De voornaamste taak van een gastvrouw/gastheer is het ontvangen van gasten. Een gastvrouw wordt ook wel een hostess genoemd, en een gastheer een host. De gastvrouw of gastheer is vaak de eerste persoon waarmee een bezoeker in aanraking komt. Ze hebben dan ook een grote invloed op de eerste indruk van een gast.
Hoeveel verdient een Gastvrouw gemiddeld in Nederland? Een Gastvrouw in Nederland verdient gemiddeld € 1.970 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.675 (laag) tot € 2.270 (hoog).
Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf. Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak.
Hij/zij communiceert vriendelijk en duidelijk en met goede omgangsvormen. Hij/zij werkt met passie en toewijding en met een onbaatzuchtige drijfveer om van betekenis te zijn. Hij/zij voelt zich verantwoordelijk voor de beleving van de cliënt/gast.
De opleiding Gastheer / -vrouw is beschikbaar als BOL-opleiding of BBL-opleiding. De opleiding duurt 2 jaar. Je ontwikkelt je tot een klantvriendelijke gastheer of gastvrouw die alles weet over eten en drinken. Het is belangrijk dat je goed Nederlands en Engels praat.
Er bestaan geen vervolgopleidingen voor het beroep serveerster, omdat er ook geen specifieke opleidingen bestaan voor het beroep. De Mbo-opleiding gastheer of gastvrouw moet gezien worden als de meest gerichte basisopleiding binnen de horecabranche.
Gastvrijheid, ook wel hospitality genoemd, wordt in de encyclopedie als volgt beschreven: “gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen, en ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil.”
Om de gast tevreden te stellen is het daarom belangrijk dat de medewerkers gastgericht zijn. Dit betekent een goed inlevingsgevoel, zeer flexibel zijn, grote mensenkennis, goed kunnen luisteren en communiceren en het leuk vinden om iets voor andere mensen te kunnen betekenen.
Wat is gastheerschap? Volgens encyclopedie Ensie is gastheerschap “het verzorgen van een gast en hem of haar oprechte aandacht bieden, met als doel de gast zich zo welkom mogelijk te laten voelen”.
Rik van Disseldorp - Gastheer - Efteling | LinkedIn.
Hoe de Efteling van gastheer naar handhaver ging: 'maar dan wel op de 'Eftelingmanier' Hij heet Erik Sanders en hij is dé man als het om de coronaregels in de Efteling gaat. Al bijna twee jaar zorgt hij er, samen met een speciaal samengesteld team, voor dat de maatregelen van de overheid worden doorgevoerd in het park.
Een Gastvrouw verwelkomt gasten en begeleidt ze de gehele ochtend, middag of avond. Dit begint al vanaf het moment dat ze binnen komen. Je neemt de jassen aan, begeleidt ze naar hun tafel en geeft deze gasten advies over bijvoorbeeld de menu- en wijnkaart.
Hoeveel verdient een Hostess gemiddeld in Nederland? Een Hostess in Nederland verdient gemiddeld € 2.195 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.870 (laag) tot € 2.525 (hoog).
Je leert etiquette
Als je in de horeca werkt krijg je met allemaal beleefdheidsregels en omgangsvormen te maken. In het begin leer je heel veel ongeschreven en geschreven regels kennen. Dit lijkt eerst enorm veel, maar je went er snel aan. Ook voor de gasten gelden er ongeschreven regels.
Lekker eten is van essentieel belang voor de restaurantbeleving, maar als je gasten terug wilt laten komen, moet je meer bieden. Zorg voor deskundige medewerkers die duidelijk communiceren en openstaan voor mensen hun specifieke wensen. Laat je gasten voor, tijdens en na het eten merken dat ze gewaardeerd worden.
'Voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk is glimlachen. In theorie is een glimlach een teken van onderdanigheid, maar het helpt zeker om gastvrij over te komen. Met een glimlach zeg je: 'Ik ben ok, ik ben geen bedreiging, ik ben vriendelijk naar jou.
Denk aan een goede samenwerking binnen teams. Een gastvrije inrichting, communicatie naar gasten (online en offline), benodigde middelen, gastgerichte processen en beslissingsbevoegdheden. Maak gastvrij zijn voor jouw medewerkers mogelijk!
Mbo4-opleidingen. Na vmbo kun je in slechts 2 jaar je mbo4-diploma behalen. De Tio-opleidingen zijn snel en intensief, doordat je veel les en begeleiding krijgt en in de zomer stage loopt. Indien je havo hebt afgerond dan kun je je mbo4-diploma zelfs in 1 jaar behalen.
Entree opleidingen (MBO Niveau 1)
Een entree opleiding duurt circa 1 jaar. Entree opleidingen zijn gericht op het voorbereiden op de arbeidsmarkt. Na het behalen van de entree opleiding krijg je een niveau 1 diploma. Niet voor alle opleidingen en op alle scholen worden entree opleiding aangeboden.
Het laagste niveau is praktijkonderwijs. Dit is bedoeld voor kinderen met een IQ onder de 80. Er staat voor dit onderwijs niet een bepaald aantal jaren. Je kan dit onderwijs volgen tot je achttiende jaar.
Kelners en serveersters voorzien gasten besteld eten en drinken, Zij werken meestal in restaurants, bars en hotels. Het gaat hierbij om het dekken van tafels, het serveren van eten of drinken en rekenen af.