In bijna alle lichaamscellen zijn mitochondriën te vinden. Het zijn de energiefabrieken van de cel.Eén van hun functies is het maken van energie. Ons lichaam heeft deze energie nodig om goed te functioneren.
Mitochondriën maken eigenlijk helemaal geen energie. Ze converteren het van de ene vorm naar de andere vorm. De energie uit onze voeding, of onze reserves, wordt omgezet naar ATP.
Een van de belangrijkste katalysatoren is het co-enzym Q10: een stof die je lichaam zelf maakt, vooral ten behoeve van de energieproductie in de mitochondriën. Deze stof wordt vaak gebruikt om de negatieve werking van statines te voorkomen.
Het gemiddeld aantal mitochondriën verschilt per type lichaamscel. Erythrocyten hebben er geen. Een cel die veel energie nodig heeft zoals een hartspiercel heeft er uiteraard meer, zo'n 3000.
Als mitochondriale membranen minder doorlaatbaar zijn, betekent dit dat de voedingsstoffen die nodig zijn om ATP te produceren niet snel genoeg beschikbaar zijn, en dit heeft dus een domino-effect in termen van ATP productie in de cellen van het lichaam. Het lichaam kan zo niet meer efficiënt energie produceren.
De belangrijkste functies van mitochondriën zijn ATP-productie door middel van ademhaling, en het reguleren van de cellulaire stofwisseling. Naast de chemische reacties voor ATP-productie, de citroenzuurcyclus en de oxidatieve fosforylering zijn er nog vele andere functies.
De term mitochondriële aandoening, ook wel energiestofwisselingsziekte genoemd, is een verzamelnaam voor alle ziekten waarbij de energiestofwisseling niet optimaal werkt. Mitochondriën bevinden zich in bijna elke cel waaruit ons lichaam is opgebouwd.
Blijf in beweging, maar blijf binnen je fysieke grenzen. Denk aan gelijkmatige bewegingen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, yoga, tai-chi, Qi-gong en pilates. Dit bevordert de aanmaak van nieuwe, goede mitochondriën en helpt bij het afvoeren van oude, disfunctionele mitochondriën.
Spiercellen bevatten de meeste mitochondriën. Door meer spiercellen te kweken – met sport en beweging – kun je dus de hoeveelheid mitochondriën in je lichaam vergroten.
Bij een energiestofwisselingsziekte, ook wel Mitochondriële ziekte of Mito genoemd, gaat er wat mis in de energiestofwisseling van het lichaam. In elke cel zitten mitochondriën die we ook wel de energiefabrieken van de cel noemen.
Het aantal mitochondriën in een cel kan variëren van één tot duizenden. Mitochondriën zijn de energiecentrales van een cel. Hoe meer mitochondriën in een cel, hoe meer energie er wordt opgewekt. Het aantal mitochondriën in een cel kan variëren van één tot duizenden.
DNA buiten de celkern
In onze celkern (het deel van de cel dat alles regelt) zit het grootste deel van de genen. Maar er zit ook nog DNA buiten de celkern. Die genen zitten in de mitochondriën. Dat is het deel van de cel dat energie maakt.
Hoe ontstaat een verstoring van de mitochondriën? Cellen hebben zuurstof nodig om te overleven. Ongezond eten en onder meer conserveermiddelen onttrekken zuurstof uit mitochondriën.
ATP is een universele drager van energie in ons lichaam, bestaande uit een molecuul die met drie fosfaatmoleculen verbonden is. Deze verbindingen zijn bijzonder rijk aan energie, dus als die verbindingen verbroken worden, komt er veel energie vrij en wordt ATP opgebroken in ADP+P en energie.
De twee grootste energie reservoirs van ons lichaam zijn de koolhydraat- en vetvoorraad. Hoewel vetten de grootste energievoorraad in het lichaam zijn, zie je op de grafiek dat het lichaam voornamelijk gebruik maakt van koolhydraten tijdens de inspanning. Vooral bij hogere intensiteiten verbranden we de nodige suikers.
1,5 miljard jaar oud mechanisme. Onderzoek heeft uitgewezen dat mitochondriën afstammen van vroege proteobacteriën, en dat chloroplasten ooit cyanobacteriën waren. Deze eencellige microben zijn ongeveer 1,5 miljard jaar geleden als endosymbiont in de cel van de eukaryoot opgenomen.
In alle cellen bevinden zich mitochondriën. Ze zijn de energieleveranciers in een cel. Hoe actiever de cel, des te meer mitochondriën (een spiercel heeft dus meer mitochondriën dan een huidcel).
De energie die nodig is voor deze koppeling komt uit verbranding van organische verbindingen of uit fotosynthese. Structuur van ATP-synthase (röntgendiffractie). Het stationair domein is niet weergegeven. ATP-synthase is een groot membraaneiwit.
ATP-productie in het mitochondrium haalt zijn energie uit de oxidatie van onder andere pyruvaat en NADH. Pyruvaat wordt met name in het cytoplasma gevormd door gedeeltelijke afbraak van glucose waarbij een beetje energie vrij komt, een proces dat bekendstaat als glycolyse.
ATP wordt geproduceerd in de cellen van het menselijk lichaam. Cellen bestaan uit een kern waar DNA is opgeslagen en uit het cytoplasma. Cytoplasma bestaat uit alles behalve de kern en het celmembraan. De vloeibare basissubstantie in de cel wordt het cytosol genoemd.
In bijna alle lichaamscellen zijn mitochondriën te vinden. Het zijn de energiefabrieken van de cel. Eén van hun functies is het maken van energie. Ons lichaam heeft deze energie nodig om goed te functioneren.
Mitochondriale ziektes kunnen op verschillende manieren erfelijk zijn; mitochondrieel, autosomaal recessief, autosomaal dominant of X-gebonden recessief.