De twee grootste luchthavens in Europa zijn, zoals hierboven vermeld, Londen Heathrow (LHR) in het Verenigd Koninkrijk en Parijs Charles de Gaulle (CDG) in Frankrijk. De passagiersaantallen op de grootste luchthavens van Europa bedragen ongeveer 70 tot 80 miljoen mensen per jaar.
1. Hartsfeld-Jackson Atlanta Airport (VS) Dit vliegveld in de Amerikaanse staat Georgia (boven Florida) ontvangt jaarlijks maar liefst 104.171.935 passagiers en is daarmee de grootste/drukste ter wereld. Het vliegveld heeft 209 gates en, fun fact, heeft de meeste internationale vluchten naar Amsterdam.
Atlanta (ATL) voert de wereldranglijst aan, en wordt gevolgd door Dallas/Fort Worth (DFW), Denver (DEN), Chicago (ORD), Dubai (DXB), Los Angeles (LAX), Istanbul (IST), Londen (LHR), Delhi (DEL) en Parijs (CDG). Ten opzichte van 2021 maakte Heathrow de grootste sprong, van plek 54 naar plek 8.
In 2020 en 2021, tijdens de coronapandemie, reisden de meeste luchtvaartpassagiers binnen de Europese Unie via Parijs, Charles de Gaulle. Dit waren respectievelijk 22 en 26 miljoen reizigers. Amsterdam Schiphol Airport volgde in beide jaren als tweede met respectievelijk 21 en 25 miljoen luchtvaartpassagiers.
Het Changi vliegveld in Singapore is dus het mooiste vliegveld ter wereld, maar deze weetjes over de luchthaven zijn ook leuk om te melden: De bouw van de luchthaven begon in 1977. De eerste vlucht vond vervolgens in 1981 plaats, waarbij er een vliegtuig uit Kuala Lumpur landde op het vliegveld.
De luchthaven Lukla is een klein vliegveld in het plaatsje Lukla (dorpscommissie Chaurikharka in het district Solukhumbu) in Oost-Nepal. Luchthaven Lukla wordt ook wel Tenzing-Hillary Airport genoemd.
Bijzondere startbanen
De langste startbaan ter wereld ligt op Luchthaven Chamdo Bangda in de Tibetaanse Autonome Regio met een lengte van 5500 meter.
De titel "het oudste vliegveld ter wereld" wordt betwist, maar het College Park Airport in Maryland, US, opgericht in 1909 door Wilbur Wright, wordt meestal gezien als het oudste volledig operationele vliegveld.
70,3 procent van alle vliegtuigbewegingen van en naar de nationale luchthavens in 2022 ging van en naar Amsterdam Airport Schiphol. Schiphol trok met 86 procent de meeste vluchten binnen het handelsverkeer. Eindhoven was de tweede luchthaven voor vluchten binnen het handelsverkeer met een marktaandeel van 8,4 procent.
Zaventem in top 20 Europese luchthavens
In het lijstje van de grootste luchthavens in de Europese Unie op basis van het aantal passagiers stond Zaventem in 2020 op de 15de plaats. De luchthavens Charles De Gaulle (Parijs), Schiphol (Amsterdam) en Frankfurt Main telden in 2020 het meeste passagiers.
De drukste internationale bestemming is Amsterdam Schiphol. Het vliegveld heeft maar liefst 209(!) gates en heeft vijf landingsbanen.
Londen – 6 vliegvelden
Inmiddels heeft de hoofdstad van Engeland zes vliegvelden tot haar beschikking. De grootste is London Heathrow Airport.
Niet gegroeid. Dat Schiphol nu de drukste luchthaven van Europa is, komt niet door de groei van het aantal vluchten op het vliegveld. Sterker nog, er waren vorige week minder vluchten (1.246) dan de week ervoor (1.271).
Het grootste vliegveld ter wereld (ook wel het drukste vliegveld ter wereld) was in 2022 net als in 2019 Atlanta Airport, op Amerikaanse bodem. De luchthaven van Atlanta, in Georgia (USA) verwerkte de meeste passagiers.
'Schiphol nu 's werelds grootste luchthaven qua internationale capaciteit' SCHIPHOL - Schiphol heeft deze maand de koppositie veroverd op de lijst van drukste internationale luchthavens. Het Nederlandse vliegveld is Dubai voorbijgestreefd qua internationale stoelcapaciteit.
De kleinste luchthaven van Nederland, Groningen Airport Eelde, heeft grootse plannen; ondanks dat het vliegveld al jaren verlieslijdend is, willen ze toch groeien.
Amsterdam Airport Schiphol is met afstand het grootste vliegveld van Nederland, zowel in passagiersvervoer als in vrachtvervoer.
Het beschreven deel ligt binnen Aalsmeer ten zuidwesten van Amstelveen, maar bepaald niet in het water. Het was een moerasachtig stuk land waar men hout kon halen. Schip Holl stamt daarmee uit de 15e eeuw en is een samenvoeging van twee Gotische woorden: 'Skip' (hout om te hakken) en Holl (laaggelegen land).
Paro Airport (Bhutan)
Verstopt in de Paro Vallei , op 2,2 kilometer hoogte ligthet vliegveld Paro Airport, omringd door de 5000 meter hoge Himalaya bergen. Hierdoor is het een van de moeilijkste landingsbanen ter wereld. Alleen de plaatselijke vliegtuigmaatschappij Druk Air vliegt hier.
Volgens studies is ongeveer 16% van de vliegtuigongelukken terug te voeren op fouten tijdens het opstijgen, terwijl maar liefst 45% wordt veroorzaakt door problemen tijdens het landen. Uit deze gegevens zou men kunnen concluderen dat landen inderdaad gevaarlijker is dan opstijgen.
De luchthaven wordt ook wel Amsterdam Airport Schiphol genoemd, vanwege zijn ligging vlakbij de hoofdstad. Leuk weetje: Schiphol Airport is de enige grote luchthaven ter wereld die lager ligt dan het zeespiegelniveau. 4 meter onder NAP.
Cargo – De Antonov 225
Met een lengte van 84 meter en een spanwijdte van 88,4 meter is de Antonov An-225 het allergrootste vliegtuig ter wereld. 'Mrija' (droom), zoals het vliegtuig ook wel wordt genoemd, maakte zijn eerste vlucht op 21 december 1988.
Het is een gevaarlijk vliegveld, omdat aan de ene kant hoge rotsen zijn, aan de andere kant de startbaan eindigt met een hoge klif in zee en piloten last kunnen hebben van stevige windvlagen. Tevens is de slechts 400 meter lange startbaan samen met vliegveld Matekane in Lesotho de kortste ter wereld.
Het luchthavendomein ligt op het grondgebied van Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en Kortenberg en bestrijkt 1.245 hectare. Brussels Airport heeft een banenstelsel met 3 start- en landingsbanen die samen een Z vormen: de twee parallelle banen 07L/25R en 07R/25L en de dwarsbaan 01/19.