Zo zul je sla en komkommer waarschijnlijk niet snel koken. Ook paprika, bietjes, ui en broccoli kun je het rauw eten: dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen.
Het advies luidt: Eet dagelijks ten minste 200 gram groente/rauwkost. Rauwkost wordt vaak gegeten als salade, maar kan ook dienstdoen als garnering, worden gebruikt in belegde broodjes en als tussendoortje. Je kun je dagelijkse portie rauwkost gemakkelijk spreiden over de dag.
Rauwkost levert niet méér voedingsstoffen op dan gekookte groente. Doordat koken de celwandstructuur open breekt, kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat.
De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen. Met rauwkost ontstaat er een betere stofwisseling, de immuniteit wordt er door versterkt, o.a. door een betere darmflora.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Rauwe broccoli is zeer rijk aan vitamines en vooral vitamine A, K1, B9 en C. Het is ook een van de rijkste groenten aan vitamine C! Het bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel van gelijk gewicht.
Fabel. Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen.
Net zoals de aubergine behoort de aardappel tot de nachtschadefamilie en bevat het de giftige solanine. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom je aardappelen best schilt. Tijdens het koken verdwijnt de rest van het gif in het kookwater, dat je daarom ook niet voor andere doeleinden mag gebruiken.
Weggooien is zonde
Die bladeren zijn niet alleen voor de dieren maar ook voor de mensen heel lekker én gezond. De bladeren bevatten namelijk heel veel calcium; meer zelfs dan de rest van de bloemkool. Als je ze rauw eet, is het gehalte aan calcium op zijn hoogst.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes.