Over het algemeen zullen we onze olijven onmiddellijk na de oogst aan de fabriek leveren, omdat ze bij opslag meerdere risico's met zich meebrengen die hun kwaliteit kunnen beïnvloeden. Gemiddeld resulteert het persen van 3-7 kg olijven in 1 kg olijfolie. Je kunt hier de Olijfolieprijzen en Exporteurs zien.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom. Olijven worden geoogst als deze bijna rijp zijn.
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven. Om een zeer eenvoudig salaris te hebben heeft een kweker 5000 bomen nodig.
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar, voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Voor de betere olie worden de olijven vaak met de hand geplukt.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro. Bij Finca Hermosa verkopen wij olijfbomen van 500 tot 1.000+ jaar oud!
De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart. Zwarte olijven kunnen direct geweekt worden in een oplossing van water, zout en azijn.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot. Veel mensen weten dit niet maar je kan .
Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Een goed begrip van afwisselend dragen is essentieel voor het kweken van commercieel olijfbomen. Afwisselend dragen betekent dat de bomen het ene jaar een goede opbrengst kunnen geven, en het andere jaar heel weinig tot geen olijven produceren.
De oogsten liggen bij traditionele productie tussen de 2 en 5 ton olijven per hectare (een hectare is de oppervlakte van twee voetbalvelden). Daarvan houd je ongeveer een kwart aan olijfolie over.
Je moet precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit zoeken, en dat terwijl je in evenwicht moet kunnen blijven op een dun laddertje van eikenhout. Het wil dan ook weleens helpen om de olijfboom heel voorzichtig heen en weer te schudden, vaak komen de olijven dan zo uit de boom vallen.
Gemiddeld resulteert het persen van 3-7 kg olijven in 1 kg olijfolie.
Herkomst. De herkomst van de olijfboom ligt rond de oostelijke landen van de Middellandse zee. Rond 600 voor Christus verspreidt de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Spanje en Italië. Ook in Nederland zijn olijfbomen te vinden.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
Je kunt het beste vaststellen of Olijven niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Olijven troebel, verkleurd of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.
Maar daar eindigt het proces niet. Om groene olijven snel eetbaar te maken, worden ze vervolgens in een bad met natriumhydroxide geweekt. Natriumhydroxide is een zeer sterke base en zit bijvoorbeeld ook in gootsteenontstopper. Met dit bad worden olijven in 12 uur extra snel gerijpt.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Zelfgemaakte tapenade bewaren
Doe de tapenade in een bakje of potje en giet er een klein laagje olijfolie over. Op deze manier kun je het in de koelkast prima een week bewaren. Ook kun je de tomaten tapenade invriezen om 'm zo enkele maanden te bewaren, alleen wordt de structuur dan wel iets minder lekker.
Laat deze na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze vervolgens in een vriezer bakje of zakje. Over het algemeen zijn kliekjes tot een maand of 3 te bewaren. Eenmaal een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.
Olijven. Rauwe olijven zullen je niet ziek maken of doden, maar je zal het waarschijnlijk ook niet rauw willen eten. Rauwe olijven direct van de boom bevatten een stofje, oleuropein, waardoor ze erg bitter smaken. Door het te pekelen wordt het stofje afgebroken en krijg je die heerlijke olijfsmaak.
Bij het oogsten zuigen de machines de olijven uit de bomen, maar daarmee ook miljoenen slapende vogels. Onder de slachtoffers zijn onder meer lijsters, kwikstaartjes, vinken en roodborstjes.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.