Waar moet je op letten met het kopen van een melkopschuimer? Capaciteit: de grootte van de melkopschuimer bepaalt hoeveel melk je tegelijkertijd kunt opschuimen. Voor een enkele cappuccino heb je aan een kleine opschuimer genoeg, maar als je meerdere kopjes moet bedienen, is een grotere capaciteit handig.
De capaciteit en snelheid
Over het algemeen hebben handmatige melkopschuimers een lagere capaciteit en snelheid dan elektrische melkopschuimers. Hoe groter de capaciteit van de kan, des te meer melk je dus kunt kloppen. Maak je vaak cappuccino's voor meerdere mensen tegelijk? Dan is een grotere kan aan te raden.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer. Deze melkopschuimer wordt erkend voor zijn uitstekende prestaties, gebruiksgemak en de kwaliteit van het melkschuim dat het produceert.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Tijdens het stomen fungeren de luchtstralen van de stoompijp eigenlijk als geïmproviseerde garde. Deze voegen meer lucht toe aan de melk, waardoor er meer bubbels ontstaan. Als de punt van de stoompijp te ver boven het oppervlak van de melk uitsteekt, zullen de grotere luchtstoten leiden tot grotere bubbels en een inconsistente textuur .
Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Er kunnen een paar redenen zijn waarom uw melk niet goed schuimt. Controleer eerst de temperatuur van uw melk . Koude melk schuimt het beste wanneer deze is opgewarmd tot ongeveer 150°F (65°C). Wanneer de melktemperatuur niet precies goed is, schuimt deze mogelijk niet zo effectief.
Bij HEMA vind je zowel automatische melkopschuimers als handmatige. Een automatische werkt op elektriciteit en die schuimt de melk dus voor je op terwijl je staat te wachten.Met een handmatige klop je zelf de warme melk op tot een schuimige massa.
Melkopschuimers zijn een verstandige aankoop voor mensen die graag professionele warme dranken thuis maken. Of u nu van lattes, cappuccino's of veel dampende mokken warme chocolademelk houdt, deze machines kunnen melk in enkele minuten perfect verwarmen en stomen .
Melkopschuimers zijn ontworpen om te schuimen in plaats van te kloppen/kloppen, maar ze werken tot op zekere hoogte.De Velvetiser is echter specifiek ontworpen om de perfecte warme chocolademelk of Latte te maken , dus het levert altijd het beste resultaat.
Soort melk voor perfecte melkschuim
Je kunt kiezen voor volle melk, magere melk, geitenmelk of schapenmelk. Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd. Het soort melk en het vetgehalte van melk hebben namelijk vrijwel geen invloed op het melkschuim.
Dompel de punt van de stoompijp in de melk om te stomen en te schuimen . Om licht en luchtig schuim te creëren, kantelt u de kan en houdt u de stoompijp net onder het melkoppervlak. Om te verwarmen en te stomen, dompelt u de kan verder in de melk, waarbij u de kan kantelt om een draaikolk te creëren.
Philips Senseo CA6500/60
De Senseo melkopschuimer heeft een vulcapaciteit voor opgeschuimde melk van 120 ml; dit is voldoende om 1 latte macchiato of 2 cappuccino's te bereiden. Je kunt alle soorten melk opschuimen; ook plantaardige melk of bijvoorbeeld chocolademelk.
De beste koop is volgens de Consumentenbond de Inventum MK350. Die kost maar 34 euro en blinkt uit door de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is een van de snellere en stillere, merken de testers op. Ander voordeel van de Inventum is dat je een kleine hoeveelheid melk kunt opschuimen.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art.
Kies de juiste melk om op te schuimen
Dit kunt u verwachten: Magere melk: Schuimt gemakkelijk op en produceert veel luchtig schuim, maar mist de romige smaak die veel mensen in hun koffiehuisdrankjes prefereren. 2% melk: Schuimt gemakkelijk op en produceert minder luchtig schuim. Bevat wat vet, wat zorgt voor een rijkere smaak dan magere melk .
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Aan de ene kant zul je niet die dikke, romige textuur kunnen opkloppen die je met volle melk kunt. Aan de andere kant zul je merken dat het schuim gemakkelijker te manipuleren en stabieler is. Daarom zal het gebruik van halfvolle en magere melk het veel gemakkelijker voor je maken om je latte art te oefenen .
Beste melkopschuimer voor grote gezinnen: De Severin-familie
Severin SM 3585 Spuma 500. Severin SM 3586 Spuma 700. Severin SM 3583. Severin SM 3587 Spuma 700 Plus.
BEWERKTE MELK SCHUIMT BETER
Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen. Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte. Dat betekent dat in de basis een magere melk beter opgechuimd kan worden, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft dan vet, in vergelijk met halfvolle of volle melk.
Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor eenvoudig opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk meestal het beste type melk om op te schuimen.