De onderste uiteinden van het scheenbeen en het kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat. De kuitspier zorgt met de achillespees voor het strekken van de voet door het hielbeen (of calcaneus) omhoog te trekken. De musculus tibialis anterior zorgt voor het omhoogtrekken van de voet.
Het enkel gewricht wordt gezien als een scharniergewricht, je kan je voet naar je toe bewegen (dorsaalflexie) of van je af (plantairflexie). Het onderste sprongewricht wordt gevormd door de talus, hielbot (calcaneus) en het os naviculaire.
De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen worden het onderste spronggewricht genoemd.
De spier die de voet optrekt is de musculus tibialis anterius (musculus = spier, tibialis = met betrekking tot het scheenbeen en anterius = voor. Dus de spier die met betrekking tot het scheenbeen aan de voorzijde ligt).
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
(In)gescheurde enkelband
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkelbrace helpen bij het herstel.
Een scheur of een verrekking van een enkelband ontstaat door bijvoorbeeld een verkeerde beweging: het bekende 'door de enkel gaan'. In de meeste gevallen draait de enkel naar binnen, waardoor de banden aan de buitenkant van de enkel beschadigd raken.
De enkel bestaat uit drie botstukken: twee in het onderbeen en één uit de achtervoet (sprongbeen). Het onderste deel van het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) wordt de enkelvork genoemd.
Als u geen operatie nodig heeft – Een fysiotherapeut kan helpen bij de behandeling van een gebroken enkel, nadat die door een arts is behandeld en is geïmmobiliseerd. Nadat het bot is genezen, kan een fysiotherapeut u helpen om uw kracht, beweging, evenwicht terug te krijgen en weer te kunnen sporten.
De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden. Wanneer we ons verstappen of de enkel verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek.
Een abnormale beweging, zoals het dubbelklappen van de enkel, kneust het gewricht. Zo'n beweging heet een distorsie. Zijn de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel verrekt of ingescheurd, dan is er sprake van enkelbandletsel. Er kunnen één, twee of drie van de banden aan de buitenzijde van uw enkel beschadigd zijn.
Bij gescheurde enkelbanden krijgt u om uw enkel en onderbeen een drukverband, een brace of een spalk. Na ongeveer zes weken is uw enkel weer vrij, maar dan duurt het nóg een week of zes voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
Zit op je enkel, voet of tenen een onderhuidse bobbel of knobbel? Dat kan een ganglion of cyste zijn, een veel voorkomende, goedaardige uitstulping. Een ganglion is voelbaar of zichtbaar als een onderhuidse bobbel. Dat bobbeltje kan van grootte veranderen, maar ook spontaan verdwijnen.
Enkelbanden zijn op de normale röntgenfoto niet aantoonbaar. Om de mogelijke zwelling te laten slinken en de enkel tot rust te laten komen zal er een gipsspalk bij u worden aangelegd.
Controle door enkelband
Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen. Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.
Naast pijn kan er ook stijfheid en zwelling zijn, maar ook een gevoel van instabiliteit. Een lichte misstap kan dan al een verzwikking geven. Indien de voet steeds naar binnen zwikt (en enkel naar buiten) rekken de buitenbanden (laterale banden) van de enkel steeds verder.
Symptomen. Bij een enkelverstuiking zwelt het gekwetste lichaamsdeel snel op. Na een tijdje kunnen er ook blauwe plekken ontstaan als gevolg van een inwendige bloeding. Een enkelbandscheur kan pas worden vastgesteld vier tot zeven dagen nadat je het letsel opliep.
Een drukverband helpt om de zwelling rondom de enkel te vermin- deren en ondersteunt uw enkel. Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft.
(In)gescheurde enkelband
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt in die periode wel met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkelbrace helpen bij het herstel.
Je ervaart pijn en stijfheid in en/of rond de enkel met name tijdens bewegen en lopen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de pijn is veroorzaakt.
Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet bewegen (bijvoorbeeld na lang zitten of als u wakker wordt). De meest voorkomende klacht bij slijtage van de enkel is pijn bij (het starten van) beweging. Verder kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven en kan er een bewegingsbeperking ontstaan.