Tijdens de zomerperiode zijn de karpers vaak te vinden in de bovenste waterlagen. Op de meeste wateren laten de vissen zich zien, ze draaien en springen soms volop. Omdat wij ons haakaas vaak op de bodem presenteren is het dus belangrijk de karper te attenderen op de aanwezigheid hiervan.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Welke boilies in de zomer
Vrijwel elke boilie doet het dan ook goed aan het begin van de zomer. Wanneer de watertemperatuur omhoog gaat, komen de vismeel boilies meer en meer in trek. Eiwitrijke boilies hebben dan ook de voorkeur in de zomer.
Met de Krill Caramel, Boodworm, Scopex en Original-B1 zit je komende weken sowieso goed! Deze boilies zijn ook perfect te combineren om zo verschillende aasprikkels op je stek je hebben. Qua aas kan je weinig verkeerd doen deze periode.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.
Tijdens de laatste weken van augustus en de eerste weken van september is op de meeste wateren het natuurlijk voedsel rijkelijk aanwezig. Deze larven, kreeftjes, slakken e.d. zijn allen eiwitrijke voedselbronnen en het favoriete menu voor de karper.
Hangt er van af wat van boilie je maakt, het is niet nodig om je bollen extreme kleuren te geven zoals readymades van martins sb enzo. als je toch een kleurstof wil invoegen, moet je zorgen dat je mix zonder kleurstof nog behoorlijk wit is, dan kleur je makkelijker.
Juist in de omslagmaanden september en oktober is het goed om een wat minder zoete boilie te gebruiken of over te stappen op tijgernoten zonder dip. De karper zal dit aas meer waarderen dan een überzoete boilie waar de flavour vanaf drupt. Een echte aanrader voor september zijn deze Mainline High Impact boilies.
Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.
Mijn conclusie: Zelf zal ik in de toekomst altijd proberen rond de 1.5% zout in mijn boilies uit te komen. Het is een goedkoop ingrediënt, helpt dus bij de uitwaseming van andere stofjes en bevordert blijkbaar de spijsvertering van karpers.
Een karper is vaak te vinden tussen waterlelies, overhangende takken, waterplanten, riet en nog meer beschutte plekken in het water. Dit betekent ook dat een karper vaak aan randen zit van het water, in plaats van midden op een plas. Het leefgebied van de karper is dus erg breed.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Weet je niet zo goed welke smaken nou goed zijn voor het karpervissen? Kijk dan eens naar de altijd populaire boilie met deze Scopex smaak. Veel karpervissers zien deze smaak als de beste boilie. De Scopex boilie van Tasty Baits staat dan ook niet voor niets op plek 1 in de top 10 boilies.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Dan zou ik een zoete boilie kiezen, scopex is een goede keuze. Combineer dit ook met een baitsoak en boilies in dezelfde smaak en je zit goed. Ik heb goede ervaringen met TTB baits dit jaar, ook Holland Baits was altijd goed en dan met name de toasted hennep cream.
Met een boilienaald prik je door de boilie heen, deze haak je vervolgens achter de lus waardoor je de boilie op de hair kan schuiven. Aan het uiteinde van de hair/lus doe je een stoppertje waar je vervolgens de boilie weer tegen aan drukt. De boilie zit nu bevestigd aan de onderlijn.
Het is meer zaak om 'op de vis te zitten' en ze dan aan te voeren. Als je wacht tot ze langs komen, kan het wel eens lang gaan duren. Ik voer het liefst met een zoete boilie zoals de TTB XCEED, gecombineerd met een flinke emmer tijgernoten. Die zat goedop het voer!
Karper en brasem zoeken bijvoorbeeld in zandwinplassen de diepere waterlagen op. Bij een goed zuurstofgehalte is de vis dan meestal tussen de 8 en 12 meter te vinden en te vangen! Maar ook dan geldt, niet te lang drillen, vooral de vis niet bewaren in een leefnet of een bewaarzak.
Op sommige plekken heeft een flinke bui tot gevolg dat er bodemdeeltjes vanaf het land in het water spoelen, waardoor het modderig en troebel wordt. Daardoor is het zicht van de vissen minder, en dus ook de kans dat ze het aas aan het haakje zien. Regen zal daarom in sommige gevallen tot een slechtere vangst leiden.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.