De dodo is een uitgestorven vogel die behoort tot de duifachtigen en de onderfamilie van de dodo's. De dodo was een gedrongen vogel met kleine vleugels die niet meer geschikt waren om te vliegen. De dodo kon zich alleen lopend verplaatsen. Desondanks was de dodo geen loopvogel maar een lid van de familie duiven.
Ze zijn in verschillende smaken beschikbaar: Menthol: smaakt naar menthol. Strawberry Ice: smaakt naar een fruit mix van aardbeien en ice. Watermelon Ice: smaakt naar watermeloen en ice.
Negen soorten broedvogels zijn in Nederland uitgestorven, waaronder de goudplevier (Pluvialis apricaria) en de hop (Upupa epops). Daarnaast worden volgens de onderzoekerstien soorten ernstig bedreigd, waaronder de velduil (Asio flammeus), dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus) en grauwe kiekendief( Circus pygargus).
Omdat de dodo op het afgelegen eiland Mauritius geen natuurlijke vijanden had, was hij in de loop van de tijd het vliegvermogen kwijtgeraakt; immers, als je voor niemand hoeft te vluchten, heb je niet zoveel aan vleugels. Ook de angst voor roofdieren raak je in zo'n rustige omgeving snel kwijt.
De dodo had korte gele poten met grote klauwen. Zo kon hij goed voedsel vasthouden. Ook was het uitgestorven dier een stuk groter dan onze stadsduif. Hij werd namelijk zo'n 1 meter hoog en woog rond de 20 kilo.
De dodo kwam alleen voor op Mauritius, maar stierf uit aan het eind van de zeventiende eeuw. De vogel woog zo'n 20 kilo, was een meter hoog en kon niet vliegen of zwemmen.
Op het eiland Mauritius kon de evolutie van de dieren en planten millennialang een heel eigen weg inslaan. Zo stamt de dodo af van duiven waarvan de nakomelingen, bij afwezigheid van natuurlijke vijanden, geleidelijk hun vermogen tot vliegen verloren.
De dodo was in meer dan een miljoen jaar perfect aangepast aan zijn omgeving. Het dier is waarschijnlijk uitgestorven doordat met de mens ook ratten zijn geïntroduceerd op het eiland Mauritius. Zij waren verzot op de eieren van de dodo's. De knaagdieren zouden er zonder de mens nooit gekomen zijn.
De dodo was een herbivoor die vermoedelijk leefde van de zaden en vruchten van verschillende planten. Om de vertering te bespoedigen slikte de dodo regelmatig stenen in die hielpen bij het vermalen van het voedsel in de maag.
Het is niet duidelijk wanneer de dodo precies is uitgestorven. Algemeen wordt aangenomen dat dit aan het einde van de 17e eeuw gebeurde. De laatste dodo werd in verschillende bronnen beschreven en het is onduidelijk of de laatste vogel in 1669, 1674 of 1681 is gezien.
1. De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea) De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit! Dat is toch fantastisch. Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40).
In de Utrechtse wijk Hoograven is een bijzondere vogel neergestreken: de zwartkeellijster, een dwaalgast uit Azië. Dit is de dertiende keer dat deze vogel in ons land wordt waargenomen. ,,Het is echt een knaller van een soort.''
Dodo definities
(m.) Verbuigingen: dodo'sVerbuigingen: dodootje een uitgestorven loopvogel van Mauritius Voorbeeld: `De dodo werd ook wel walgvogel or dront genoemd.
En waar Mauritius de dodo had, kende Rodrigues de solitaire, ook een grote loopvogel. Al die dieren bestaan niet meer. Wat deed ze de das om? Overbejaging, ontbossing en vooral de introductie van vreemde dieren in het eiland-ecosysteem, bewust of onbewust meegenomen door de bezoekers uit het Westen.
Raphus cucullatus, zoals het dier ook heet, zou door het Texaanse bedrijf Colossal Biosciences worden ge-de-uitgestorven. Daarin is de dodo niet alleen, het wil namelijk ook de wollige mammoet en de Tasmaanse tijger terugbrengen uit de dood.
Evolutie. De dodo stamt af van dezelfde familie als andere duifachtigen en moet zich zo'n anderhalf miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld tot loopvogel toen het eiland Mauritius – de enige plek waar de dodo voorkwam – ontstond. De vogel at waarschijnlijk vis die hij ving door in kleine waterpoeltjes rond te struinen.
Een van deze eilanden is het bekende eiland Tasmanië, dat werd vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Abel Tasman was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger die in de 17e eeuw leefde. Hij wordt vaak beschouwd als de eerste Europeaan die Nieuw-Zeeland en Tasmanië bereikte.
Bescherming. In totaal zijn er wel zo'n 500 miljoen soorten uitgestorven sinds er leven is op aarde. Maar tegenwoordig sterven de soorten véél sneller uit. Het gaat zo snel dat de evolutie dit tempo niet kan bijbenen.
En waar een staart had moeten zitten, zijn vier of vijf grijsachtige gekrulde pluimen. ' In het scheepsjournaal van de reis staan ook afbeeldingen van de dodo die de Nederlanders op het eiland Mauritius aantroffen. De schetsen laten een stevige vogel zien met een enorme snavel, een ronde buik en poten als klauwen.
Hij stierf op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Boudewijn Maria Ignatius Büch werd bekend als schrijver en dichter. Zijn bekendste boek is het verfilmde De kleine blonde dood. Voor de VARA reisde hij de wereld rond en maakte hij documentaires over verre eilanden, vergeten schrijvers en de dodo.
De Mauritiaanse zoogdierenwereld is zeer beperkt. Naast de onvermijdelijke geiten, katten en honden komt de mangoest en de tenrec redelijk veel voor.De Hollanders importeerden het Java-hert.Verder leven er nog wilde zwijnen en makaken, een apensoort.