Olifanten zijn er in verschillende soorten en maten, zo heb je de Aziatische olifant die wat grijzer van kleur is en de Afrikaanse olifant die een wat bruinere huidskleur heeft. Hiernaast heb je ook nog de roze olifant, maar die zie je meestal alleen in tekenfilms. :) Maar wist je dat er ook rode olifanten bestaan?
Olifanten hebben, net als mensen, geen dikke vacht maar slechts kleine plukjes haar verspreid over hun lichaam. Het haar op de opperhuid zou echter zo ontwikkeld zijn dat het de dieren koel houdt in de warme regio's waar ze wonen, ook op bijvoorbeeld warme dagen met weinig wind.
Afrikaanse olifanten hebben grotere oren, een ronde rug, meer gerimpelde huid, en twee vingerachtige uiteinden op het puntje van hun slurf. De Aziatische olifant heeft kleinere oren, een bolle rug, gladdere huid en één vingerachtig uiteinde op de punt van de slurf.
Gerimpelde huid
Ze nemen daarom graag een verfrissend (modder)bad of een douche. De huid van olifanten is zo gevormd dat de dieren extra lang plezier hebben van een spletterpartij. De huid zit vol met rimpels en spleetjes. Deze rimpels en spleetjes houden water vast, wel tot tien keer zoveel water als een gladde huid.
Geboorte van een kalfje
Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo!
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
Alle zoogdieren hebben een navel. De meeste zoogdieren, zoals mensen, katten, paarden en olifanten groeien in de buik van hun moeder. In de buik krijgen ze eten via de placenta, door een soort buisje dan aan de buik van het ongeboren jong vastzit.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
Rond zijn dertigste is een olifant volgroeid en is het dier eindelijk op gewicht. Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf.
Een olifant heeft een gebit met veel tanden en kiezen. Die kauwen het voedsel fijn. De kiezen zijn heel groot. Ze slijten ook snel.
Van alle moderne dieren op aarde heeft de Afrikaanse olifant de grootste oren. Zijn enorme flappen zijn bedoeld om via de vele aderen die erdoorheen lopen snel warmte aan de lucht af te kunnen geven.
Ontleend aan Oudfrans olifant 'olifant; ivoor', de tot in de 15e eeuw overheersende variant van elefant [1121; TLF] (Nieuwfrans éléphant), ontleend aan Latijn elephantus 'olifant; ivoor', ontleend aan Grieks eléphas (genitief -antos) 'olifant; ivoor', zie → elpenbeen.
Een olifant kan heel goed ruiken. Soms steken olifanten hun slurf in de lucht en draaien ze hem naar alle kanten om alle geuren op te snuiven.
Door hun grote oren hebben olifanten een uitstekend gehoor, maar olifanten kunnen ook erg goed 'horen' met hun poten. Met hun gevoelige poten voelen ze trillingen van kilometers ver weg.
Je kan de slurf van een olifant wel eens vergelijken met een Zwitsers zakmes. De toepassingsmogelijkheden zijn talloos. Dat de slurf diende om te ademen, communiceren en voorwerpen op te tillen, wisten we al.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Nog maar 400.000 olifanten in Afrika en 50.000 in Azië in het wild.
Wij mensen wisselen één keer in ons leven onze tanden en kiezen. Een olifant wisselt zijn kiezen vijf keer tijdens zijn hele leven. Bij ons duwt een nieuwe kies de oude naar boven tot hij uitvalt. Bij olifanten duwt de nieuwe kies de oude langzaam naar de voorkant.
Aan een struisvogel zie je vaak niet dat hij slaapt. De vogel blijft rechtop staan en houdt zijn ogen open. Toch slaagt de struisvogel erin om op deze manier zijn hersenen en de rest van zijn lichaam wat rust te gunnen.
Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond. De benen liggen hierbij gestrekt. Paarden die niet in deze houding kunnen/gaan liggen, zullen dus nooit in een REM-slaap kunnen komen. Vaak gaat er een lichte slaap aan deze diepe slaap vooraf.
Als een giraffe namelijk gaat slapen, ligt hij op de grond met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. Een giraffe kan op deze manier niet snel opstaan, waardoor hij erg vatbaar is voor roofdieren. Giraffen houden daarentegen wel erg van dutjes doen. Dit doen ze staand en steeds maar heel eventjes.