Amandelmelk die je koopt in de supermarkt is meestal verrijkt met vitamines A, D en B12. Die laatste speelt een belangrijke rol in je metabolisme, dat calorieën verbrandt en je helpt vermageren.
Het goede van amandeldrink is dat er meer vezels, minder suiker en minder verzadigd vet in zit dan in halfvolle melk. Ongezoete amandeldrink bevat de minste suikers van alle plantaardige drinks en daarmee ook de minste energie. Maar er zit ook nauwelijks eiwit in.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
In het algemeen bevatten alle soorten amandelmelk een grote hoeveelheid calcium, zelfs meer als die er in koemelk zit. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, wat helpt bij diarree, braken en andere maag-darmklachten, en magnesium, fosfor, ijzer en zink.
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
Plantaardige melk
Neem 1-2 glazen amandelmelk per dag. Kook ook eens havermout in de amandelmelk en zoet het met appel of banaan.
De winnaar! Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.
Het bevat weinig calorieën. Het verhoogt het goede cholesterol (HDL) en verlaagt het slechte cholesterol (LDL). Amandelmelk verlaagt het cholesterolgehalte zelfs twee keer zo sterk als olijfolie. Ideaal dus voor mensen met te hoge cholesterol.
Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Maar aan amandelmelk worden deze vitaminen vaak toegevoegd. Wanneer je echter vanuit lactose-intolerantie of melkallergie een keuze maakt is amandelmelk absoluut de gezondere keuze.
Naast een snelle espresso shot of een grote mok filterkoffie zijn we ook dol op koffie met melk. En denk hierbij niet alleen aan melk of sojamelk, ook met amandelmelk kun je volop experimenteren! Behalve dat amandelmelk de koffie een andere smaakdimensie geeft, is het ook nog eens gezond.
Alpro amandeldrink ongezoet is gemaakt van de allerbeste licht geroosterde mediterrane amandelen en natuurlijk water. Zonder toegevoegde suikers. 100% plantaardig.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Amandelmelk is niet zo voedzaam als je denkt
Helaas, maar waar: in amandelmelk zitten niet veel voedingsstoffen. Amandelen zelf zitten boordevol proteïnen en calcium, maar die gaan verloren bij het proces van het maken van amandelmelk. Amandelmelk bestaat vooral uit water.
De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. De verrijkte varianten van amandelmelk zijn vooral een goede bron van calcium en lekker als vervanging van melk in een smoothie of recept.