Assen is een gemeente en stad in het noorden van de Nederlandse provincie Drenthe, waarvan het de hoofdstad is. De gemeente telt 69.426 inwoners en heeft een totale oppervlakte van 83,45 km², waarvan 81,89 km² land en 1,56 km² water. Een inwoner van Assen wordt een Assenaar genoemd.
Toen in 1814 onder koning Willem I het Koninkrijk der Nederlanden werd uitgeroepen, werd Drenthe een provincie met Assen als hoofdstad. In bestuurlijke zin zou Assen uitgroeien tot het Drentse 's-Gravenhage, wat de stad de bijnaam 'het Drentse Haagje' bezorgde.
De provincie telt 490.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 2.642 km², wat het tot een gemiddeld grote provincie maakt. De hoofdstad en grootste stad is Assen, de grootste gemeente is Emmen.
Het verlenen van deze stadsrechten maakt Coevorden tot de oudste stad van de provincie Drenthe, want de andere Drentse steden verkregen hun stadsrechten pas later, zoals Assen in 1809 en Meppel in 1815.
"De naam Drenthe komt voor het eerst voor in de mistige middeleeuwen. Ergens in de tweede eeuw duikt voor het eerst de naam Tubantia op, dat slaat op Twente.
Drenthe, de provincie die bekend is om de TT van Assen, de hunebedden en Bartje die niet wilde bidden voor bruine bonen. Maar de meeste mensen bezoeken deze provincie voor de fantastische natuurgebieden.
De hoofdstad en grootste plaats is Assen; de gemeente met de meeste inwoners is Emmen.
Een kamer vol met slingers, feesthoedjes en ballonnen voor de jarige Enna van der Horn-Stulp. Ze is vandaag 105 jaar geworden. Daarmee is ze de oudste inwoner van Drenthe.
De Drentse gemeente waar die bevolkingsgroei het grootst was, is de gemeente Hoogeveen. Hier kwamen er het afgelopen jaar 299 inwoners bij. Daarna volgt de gemeente Emmen, met een groei van 239 inwoners. De gemeente Midden-Drenthe staat op de derde plaats, met 202 nieuwe inwoners.
Na een periode van politieke woelingen en vele bestuurlijke wijzigingen werd in 1813 het Koninkrijk der Nederlanden gevormd en werd Drenthe formeel in 1814 tot provincie bestempeld. Al eerder in 1811 waren de gemeenten in Drenthe gevormd als vrijwel ongewijzigde voortzetting van de aloude kerspelen.
De gemeente telt 69.426 inwoners en heeft een totale oppervlakte van 83,45 km², waarvan 81,89 km² land en 1,56 km² water (31 januari 2023, Bron: CBS). Een inwoner van Assen wordt een Assenaar genoemd.
De oudste akte waarin Assen wordt vermeld, dateert uit 1270. Assen heet dan Hassen.
Drenthe kent een paar steden van formaat, maar alleen Meppel, Coevorden en Assen hebben stadsrechten.
Een fijne stad met rust, cultuur en bijzondere plekken. Emmen wordt ook wel de 'open, groene stad' genoemd vanwege de bijzondere opbouw van de stad. Er is geen natuur weggehaald om nieuwbouwwijken te plaatsen. Hierdoor liggen de woonwijken niet in het centrum en is er een groen, natuurrijk centrum te vinden in Emmen.
De grootste publiekstrekker van Emmen is Wildlands Adventure Zoo Emmen, een gethematiseerd dierenpark aan de rand van het centrum. Even buiten de stad ligt het Veenpark, een openluchtmuseum. Daarnaast telt de stad liefst tien hunebedden.
Uit de gesprekken en enquêtes blijkt dat bezoekers het centrum beoordelen met het rapportcijfer 7,4. Bij de vraag wat mensen van het centrum vinden, worden vooral de woorden gezellig en mooi ge- noemd. Veel bezoekers komen naar Emmen omdat het voor hen dichtbij is en het doel is vooral winke- len.
Echt Drents!
Producten waarvan de meeste grondstoffen uit Drenthe komen. Een duurzame, ambachtelijke en liefdevolle bereiding.
Het meest typische stukje Drenthe is misschien wel het gebied in de driehoek Beilen-Borger-Haren. Centraal door dit gebied loopt het beekje de Drentsche Aa. Het stroomgebied van dit beekje is uniek omdat de Drentsche Aa nog steeds als vanouds door het landschap kronkelt.
Westerbork werd tweede en Ruinerwold eindigde als derde. In totaal werden 62.000 stemmen uitgebracht. De prijs voor Annen? Het dorp won plaatsnaamborden met daarop Het Leukste Dorp van Drenthe, een beker en 1000 euro van de provincie.
De Rijksoverheid en provincies willen de Nedersaksische taal houden en het gebruik aanmoedigen. Zoals het Gronings, Drents of Twents. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal. Het wordt gesproken in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen en Overijssel.
Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en heeft daardoor een landelijk karakter. Dit maakt Drenthe ook een perfecte provincie voor landelijk wonen. Het merendeel van de inwoners woont in de dorpen van Drenthe of op het platteland. Plaatsen met een stedelijk karakter zijn er in deze provincie amper.