Om bijvoorbeeld rioleringswerkzaamheden of isolatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, moet de kruipruimte minimaal circa 40 – 45 centimeter diep zijn. Wanneer u een te ondiepe of helemaal geen kruipruimte heeft, kunt u deze uit (laten) diepen door middel van bijvoorbeeld zuigtechniek.
Onder veel huizen zit een kruipruimte. Dit is een ruimte onder de begane grondvloer van ongeveer een halve meter tot een meter diep. Meestal lopen er leidingen door de kruipruimte, bijvoorbeeld van de riolering, van drinkwater of van de cv. In de kruipruimte kan water komen te staan.
Het uitdiepen van een kruipruimte kan gelukkig eenvoudig machinaal plaatsvinden met moderne zuigtechniek. Er wordt dan een grote flexibele buis in de kruipruimte geplaatst die het overtollige zand en puin eenvoudig opzuigt.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Medewerkers mogen maximaal één uur aaneengesloten werken in kruipruimten die lager zijn dan 60 cm.Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is een verblijf van 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Schelpen isolatie in kruipruimte
Van nature hebben schelpen een vochtwerende en isolerende functie. En omdat schelpen voor bijna honderd procent uit kalk bestaan, kunnen schelpen niet gaan rotten. Bovendien hebben schelpen in de kruipruimte een onbeperkte levensduur en werking.
Het uitgraven van een kruipruimte tot kelder is lang niet altijd zomaar te realiseren. De constructie van de woning van de woning moet het toelaten. Zomaar zand wegzuigen uit de kruipruimte tot stahoogte is helaas niet mogelijk. Zand in de kruipruimte fungeert ook als steun voor de fundering.
Bodemfolie wordt op de bodem van de kruipruimte geplaatst en vormt een beschermende laag tegen vocht en ongedierte. Het voorkomt dat vocht uit de grond omhoog kan komen en de vloer aantast. Daarnaast zorgt bodemfolie ervoor dat andere isolatiematerialen op hun plaats blijven en niet verzakken.
Een kruipruimte uitgraven wordt voornamelijk gedaan om meer ruimte te creëren. Bijvoorbeeld om reparaties uit te voeren aan leidingen of kabels, om de kruipruimte te kunnen isoleren of simpelweg omdat de kruipruimte niet diep genoeg is. Wij verwijderen zand, grond, puin en water uit ruim 2000 kruipruimtes per jaar.
De minimale maat van een kruipruimte is 62 x 100 cm. De minimale hoogte van een kruipruimte is 80 cm, waarbij onder balken en andere obstakels een vrije doorgang van 60 cm mogelijk is. De maximale afstanden van een werkplek in een kruipruimte tot een kruipruimtegat zijn: 7,5 meter bij een hoogte kleiner dan 80 cm.
Vloerisolatie. Met vloerisolatie behaalt u over het algemeen het hoogste rendement. De minimale hoogte die uw kruipruimte nodig heeft om te kunnen isoleren is 50 cm bij een betonnen vloer en 35 cm bij een houten vloer.
elk kruipluik moet worden uitgevoerd als een blijvende toegang tot de kruipruimte en heeft minimaal de afmetingen 800 mm x 600 mm; elk kruipluik is direct vanaf de voordeur bereikbaar in een straal van maximaal 2 meter; aan de vloer boven de kruipruimte moet leidingwerk opgehangen kunnen worden.
Voor bestaande kruipruimten die lager zijn dan 60 cm geldt dat medewerkers aaneengesloten maximaal één uur mogen werken. Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is verblijf van minimaal 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen. Als je dit probleem hebt, dan kun je natuurlijk altijd de loodgieter inschakelen.
Door kruipruimte isolatie blijft de warmte beter in de woning hangen. Ongeveer 20% van de warmte die in een huis gestopt wordt, gaat verloren als de kruipruimte niet geïsoleerd is. Door de kruipruimte te isoleren krijgt optrekkend vocht vanuit de bodem geen kans.
Het antwoord; ja, mits u hier rekening mee houdt bij de keuze van de manier waarop u uw kruipruimte laat isoleren. Er zijn namelijk verschillende manieren om dit te doen. Sommige bedrijven bieden aan de ruimte te isoleren met platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, schelpen, speciale korrels of glas- of steenwol.
Het Bouwbesluit schrijft geen kruipruimten voor.Verder stelt het Bouwbesluit ook geen eisen aan kruipruimten of aan het aantal kruipluiken. Het Bouwbesluit stelt dus bijvoorbeeld ook geen eisen aan de ventilatie van een kruipruimte. N.B. Een kruipluik wordt beschouwd als een deel van de vloer.
Als je de kruipruimte in kruipt, zie je buizen voor afvoer naar het riool en de gasleiding. Dit is de meterkast. Hier komt het gas binnen en de elektra. En dat verdeelt de eigenaar verder over de hele woning.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Schelpen isolatie in kruipruimte
Van nature hebben schelpen een vochtwerende en isolerende functie. En omdat schelpen voor bijna honderd procent uit kalk bestaan, kunnen schelpen niet gaan rotten. Bovendien hebben schelpen in de kruipruimte een onbeperkte levensduur en werking.
Water in de kruipruimte wordt meestal veroorzaakt door grondwater dat infiltreert in de vloer of wanden. Grondwater staat, zeker in vochtige periodes, onder hoge druk en kan indringen in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk zelf.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd.