Veel mensen gebruiken een speciaal bak- en braadproduct. De gezondste voor het bereiden van vlees is Albert Heijn Baken & braden. Voor algemeen gebruik komt als gezondste uit de test... Dat blijkt uit een recente test in de Consumentengids.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Van nature rijk aan Omega 3
Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart. Vier besmeerde boterhammen met Becel Original (20g) leveren een belangrijke bijdrage aan de hiervoor benodigde dagelijkse hoeveelheid Omega 3 (2g) en Omega 6 (10g).
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
Het bestaat uit plantaardige oliën en bevat 98% vet, waarvan 40% Omega 3 en Omega 6. Omega's 3 & 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Extra informatie. Croma bakken en braden pakje bevat 98% plantaardige olien en vetten. Croma is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Deze goede vetten zijn erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Daarom adviseert het Voedingscentrum ook om volvette margarine te geven aan je kindje. Blue Band Rijk & Romig bevat 59% vet en zit boordevol goede vetten, zoals Omega 3. Dat maakt het een gezonde en lekkere keuze voor jou en je gezin.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten, zoals Bertolli Margarine.
De Gezondheidsraad beveelt aan om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Daarom is het advies van het Voedingscentrum om margarine, halvarine of olie te gebruiken in plaats van roomboter.
Becel Pure is iets minder slecht dan echte boter, maar als je let op vet en calorieën kun je beter voor een halvarine kiezen. Het verschil, per boterham, tussen roomboter en Becel Light is 23 KCal.
In principe zijn bak- en braadproducten oliën met verdikkingsmiddel en smaakmakers. 'Het is margarine, geen boter', zegt voedingswetenschapper Marianne Geleijnse.
Palmolie is van zichzelf vast van vorm en rijk aan verzadigde vetzuren. Die vetzuren zijn ongezonder voor ons lichaam omdat ze moeilijker verbrand worden. Arachideolie is sterk en hittebestendig, maar bevat wel allergenen waar lang niet iedereen tegen kan. Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
Een vloeibaar bak- en braadproduct dat 98% plantaardige olien en vetten bevat speciaal voor het bereiden van vlees. Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren.
Waarom zijn Becel ProActiv-producten zo duur? Becel ProActiv-producten bevatten het actieve ingrediënt plantensterolen. Er is 2.500 ton plantaardige olie nodig voor de productie van 1 ton plantensterolen. En daardoor zijn plantensterolen dure ingrediënten.
Aan Becel pro-activ zijn plantensterolen toegevoegd. Die stoffen brengen het cholesterolgehalte omlaag. Unilever zegt dat plantensterolen ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, maar volgens Foodwatch zijn er aanwijzingen dat ze de kans op zulke ziektes juist vergroten.
Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht. Zo blijf je zorgeloos smeren.
Altijd een goed begin van een maaltijd: knapperig brood met romige boter. En dan hebben we het wel over écht goede boter. Eén van de betere boters in het supermarktschap is die van Lurpak. Gemaakt van Deense melk en die ligt gewoon naast de andere boter en margarine.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."