Door een verstoorde afweerreactie valt het lichaam het eigen spierweefsel aan. Hierdoor ontstaan er ontstekingen en worden de spieren steeds zwakker. Andere reumatische aandoeningen tasten niet alleen de spieren of geen spieren aan. Daarom is reuma niet altijd een spierziekte.
Een groot verschil tussen spierreuma en andere vormen van reuma, is dat bij spierreuma de gewrichten niet worden aangetast. Ook zit de ontsteking niet in de gewrichten, maar rondom. Spierreuma komt bijna niet voor bij mensen onder de 50. Andere vormen van reuma komen wel op alle leeftijden voor.
Wat merk ik van spierreuma? Bij spierreuma zijn uw spieren stijf en ze doen pijn: De pijn en stijfheid zitten in de spieren rond uw nek, schouders, heupen of billen. Het zit vaak links en rechts.
Spierreuma kan vanzelf overgaan, maar dit kan wel twee tot drie jaar duren. Bij een klein aantal mensen is de ziekte chronisch.
Verdeel je energie goed, pas je werktempo aan en neem regelmatig rustpauzes. Wissel zwaar en licht werk met elkaar af en spreid jouw werk zoveel mogelijk over de week. Kijk of je jouw werktijden of rooster aan kunt passen aan jouw mogelijkheden. Onderzoek of er een mogelijkheid is om gedeeltelijk thuis te werken.
Een bloedonderzoek alleen is niet genoeg om de diagnose te stellen. Meestal toont bloedonderzoek een verhoogde bezinking, een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit 'CRP' en een lichte bloedarmoede. Deze uitslagen zijn niet specifiek voor spierreuma.
Er zijn geen diëten die ontstekingsreuma voorkomen of de ziekte rustiger maken. Er zijn enkele onderzoeken die laten zien dat veel gebruik van koffie (meer dan vier koppen per dag) meer kans op reumatoïde artritis geeft, maar andere onderzoeken vinden dit weer niet.”
Aan spierreuma of welke vorm van reuma is iets te doen. U kunt pijnstillers nemen, paracetamol of ibuprofen-achtige medicijnen, maar die helpen maar matig. Warm houden onder de douche of juist koelen met een icepack kan helpen. Fysiotherapie helpt eigenlijk niks, maar het is wel goed om in beweging te blijven.
De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk. Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig.
Spierreuma behandelen we met Prednison. Na enkele dagen, soms al meteen, verdwijnen hiermee de klachten. De ziekte dooft gemiddeld na twee tot drie jaar weer uit. De medicijnen worden dan langzaam afgebouwd.
Spierreuma en stress kunnen een duidelijk verband hebben, zo lijkt wetenschap steeds meer aan te tonen. Dit betekent niet dat stress de enige oorzaak is van spierreuma, maar het is inmiddels aannemelijk dat het wel een oorzaak voor een bepaalde vorm hiervan kan zijn.
Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Zo is van magnesium bekend dat een tekort tot spierkramp kan leiden.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson.
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Reumaklachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.
De warmte van de zon ontspant de spieren en maakt de gewrichten soepeler, wat bewegen vergemakkelijkt. Ook voor reumatoïde artritis en artrose is de warmte van de zon heilzaam, al is rechtstreekse blootstelling zeker niet nodig en zelfs af te raden in combinatie met medicatie zoals corticosteroïden.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat zijn er maar liefst 1,1 miljoen. Chronische gewrichtsontstekingen komen voor bij ongeveer 420.000 mensen.
Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen 'zuur' bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen, zoals tomaten en yoghurt, jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen.
Er is momenteel geen directe relatie bekend tussen het drinken van alcohol en het ontstaan van reumatoïde artritis. Ook is er geen aanwijzing voor een direct verband tussen de intensiteit van de ontstekingen en het drinken van alcohol.
“Ongeveer één op de 150 mensen krijgt te maken met gewrichtsreuma. Volgens de laatste inzichten kan snel en effectief behandelen zo'n succes zijn dat de symptomen van reuma verdwijnen. Het lijkt erop dat gewrichtsreuma niet altijd chronisch hoeft te zijn.