Als je een mix van huismerken en nationale merken koopt, zijn Colruyt en Albert Heijn de goedkoopste supermarkten om je boodschappen te doen.
Colruyt blijft de goedkoopste, trouw aan het adagium van de supermarkt. De supermarkt is 8 tot 9 procent goedkoper dan Albert Heijn, volgens de metingen van Daltix.
De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop. Aldi wordt ook nipt ingehaald door Dirk en Vomar en zakt naar plek vier. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling.
Goedkoopste supermarkt 2022
Dat was volgens onderzoek van het televisieprogramma Kassa jarenlang het geval. In 2022 is er een andere winnaar. Jumbo blijkt dit jaar de goedkoopste supermarkt te zijn. Op de tweede plek is Plus geëindigd.
Als je alleen naar de huismerken kijkt, is Boni van Colruyt 25 procent duurder dan de huismerken van Lidl en Aldi. Los van de prijs, is Bio-Planet de favoriete winkel. Het is niet echt een verrassing: Colruyt is opnieuw de goedkoopste supermarkt in de jaarlijkse prijsvergelijking van Test-Aankoop.
Als je je beperkt tot de 'Belgische' basisklassiekers, is Colruyt goed en soms zelfs goedkoper dan Lidl. Lidl is geschikt voor diepvriesproducten en vleeswaren in promotie, maar van mindere kwaliteit. Andere generieke producten zoals kant-en-klare wraps en gevogelte zijn behoorlijk.
OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) heeft de populariteit van de Belgische supermarkten onderzocht. Het resultaat? Colruyt is voor het tweede jaar op rij de populairste en werd bezocht door 57% van de Belgen, voornamelijk Nederlandstalige gezinnen uit de hogere sociale groepen.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Lidl en Aldi hebben al jaren het imago dat ze de allergoedkoopste supermarkten van Nederland zijn. Toch blijkt uit dit onderzoek dat dat helemaal niet zo is. Sterke nog. Koop je bij Albert Heijn echt alleen maar de budgetmerken, dan ben je daar net zo duur uit als bij Lidl en Aldi.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Okay. Ook bij Okay, de buurtwinkel van Colruyt, ligt het prijsniveau 7% hoger als de winkel reageert op de prijzen van Albert Heijn.
Niet geheel verrassend: Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt. De supermarktketen blijkt gemiddeld 5 procent goedkoper te zijn dan Jumbo. Colruyt moest op veel artikelen zijn prijzen niet verlagen. Dat komt volgens Daltix omdat Colruyt al eerder een aantal producten in prijs verlaagde in reactie op Albert Heijn.
Spar is de duurste supermarkt. Daar zijn A-merken 12% duurder. Aldi en Lidl staan door het geringe aanbod van A-merken niet in de ranglijst. Maar in een vergelijking van 22 dezelfde A-merken bij beide supermarkten is Aldi ruim 5% duurder dan Lidl.
De winkels van Spar, (AD)Delhaize, Intermarché en Makro zijn gemiddeld 21 à 22 % duurder dan de goedkoopste Colruyt-winkels.
De prijzen van Delhaize liggen vandaag 10% boven het gemiddelde. Ook Carrefour verhoogde zijn prijzen, maar minder dan Delhaize. Opmerkelijk is dat bij Carrefour de prijzen bij de hypermarkten meer stegen dan bij de Express- en Market-winkels.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
De kleinere oppervlakte van veel winkels maakt dat de Spar een beperkter assortiment heeft, waardoor volgens Moers minder budgetproducten in het aanbod zitten. Het prijsverschil komt volgens de Spar ook doordat in de winkels alleen duurder brood van ambachtelijke bakkers wordt aangeboden.
Fruit en groente: bij deze supermarkten ben je het goedkoopst uit. Lidl is veel goedkoper dan de andere supermarkten als het gaat om groente en fruit. Aldi is ook goedkoper dan gemiddeld, net als Vomar en een deel van de Hoogvliet-winkels, Dirk en Plus.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
De verschillen per productcategorie kunnen gevoelig oplopen. Zo is brood bijna 18 procent goedkoper in Nederland. Vis en vlees zijn respectievelijk 7 en 13 procent goedkoper. Ook melk, kaas en eieren zijn fors goedkoper bij onze noorderburen.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed.
Bij Delhaize stegen de prijzen van de huismerken met 3 procent, bij Carrefour met 2 procent. Dat zegt mogelijk iets over de krachtverhoudingen. Producenten van merkartikelen, en al zeker de sterke merken, hebben meer macht om prijsverhogingen door te duwen. Bij de productie van huismerken is het net omgekeerd.
Jumbo is de goedkoopste supermarkt voor A-merken, maar let op! De lage prijzen gelden in slechts 16% van alle Jumbo-winkels. In 44% van de Jumbo-winkels zijn de boodschappen zelfs duurder dan gemiddeld. We zien dat Jumbo steeds meer verschillende prijzen hanteert.
De grootste hypermarkten van België zijn een Cora hypermarkt in Anderlecht (Brussel) met een oppervlakte 15.000m², en de tweede grootste is de Carrefour Planet in het B-Park winkelcentrum in Brugge met een grootte van 14.000m².