hoogste inkomens over ruim 8 keer zo veel inkomen beschikken als de 20 procent laagste inkomens.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Veel mensen gebruiken de magische grens van 1 miljoen euro als grens om iemand rijk te noemen. Wanneer je meer dan één miljoen euro bezit, kan je jezelf miljonair noemen. Uit dat van het CBS (bron) blijkt dat zo'n 277.800 huishoudens in Nederland een vermogen van één miljoen euro of meer hebben.
De oorzaken van vermogensongelijkheid
Het gemiddelde rendement op bijvoorbeeld aandelen ligt vele malen hoger dan de economische groei. De mensen waarvan een groter deel van het inkomen bestaat uit vermogensinkomsten profiteren hiervan. Ook overerfbare ongelijkheid is een belangrijke oorzaak.
De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie.
Armoede is te weinig financiële mogelijkheden hebben om de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen te bekostigen. Iemand is arm wanneer hij onvoldoende inkomen heeft voor bijvoorbeeld voeding of een goede woning.
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
1. Jemen. In Jemen, het armste land van het Arabische schiereiland, gaan meisjes gemiddeld 1,9 jaar naar school, tegenover 4,2 jaar voor de Jemenitische jongens. Van alle vrouwen boven de 25 jaar heeft 15,6 procent er secundair onderwijs genoten, tegenover 33,2 procent bij de mannen.
Vergeleken met andere Europese landen is de ongelijkheid in inkomen relatief laag in Nederland. Vergeleken met eerdere decennia is de inkomensongelijkheid in Nederland vrijwel gelijk gebleven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt dit al jaren bij en kan deze waarden dus vergelijken.
De hoogste plek is voorbehouden aan Bloemendaal in Noord-Holland met in 2018 een gemiddeld gestandaardiseerd inkomen van 51,7 duizend euro. De rijkste gemeenten liggen vooral in het westen van het land.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
Mensen uit een huishouden met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld ongeveer 5 jaar korter dan mensen met een hoger inkomen. Het verschil in gezonde levensjaren bedraagt zelfs 14 jaar.
Een laag inkomen is een inkomen dat niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum. Dit houdt in dat de maximale netto bedragen per huishouden als volgt zijn: Voor alleenstaanden of alleenstaande ouders van 21 jaar en ouder is het maximale nettobedrag € 1322,18 per maand (inclusief vakantietoeslag);
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Armoede of pauperisme is volgens de definitie van de Verenigde Naties het niet kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften, noodzakelijk om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Primaire levensbehoeften zijn schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg.