Hoewel de haaruitval door alopecia areata meestal niet blijvend is, bestaat er geen geneesmiddel voor deze aandoening. Sommige alopecia areata behandelingen kunnen echter wel helpen om het haar sneller terug te laten groeien.
De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.
Hoe lang duurt Alopecia diffusa? Voor zowel acute als chronische Alopecia diffusa geldt dat de haargroei zich spontaan kan herstellen. In de acute vorm vaak al binnen enkele maanden. Blijft de haaruitval langer bestaan, dan kunnen er ook jaren voorbijgaan voordat de haargroei zich herstelt.
Het verloop van alopecia areata is erg grillig en bij iedereen anders. Het is moeilijk te voorspellen of en wanneer het haar terugkomt en of het daarna weer zal uitvallen. De verwachting is dat bij 80% van de gevallen de haargroei binnen een jaar terugkeert.
Alopecia areata herstelt meestal helemaal als het gaat om kleine kale plekken. Bij uitgebreide alopecia areata, waarbij alle hoofdhaar of alle lichaamsbeharing is verdwenen, komt de haargroei meestal niet blijvend terug. Er is minder kans dat de haren terugkomen als: de aandoening in de jeugd is ontstaan.
In principe kan het haar altijd weer terugkomen. Het is zelfs zo dat 80% van alle gevallen spontaan binnen 6 maanden herstelt. Alopecia areata tast op zich de lichamelijke gezondheid niet aan. Men kan hiermee net zo oud worden als ieder ander.
Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij de afweer van het lichaam verstoord raakt. In principe protesteert het afweersysteem en keert het zich tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels.
In de praktijk verwijst de term Alopecia vaak naar Alopecia areata en varianten op deze aandoening. Hoewel het niet fysiek schadelijk is als zodanig, kan haaruitval emotioneel verontrustend zijn, een laag zelfbeeld teweegbrengen en moeilijk te accepteren zijn.
Het medicijn Xeljanz is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) enkel erkend bij reumatische artritus. Alopecia Areata is een complete andere aandoening en studie zal uitwijzen of het middel geschikt én veilig is voor gebruik tegen Alopecia Areata. Xeljanz is al eerder goedgekeurd door de FDA.
Bij mannen begint alopecia androgenetica aan de voorkant van hun hoofd. Ook ontstaan er kale plekken aan de zijkanten van het hoofd. Daarna wordt het hoofd bovenop steeds kaler tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over.
Het komt voor dat de haren in de ene plek terug groeien, maar dat er daarna weer ergens anders nieuwe kale plekken komen. Ook is het mogelijk dat alopecia areata verdwijnt en jaren later weer terugkomt. Alopecia areata herstelt meestal helemaal als het gaat om kleine kale plekken.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Haartransplantatie kan een oplossing zijn voor Alopecia Areata. Wanneer de plek niet al te groot is en al langere tijd (minimaal 6 maanden) stabiel en rustig is, kan een haartransplantatie goed werken.
Soms kan het leiden tot volledig verlies van haar op de hoofdhuid (alopecia totalis) of, in extreme gevallen, het hele lichaam (alopecia universalis). De aandoening kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd en geslacht, hoewel de meeste gevallen zich voor de leeftijd van 30 jaar voordoen.
Nieuwe haartjes hebben allemaal dezelfde lengte en groeien over de hele hoofdhuid. Dit verschilt dus met de bepaalde plekken waar afgebroken en babyhaartjes voorkomen. Heb je dus een vervelende plek op je hoofd waar pluizige haartjes voorkomen, is dit hoogstwaarschijnlijk haarbreuk.
Hoe om te gaan met alopecia als 'pech'?
Na te zijn bekomen van de eerste schrik proberen de meeste mensen de draad van het dagelijkse leven weer op te pakken. Een praktische, voor de hand liggende oplossing is proberen er zoveel mogelijk uit te zien als eerst, bijvoorbeeld door het dragen van een haarwerk of pruik.
Bij de meeste mensen wordt haaruitval veroorzaakt door een erfelijke factor. Dit zorgt ervoor dat u er wel last van kunt hebben en een ander niet. Naast erfelijke factoren zijn er tal van andere oorzaken die tijdelijke dan wel permanente haaruitval kunnen veroorzaken.
Naast ontstekingsremmers hebben sommige vormen van haarverlies dan weer baat bij zogenaamde lasertherapie. Dermatologen kunnen ook wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen als Finasteride, Minoxidil en Dutasteride voorschrijven.
Alopecia androgenetica zal niet spontaan herstellen. Bij mannen kan de gehele schedel op den duur kaal worden.
De bekendste vorm van haaruitval is alopecia areata. Bij deze vorm is er sprake van pleksgewijze haaruitval. Hierbij kan het gaan om haaruitval van hoofdhaar, maar ook van de baardstreek, de schaamstreek en de wenkbrauwen. De plekken waar haaruitval plaatsvindt zijn vaak rond of ovaal.
Volgens de landelijke Alopecia Vereniging gaat het om zo'n 250.000 mensen (zowel mannen als vrouwen). Het gaat dan ook om vormen die minder in het oog springen, zoals één of een paar kale plekjes. Soms komt de haargroei bij alopecia areata vanzelf terug, binnen een paar maanden of jaren.
Ketoconazol shampoo kan door uw dermatoloog worden voorgeschreven als behandeling tegen haaruitval die wordt veroorzaakt door Alopecia androgenetica. Het product kan door mannen en vrouwen worden gebruikt.
Overmatige haaruitval (telogeen effluvium) is een tijdelijke aandoening en treft meestal degenen die worden blootgesteld aan een of meer fysieke of emotionele stress factoren.