De gemiddelde staplengte voor een volwassen man is 70 cm. Bij vrouwen is deze 60 cm. Opmerking: de paslengte is iets anders als de staplengte. Een pas bestaat uit twee stappen.
Als gemiddelde staplengte is 75 cm wel een veilige insteek. Dan heb je met 1000 stappen 750 m afgelegd. En heb je 1333 stappen nodig voor een kilometer.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!
8.000 stappen per dag is een goede richtlijn.
Dit komt overeen met ongeveer 7 km. Wandelen heeft veel voordelen, maar 10.000 stappen per dag is voor veel mensen te hoog gegrepen, vooral voor diegenen die zittend werk doen. Het goede nieuws is dat een studie van de Harvard Medical School aangeeft dat 7500 stappen per dag al volstaan.
Voor volwassenen jonger dan 60 is er een lager risico op sterfte zichtbaar tot 8.000 à 10.000 stappen per dag. Voor 60-plussers tot 6.000 à 8.000 stappen per dag.
Twee voorbeelden; 30 minuten zwemmen, staat gelijk aan 3.000 stappen en 20 minuten fietsen op een gemiddeld tempo staat gelijk aan 2.600 stappen.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Als je een paar kilo wilt afvallen dan is 10.000 stappen per dag om te beginnen een mooi streven. Een volwassen persoon verbrandt gemiddeld 100 calorieën per 2000 stappen. Dat leert ons dat 10.000 stappen gelijkstaat aan 500 calorieën.
Calorieën verbranden met wandelen
In 10.000 stappen gaan ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dus idealiter verbrand je tussen de 400 en de 500 calorieën per dag door beweging.
Om de staplengte te bepalen loop je in een gemiddeld geleidelijk tempo een exact afgemeten afstand en daarbij tel je het aantal stappen.De gelopen afstand deel je door het aantal stappen. Het resultaat is je staplengte. Bijvoorbeeld: tijdens 1000 meter zet je 1550 stappen: 1000/1550 is afgerond 65 cm per stap.
En daaruit blijkt dat het zetten van 10.000 eigenlijk helemaal niet nodig is om je kans op sterfte te verkleinen. Voor ouderen van 60 jaar en ouder zijn 6.000 tot 8.000 stappen per dag voldoende. Voor volwassenen jonger dan 60 zou dagelijks tussen de 8.000 en 10.000 stappen genoeg zijn.
Volgens onderzoek zetten gezonde mensen tussen de 4000 en 18.000 stappen per dag [1].
Pasfrequentie en paslengte
In de literatuur wordt algemeen aanbevolen dat de pasfrequentie hoog moet zijn, in de orde van 180 tot 200 passen per minuut. De cadans of het aantal stappen per voet is hierbij dus 90 tot 100 per minuut.
De cadans is het aantal passen dat je per minuut maakt. De paslengte is de afstand waarover je steeds met een voet de grond raakt. Een pas bestaat uit twee delen, een stapfase en een zweeffase. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat je loopsnelheid het product is van je cadans maal je paslengte.
Het geheel van stapfase en zweeffase noemen we een pas, dus de paslengte is gelijk aan de staplengte plus de zweeflengte. Bij snelwandelen moet je voet voortdurend in contact met de grond zijn, je hebt dan dus geen zweeffase. De paslengte is dan gelijk aan de staplengte.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Belangrijk om te onthouden:
Afvallen op oudere leeftijd kan door eiwitrijker te eten, minder bewerkt te eten, gevarieerd te eten, spier inspannende activiteiten te doen zoals krachttraining, meer te bewegen, je stress te managen en je slaap te prioriteren.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën. Als u er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kunt u dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Bij 10.000 stappen moet je denken aan zo'n 8 km.Net iets minder dan 10 km, maar allebei gezond. De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot.
Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
De stappenteller houdt ook de 'stappen' bij die je fietst: de tellers werken zolang je de pedalen van de fiets in beweging houdt. De ene stappenteller geeft overigens wel meer gefietste stappen aan dan de andere.