Een soundbar bestaat uit 2 of meer luidsprekers die samen het geluid weergeven. De luidsprekers worden zo aangestuurd dat het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers wordt nagebootst. Daarmee creëert een soundbar een gedeeltelijke surround-ervaring.
Essentiële uitbreiding: als je in je leven al wat tv's versleet, dan weet je dat de ingebouwde speakers meestal niet je dat zijn. Als je geen handenvol geld wil uitgeven aan een audiosysteem en ook je woonkamer niet vol wil zetten met speakers, dan is zo'n soundbar gewoon een must-have.
Een soundbar met tuner is lang niet de enige optie om muziek af te spelen. Zo biedt een bluetooth soundbar zeer veel mogelijkheden, omdat je nummers, podcasts en radio-uitzendingen vanaf een smartphone of tablet draadloos kunt streamen.
Met een soundbar kun je ook naar muziek luisteren. Daarmee kun je draadloos muziek via je smartphone afspelen op de soundbar. Er zijn nadelen aan Bluetooth: Het bereik is ongeveer 10 meter: loop de huiskamer uit en de muziek stopt mogelijk.
Conclusie. Of een soundbar of een home cinema set voor jou de beste optie is, hangt af van jouw eigen wensen en de ruimte waar je het systeem wilt plaatsen. Wil je een snelle, gemakkelijke en compacte oplossing om jouw televisiegeluid te verbeteren? Dan is de soundbar jouw perfecte match.
Een belangrijk aspect om op te letten is het uitgangsvermogen van de soundbar. Dit wordt weergegeven in aantal watt en wordt verdeeld over het aantal boxen dat de soundbar aanstuurt. Heeft het apparaat dus 100 watt uitgangsvermogen en vijf boxen, dan is er 20 watt vermogen per luidspreker.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Wil je een goede soundbar voor een uitstekende prijs? De JBL Bar 5.1 Surround is door de Consumentenbond uitgeroepen als Beste Koop. Dit heeft hij vooral te danken aan het grote gebruiksgemak en de prijs van maar €469.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten. Tenminste, als ze een gemeenschappelijke aansluiting hebben.
Elke soundbar heeft een audio ingang of draadloze verbinding zoals bluetooth of netwerk. Met een bedrade aansluiting kun je een cd speler of receiver aansluiten, met een draadloze verbinding kun je via een smartphone muziek streamen of casten.
Soundbar achter de tv, kan dat? Een soundbar achter de tv plaatsen kan, afhankelijk van de televisie. Als de tv heel laag op de voet staat, komt het geluid niet goed door. Geluid heeft een vrije baan naar de oren nodig, achter klinkt het dof door meerdere weerkaatsingen.
Wil je het geluid van je televisie verbeteren? Dan is een soundbar een goede keuze voor jou. Met een soundbar creëer je eenvoudig een beter geluid bij je favoriete films, series en sport- of tv-programma's.
De 5 beste soundbars in een oogopslag
JBL Bar 2.1 Deep Bass - Beste soundbar voor een kamervullend geluid, én een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Denon DHT-S716H - De beste draadloze soundbar. Sonos Beam - De slimste soundbar. Bose Soundbar 700 - Dé soundbar voor surround sound.
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Sluit de soundbar aan op je tv met een HDMI-kabel
Je hebt hiervoor de speciale HDMI ARC (Audio Return Channel) of HDMI eARC poort nodig op je tv. Deze zit aan de zij- of achterkant van je tv. Wat je daarna doet, is de kabel aansluiten tussen de HDMI van je soundbar en de HDMI ARC of HDMI eARC poort van je tv.
Een soundbar met Wi-Fi neemt velen voordelen met zich mee. De bediening van deze soundbars vindt plaats vanuit één centrale app, het uitbereiden met losse Wifi speakers is eenvoudig en een hele hoop kabels worden overbodig door het draadloze streamen.
De beste geluidskwaliteit krijg je via een hdmi kabel. De meeste soundbars en tv's beschikken over deze poort. Let er wel op dat je een hdmi ARC of eARC kabel en -poort gebruikt. Als je deze niet hebt, heb je naast de hdmi kabel ook nog een optische kabel nodig.
Het grootste verschil is dat HDMI overweg kan met audio van een hogere resolutie. Zoals de formaten die je terugvindt op blu-ray: Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. In termen van eenvoudigheid verstuurt HDMI ook videosignalen. Als je slechts één kabel tussen beide toestellen wil, dan is HDMI de enige keuze.
Denon DHTS-316BKE2 – Beste budget soundbar (Onder €300) Sonos Playbar met Sub en 2 Sonos One speakers – Beste high-end surround sound pakket. Sonos Beam – Beste slimme soundbar. Samsung HW-S60A – Beste soundbar zonder subwoofer.
Sonos Beam (Gen 2) (3.0) – de beste compacte soundbar (met Google Assistant) Harman Kardon Citation bar (3.0) – beste 3.0 soundbar (goed voor stemgeluid) Dali Kubik One (2.0) – de beste soundbar voor het luisteren van muziek. Samsung HW-Q950A (11.1.4) – beste Dolby Atmos soundbar (bioscoopervaring)
Wil je echt het beste geluid uit je TV? Dan kom je uit op een OLED TV. Van alle geteste TV's heeft de LG OLED E8 namelijk de beste testresultaten. Dat is ook niet gek, want deze TV heeft een ingebouwde soundbar die voor het geluid zorgt.
Een homecinema-set neemt meer ruimte in, maar kan geluid ook beter in de kamer verdelen. De soundbar is daarentegen een stuk compacter. De ingebouwde speakers zijn over de breedte van de balk verdeeld, maar dat is alsnog veel minder ruim.
Conclusie: soundbar of 5.1 systeem? Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.