Als de menstruatie stopt, die eveneens een belangrijke functie had, nemen de opvliegers die functie over: het afvoeren van afvalstoffen. Het menselijk lichaam is voortdurend op zoek naar balans en zal alles proberen om de (vaak opgehoopte) afvalstoffen kwijt te raken.
Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang. Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.
Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, rode nek of hals en een koortsig gevoel. Ook kunt u last krijgen van hevig transpireren. Hier leest u meer over de oorzaken van opvliegers en wat u er aan kunt doen.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Als opvliegers heel hinderlijk worden, kan de arts hormonen voorschrijven om de opvliegers te voorkomen. Artsen schrijven clonidine voor aan vrouwen die opvliegers hebben en geen hormonen mogen gebruiken, zoals bij vrouwen met borstkanker.
Ook kan het overgangsproces versneld worden. Borstkanker is overigens niet de enige ziekte die opvliegers veroorzaakt bij mannen en vrouwen. Mensen met een te snel werkende schildklier (ook wel bekend als hyperthyreoïdie) kunnen als gevolg hiervan last krijgen van warmte-aanvallen.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
Verergeren van typische overgangsklachten
De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.
Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
De overgang vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde vrouw verwacht dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen. Vaak begint het echter al iets eerder: uit onderzoek blijkt dat de overgang bij de meeste vrouwen start op de leeftijd van 47 jaar.
Hoewel opvliegers erg lastig kunnen zijn, kunnen ze gelukkig geen kwaad. Vaak komen ze 's nachts (het zogenoemde nachtzweten). Dat kan tot meer vermoeidheid en ook slapeloosheid leiden. Andere klachten door opvliegers zijn hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
Probeer de temperatuur in je slaapkamer fris te houden en verlucht je slaapkamer dagelijks. 's Nachts een raam laten openstaan kan ook helpen. Vermijd cafeïnehoudende dranken vlak voor je gaat slapen. Ook alcohol en warme dranken beperk je best. Drink liever voldoende water.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid.
Neemt de belangstelling voor geslachtsgemeenschap altijd af rondom de menopauze? Dat hoeft niet. Toch ervaren sommige vrouwen dat de zin in seks afneemt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden in de hormoonhuishouding want de hoeveelheid geslachtshormonen daalt.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
De duur van de overgang verschilt per vrouw. De gehele periode van de overgang duurt ongeveer zeven tot tien jaar. De gemiddelde tijd tussen de onregelmatigheid van de menstruaties en de overgang is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan.
De gemiddelde leeftijd van de overgang ligt tussen de 45 en 55 jaar. Sommigen ervaren al vroeg in de 40 verandering, terwijl anderen er pas achterin de 50 mee te maken krijgen. Hoewel de leeftijd van de overgang niet te voorspellen is, bereikt een vrouw gemiddeld gezien de menopauze op een leeftijd van 51 jaar.
Opvliegers. Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van hitte. Je krijgt last van opvliegers omdat het hormoon oestrogeen de temperatuur van je lichaam beïnvloedt. Als er minder oestrogeen in je bloed zit, denkt het lichaam dat er sprake is van een hoge temperatuur.
Een warmteopwelling is een plotse aanval van warmte, waarbij voornamelijk het hoofd en de nek- en halsstreek rood kunnen worden. Ze worden ook vaak vapeurs genoemd. Ze kunnen gepaard gaan met zweten, eventueel hartkloppingen en angstaanvallen.