Het zal je dan vast niet verbazen dat de gemiddelde levensverwachting in Japan 84,2 jaar is. Ter vergelijking: in Nederland is dit 81,5 jaar en in Tsjaad slechts 54,3 jaar (World Health Organization, 2016).
De levensverwachting in Japan ligt voor vrouwen op dit moment op 87 jaar en voor mannen op 81 jaar. Het land heeft ongeveer 126 miljoen inwoners. In Nederland lag het aantal 100-jarigen op 1 januari 2021 op 2536 mensen, van wie 2125 vrouw en 411 man.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
De Japanse keuken draait vooral om vis. Japanners eten meer vis dan wie ook, 68 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. Dat is ruim vijf keer zoveel dan wat Nederlanders aan vis eten. Ze eten bijna alles: krabben, met scharen en al, zeeslakken, kwallen en de nationale lekkernij, de blauwvintonijn.
Nederland doet het overigens niet slecht. Ons land komt op een 19de plaats (van de 137 onderzochte landen) met een gemiddelde levensverwachting van 81,7 jaar. Net vóór het Verenigd Koninkrijk (20ste plek). Helemaal onderaan de lijst komt Swaziland, hier worden de mensen gemiddeld slechts 48,9.
Tegenwoordig wordt de gemiddelde Chinees 77 jaar oud, waarmee de druk op pensioenfondsen toeneemt. Vandaar dat China de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs wil verhogen totdat iedereen vijf jaar langer werkt.
Russische mannen worden gemiddeld 64,3 jaar oud, vrouwen 76,1 jaar. Nergens anders in de wereld is dit sekseverschil in levensverwachting groter dan in Rusland.
Onigiri wordt door Japanners vaak gegeten als gemakkelijk ontbijt of lunch (warm of koud). Het is een bal of driehoek van plakkerige rijst, gewikkeld in nori (gedroogd zeewier). In het midden van de bal kunnen allerlei soorten vulling zitten, zoals soya, gedroogd fruit of vis.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
Japanners hebben hun goede gezondheid dus mede te danken aan een gezond voedingspatroon, wat bestaat uit pure ingrediënten en veel groenten. Andere positieve invloeden die bijdragen aan de hoge levensverwachting zijn een sterk sociaal netwerk, en het hebben van doelen oftewel ''Ikigai''.
Natuurlijke bronnen van gevaar: Aardbevingen, tyfoons en tsunami's. Men meet ongeveer 1500 (kleine) aardbevingen per jaar (dus ruim 4 per dag). Japan ligt praktisch op het meest actieve gebied van de aardkost, doordat daar drie aardschollen bij elkaar komen.
Momenteel is de gemiddelde levensverwachting van een inwoner van India 68,8 jaar. Van de vrouwen wordt 60% weduwe na hun zeventigste. Bijna 30 procent van de ouderen leeft onder de armoedegrens.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Zo eet een gemiddelde Nederlander al snel zo'n 3200 kcal per dag, een gemiddelde Noord-Amerikaan zo'n 3800, en in Japan zo'n 2700.
Traditionele Japanse maaltijden
Hoe gezond zo'n traditionele maaltijd is, hangt af van de rijst die je kiest en van de bijgerechten. Zilvervliesrijst of meergranenrijst zijn de gezondste opties. Witte rijstsoorten zoals pandanrijst, instant rijst en kleefrijst zijn minder gezond, want daar zitten minder vezels in.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Levensverwachting: totale bevolking: 77,9 jaar (2018 est.)
Hoe is dat voor de gezonde levensverwachting? In de Europese Unie was de levensverwachting bij geboorte in 2016 gemiddeld 81,0 jaar. Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting.