Een voorzitter is iemand die vergaderingen leidt, vooral bij organisaties, verenigingen en stichtingen. Deze vergaderingen worden gehouden met de voorzitter, vice voorzitter, secretaris, penningmeester en bestuursleden.
De voorzitter is het gezicht van de vereniging of stichting, naar binnen en buiten. Zijn of haar taken zijn: Leiden van de algemene vergadering en de vergaderingen van het bestuur en leden. Leiden van het bestuur: initiatieven nemen, coördineren en het uitvoeren van bestuurswerkzaamheden.
De rollen in een vergadering
Voorzitter: de persoon die verantwoordelijk is voor het leiden van de vergadering, het bewaken van de agenda en (meestal) het beheren van de tijd. Secretaris of notulist: de persoon die notities maakt van de vergadering, actiepunten vastlegt en de notulen opstelt.
De voorzitter van de raad van bestuur, is de hoogste autoriteitsfiguur binnen de raad van bestuur. Hun functie wordt gespecificeerd in de statuten van hun organisatie. De voorzitter stelt de belangen van de organisatie voorop en bepaalt de koers om goed bestuur en leiderschap te waarborgen.
Hoofdstuk 6.6 Schorsing, ontslag en vervangen van de voorzitter. Als de voorzitter van het bestuur niet functioneert, moet de vereniging daar iets aan kunnen doen. Uiteraard is het mogelijk de voorzitter op zijn disfunctioneren aan te spreken.
Het bestuur van een vereniging is belast met het besturen van de vereniging en is als zodanig formeel eindverantwoordelijk voor het voortbestaan van de vereniging. Op grond van de wet moet het bestuur uit minimaal drie bestuursleden bestaan, namelijk een voorzitter, secretaris en penningmeester.
De voorzitter sluit het werkoverleg af.
Zo mogelijk geeft hij direct antwoord op de vragen. Hij kan ook afspreken om na het werkoverleg antwoord te geven of zaken uit te zoeken. o Tot slot controleert de voorzitter of iedereen de besluiten en afspraken uit dit werkoverleg gehoord heeft.
Een bestuur moet volgens de wet bestaan uit minstens een voorzitter, secretaris en een penningmeester, of in de statuten moet anders bepaald zijn. Het hebben van een niet voltallig bestuur hoeft in principe geen probleem te zijn, het heeft geen gevolgen voor de bevoegdheid van het bestuur.
De Algemene Vergadering
In de vereniging is het orgaan dat iemand in zijn bestuursfunctie heeft benoemd, ook degene die hem kan ontslaan.
Naast een bestuur kunt u ook een raad van commissarissen hebben. Dit heet ook wel een raad van toezicht (rvt). De raad van commissarissen (rvc) houdt toezicht op het bestuur en het beleid van de organisatie. Een rvc is niet verplicht.
het beroep Voorzitter Raad van Bestuur valt onder de beroepsfamilie Topbestuurders en algemeen directeuren van grote ondernemingen. Het salaris Topbestuurders en algemeen directeuren van grote ondernemingen ligt gemiddeld op € 40580 bruto per maand.
Een goed werkoverleg maakt duidelijk wat er van iedereen wordt verwacht, verbetert de samenwerking, bevordert werkplezier, vergroot het draagvlak bij veranderingen en verbetert de productiviteit. Dit vraagt vaardigheden van de leidinggevenden, een goede voorbereiding en respecteren van spelregels die hierbij horen.
Een vergadering
Gewoonlijk stelt de voorzitter de agenda op, maar ook andere deelnemers kunnen onderwerpen inbrengen.
Er is geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn voor het bestuur van een vereniging. Dat betekent dat een secretaris in principe onbeperkt kan aanblijven. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen.
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.
Bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid, ook wel een informele vereniging genoemd, is de vereniging niet aansprakelijk voor het doen of nalaten van het bestuur. Bij een informele vereniging zijn alle bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van alle schulden van de vereniging.
Hoofdstuk 6.4 Het kiezen van een voorzitter
Er kan dan bijvoorbeeld worden bepaald dat de voorzitter benoemd wordt door de raad van commissarissen of de algemene ledenvergadering. Veel verenigingen leggen statutair vast dat de voorzitter in functie wordt gekozen (en dus niet door het bestuur zelf).
In de wet is vastgelegd dat het bestuur zelf een voorzitter uit haar midden kiest. De vereniging kan er echter ook voor kiezen statutair te bepalen dat de voorzitter in functie wordt gekozen, en bijvoorbeeld benoemd wordt door de raad van commissarissen of de algemene ledenvergadering.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij bestuurders voor een periode van vier jaar benoemd worden en daarna één of twee keer herkozen kunnen worden.