De grootste hagelsteen (voor zover bekend) ooit viel in 23 juli 2010 in Vivian in de Amerikaanse staat South Dakota met een diameter van 20 centimeter en een gewicht van 0,76 kilogram.
Harde hagel, ook wel zomerhagel genoemd, ontstaat in stevige zomerse buien. Meestal bij warm weer en in combinatie met onweer. De hagelstenen zijn vaak kleiner dan 1 centimeter in doorsnede, maar kunnen bij bijzonder zware buien meer dan 5 centimeter groot zijn.
Hagel bestaat uit dunne laagjes ijs. In hagelbuien vriest het bovenin de bui, maar onderin de bui is de temperatuur boven nul. Bij de weg omhoog krijgt de hagelsteen een extra laagje ijskristallen. Onderweg naar beneden zal de hagelsteen aan de buitenkant een beetje smelten.
Hoe vaak hagelt het in Nederland? Harde hagelstenen van meer dan twee centimeter groot vallen gemiddeld vijf keer per jaar ergens in Nederland. Bijna elke zomer valt er ook een hagelbui met nog grotere stenen uit de lucht.
Voor hagel is inderdaad kou nodig, maar bovenin de atmosfeer is het kouder dan beneden bij de aardkorst. Daarbij komt dat in de zomer buien veel zwaarder kunnen uitpakken. De opwaartse luchtstroom is veel sterker en de geproduceerde hagelstenen worden steeds groter.
Wat je nog kunt doen om de schade aan het dak enigszins te beperken is een stevig luchtbed op het dak van je auto, caravan of camper binden. Het dak is vaak het meest kwetsbare deel, net als de motorkap. Maak het goed vast met een touw of een spanband en het dak zal minder deuken krijgen.
Hagel ontstaat als er sterk stijgende luchtstromen zijn. Regendruppels worden dan in de wolk omhoog geblazen en bevriezen door de koude lucht. De druppels worden hagelstenen. De zware hagelstenen vallen dan naar beneden.
De schade veroorzaakt door hagel
Hagel is een destructieve aan gewassen en eigendommen (auto's, huizen). De grootste hagelstenen zijn ook gevaarlijk voor mens en dier.
Ijsregen zijn dus regendruppels die pas bevriezen zodra ze in de koude vrieslaag vlak boven de grond terecht komen. Tijdens een traag doorzettende dooi kunnen afwisselend diverse neerslagvormen voorkomen: sneeuw, ijsregen, hagel of regen. Ook ijzel kan dan optreden.
Een wolk bestaat uit een hele boel waterdruppeltjes en of ijskristalletjes bij elkaar in de lucht. Of een wolk bestaat uit waterdruppeltjes of ijskristalletjes is afhankelijk van de temperatuur in de atmosfeer. Als de temperatuur boven de 0 graden is, dan bestaat de wolk uit waterdruppeltjes.
Wanneer de temperatuur plotseling onder het vriespunt daalt, veranderen de waterdruppels van de wolken tot ijskristallen. Op weg naar beneden komen deze in aanraking met stofdeeltjes als zand, rook en as deeltjes die in de lucht zweven. Zo groeien de ijskristallen geleidelijk aan tot sneeuwkristallen.
Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.
Schade auto hagelstenen
Heeft u een allrisk of beperkt casco autoverzekering? Dan is schade aan uw auto door hagelstenen verzekerd. Meestal betaalt u bij hagelschade wel een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, verschilt per verzekeraar en kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.
Uit wolken kunnen verschillende neerslagvormen vallen en de grond bereiken als: regen, motregen, aanvriezende (mot)regen, ijsregen, (natte) sneeuw, motsneeuw, korrelsneeuw, korrelhagel en hagel.
Een grove vuistregel is dat er bij 6 graden boven nul bij buiensituaties nog sprake kan zijn van sneeuw en bij 2 of 3 graden boven nul tijdens de passage van fronten. Bij temperaturen boven nul spreekt men zoals eerder genoemd, van natte sneeuw.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
Bij temperaturen onder het vriespunt vormt sneeuw zich wanneer waterdamp tot ijskristallen verrijpt zonder tussenvorm van waterdruppels. Dit proces vindt vooral plaats tussen −5 en −20 °C en optimaal bij een temperatuur rond −12 °C.
Het kanon werkt op acetyleengas samen met stikstof en zuurstof. Onderkoelde waterdruppels bewegen in gebieden met verschillende polariteiten en temperaturen. Waterdruppels bevriezen en vormen hagel. De schokgolf zorgt ervoor dat de positieve en negatieve zones met elkaar vermengd worden.
Stuwingsregen ontstaat bij gebergte. De natte lucht moet dan stijgen omdat hij anders niet over de berg heen kan. De lucht wordt dus omhoog gestuwd. De lucht koelt weer af waardoor er regen ontstaat.
' En koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme. Dus naarmate de luchtbel stijgt en afkoelt raakt deze meer en meer verzadigd met waterdamp. Als de lucht volledig verzadigd is en nog iets verder stijgt en afkoelt, condenseert de waterdamp tot druppels en heb je een wolk.
Sneeuw ontstaat in langzaam opglijdende luchtmassa's, waarin bevroren waterdruppeltjes verder groeien door desublimatie: waterdamp gaat dan rechtstreeks over in ijs en ijskristallen. De meeste neerslag ontstaat niet als regen, maar wel als sneeuw.
Hagel is helemaal vervelend, omdat dit deuken kan achterlaten in de auto. Met een hagelbeschermhoes kun je jouw auto hiertegen beschermen. Deze hoezen hebben vaak een laag schuimrubbers waardoor ze optimaal beschermen tegen hagelstenen. Daarnaast is de autohoes UV-bestendig en voorzien van ventilatieopeningen.
Een storm wordt verzekeringstechnisch als storm geclassificeerd wanneer er minimaal windkracht 7 of meer, oftewel 50 kilometer/ per uur gemeten wordt. Valt er onverhoopt een boom op uw auto? Dan kunt u dit claimen onder de WA + Beperkt Casco en/of Allrisk autoverzekering.
Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor steeds meer schade, onder meer aan huizen. Alle opstalverzekeraars dekken deze schade, maar let goed op het eigen risico. Dat is vaak hoger dan normaal en kan oplopen tot wel €450.