Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Honing is net zo "ongezond" als suiker: feit
Het is dus suiker in een vloeibare vorm. Suiker levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Kun je honing goed gebruiken als suikervervanger? Zeker, omdat honing voor 80% uit suikers bestaat, is honing een natuurlijke zoetstof. Zo kun je honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. Maar de nadelen van suiker voorkom je hier niet mee, want suiker is – en blijft – gewoon suiker.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Donkere honing bevat de meeste voedingsstoffen en antioxidanten.
Maar kun je ook honing eten als je diabetes type 2 hebt? Het gebruik van suiker door mensen met diabetes wordt afgeraden, vanwege de nadelige effecten op de bloedsuikerspiegel. Honing bevat koolhydraten, en mensen met diabetes krijgen het advies om de inname hiervan te beperken.
Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Commercieel verwerkte honing heeft vaak een verminderd pollen-gehalte door de filtratieprocessen. Bovendien bevatten de aminozuren in rauwe honing antioxidanten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot. Kinderen onder één jaar kunnen beter geen honing eten vanwege de kans op botulismesporen, hiertegen hebben kleine kinderen geen weerstand in hun darmen.
Hoeveel Manuka honing mag je per dag? Wanneer je de Manuka honing met een lepel eet, is vijf keer per dag het maximaal aantal keer waar je rekening mee moet houden. Het is daarnaast aan te raden hierna een kwartier lang geen eten of drinken te nemen.
Het bevat ijzer, magnesium, fosfor, calcium en koper, allemaal mineralen die belangrijk zijn voor het normaal functioneren van ons lichaam. Bovendien bevat het vitamine B3, B5, B6, D en K die bijdragen aan onze algehele gezondheid. Deze honing bevat ook sodium, wat in balans moet zijn voor een optimale gezondheid.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten. tegen een opgeblazen gevoel.
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren.Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Zùsto vervangt suiker met een 1-op-1-verhouding, dus u hoeft uw recepten niet aan te passen. Als je recept 100 gram suiker zegt, vervang je gewoon 100 gram Zùsto. Zo simpel is het!
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om maximaal 10% van je energiebehoefte per dag aan suikers te eten. Het is nog gezonder om maximaal 5% van de totale energie-inname aan suikers te consumeren. Zoals we al eerder aangaven bevatten gezonde voedingsmiddelen, zoals groente en fruit, ook suiker.