Spanjaarden hebben genieten tot de hoogte vorm van kunst verheven. Een Spanjaard werkt om te leven, en niet, zoals veel Noord Europeanen, leven om te werken. Het sociale – en familieleven is het allerbelangrijkste voor een Spanjaard. Dit zie je ook terug in hun liefde voor kinderen maar ook voor de ouderen.
Spaanse mannen zijn wereldkampioen levensgenieters en zijn vooral geïnteresseerd in vijf dingen: seks, voetbal, eten, alcohol en gokken (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). De belangrijkste zorg voor een Spanjaard is om een goede tijd en levenslust te hebben.
De Spaanse mentaliteit komt tot uiting in een ietwat explosief, luid karakter, maar in positieve zin. Spanjaarden kunnen genieten van kleine dingen, waarderen kleine genoegens en grijpmomenten. Hun definitie van geluk komt zelfs tot uiting in de maaltijden die ze eten, b.v. weekenddiners zijn een soort ritueel.
Spanjaarden zijn terecht erg trots op hun cultuur, land, regio en taal. Dat mag ook wel met die heerlijke paella, de Spaanse Cava en (de meeste) van de bovenstaande gewoonten. Pas daarom op met wat je zegt tegen een Spanjaard over hun land, want vaak houden ze niet van negatieve uitspraken over hun land.
Het merendeel van de Spanjaarden staat 's-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur 's-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Daarom zegt men tegenwoordig in Spanje nog steeds 'Jesús' als iemand niest al mag je ook het woord 'salud' (gezondheid) gebruiken als je niet zo gelooft in het duivel-verhaal. Wist je trouwens dat als je niest in het Nederlands en Vlaams 'hatsjoe' zegt en dat dit in het Spaans 'Achu' of 'Achís' is?
Ik heb het vermoeden dat voor een gemiddelde Spanjaard, lawaai maken gelijk staat aan plezier maken. Spanjaarden houden van een feestje, blijven laat op, zijn gepassioneerd en expressief. Wellicht ook een stukje geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten, anarchisme, een erfenis na Franco, vrij en open te zijn.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze hebben zelfs geen probleem met de meest uitdagende taken en ze hebben terecht het gevoel dat ze de wereld verdienen. Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Wat zijn typisch Spaanse tradities? De belangrijkste traditie is wel de Fiesta Mayor. Elke dorp of stad heeft een patroonheilige en 1 keer per jaar wordt ter ere daarvan een feest gehouden. Ieder dorp of stad heeft zin eigen tradities, maar overeenkomt het vuurwerk en vuur en dat er tot in de ochtend wordt gefeest!
Nederlanders zijn positiever over Spanjaarden dan Spanjaarden zelf. Dat concludeert het Spaanse onderzoeksbureau ELCANO op basis van een enquête onder 1600 Spanjaarden en 400 Nederlanders. Waar Spanjaarden zichzelf beoordeelden met een 5,3 geven de Nederlanders de Spanjaarden een 7,1.
Je hebt 'm vast in huis als souvenir of omdat je flamenco danst. Maar de traditionele waaier is gewoon écht heel handig als het zweet je uitbreekt. Spanjaarden gebruiken ze trouwens niet alleen tegen de hitte maar ook om te versieren. Opsnorren dus, en waaieren maar!
Hoe is dat voor de gezonde levensverwachting? In de Europese Unie was de levensverwachting bij geboorte in 2016 gemiddeld 81,0 jaar. Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting.
Spanjaarden communiceren behoedzaam. Ze vinden ons dan ook vaak bot en direct. Wij komen namelijk meteen ter zake als er bijvoorbeeld iets niet in orde is. Ongezouten vertellen we wat ons op het hart ligt, onder het mom van ''slecht nieuws vertellen moet je niet uitstellen".
De lunch tussen 14.00 en 16.00 uur is voor de Spanjaarden de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan de avondmaaltijd (Cena).
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Voorbeeld van een exoniem zijn “Spanjaard” of “Spaanse” (in het geval van een vrouw) of “Barcelonees”, “Madrileen” of “Valenciaan” in het Nederlands.
Spanjaarden geven op rotondes niets aan en slaan zo af, ook als ze op de binnenring zitten. Ze nemen en behouden voorrang wanneer ze op de buitenring op de rotondo doorrijden. Vrachtwagens doen het weer anders: die rijden altijd over de buitenring ook wanneer ze op de rotonde blijven.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
De hiërarchie van het Spaanse school systeem is als volgt :
Kleuterschool (vanaf 3 maanden tot 3 jaar) Peuterklas (vanaf 3 jaar tot 6 jaar) Basisschool / lager onderwijs (vanaf 6 jaar tot 11 jaar) Middelbaar onderwijs (vanaf 12 jaar tot 16 jaar)
In een vergelijkende studie naar spreektempo in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Mandarijn Chinees en Spaans, kwamen het Japans en Spaans er als de snelste talen uit, het Duits en Chinees als traagste.
Drie keer is scheepsrecht
Een duidelijke verklaring hiervoor is er niet, maar het idee is dat mensen met hooikoorts in het voorjaar vaker niezen, en dat is dan inderdaad een teken van mooi weer.
Proost in het Spaans
De Spanjaarden proosten graag met hun sangria of frisse biertjes door het Spaanse woord voor gezondheid te roepen: “Salud“!
Tegenwoordig is het uitspreken van “gezondheid” of “proost” eigenlijk alleen nog een beleefdheidsvorm. Buiten narigheid kan niezen overigens ook iets positiefs betekenen: 3 keer niezen betekent morgen goed weer.