Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag.
Met Pasen vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan en daarmee de dood heeft overwonnen. Hiermee laat Jezus zien dat Hij sterker is dan de dood en er hoop is voor de wereld, omdat Jezus leeft! Hoop op een betere wereld. Een wereld waarin we omzien naar elkaar en Zijn liefde uitdelen.
Tweede Paasdag
Ook wel Paasmaandag genoemd. Dit is de dag na Paaszondag en is een vrije dag in een groot aantal, voornamelijk christelijke landen. Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk handhaven allemaal Tweede Paasdag. De dag zelf heeft echter geen religieuze betekenis of verhaal.
De opstanding van Jezus
Pasen is een Christelijk feest, net zoals Kerst en Pinksteren. Bij Pasen wordt herdacht dat Jezus uit de dood is opgestaan. Om het hele verhaal compleet te maken, moeten we bij de vrijdag ervoor beginnen. Jezus wordt die vrijdag, beter bekend als Goede Vrijdag, gedood.
In de bijbel staat beschreven dat Jezus Christus in de Joodse paasweek gekruisigd werd, en dat herdenkt men met de Pasen. Daarom is Pasen altijd in de week na de eerste volle maan van de lente. Pasen zal daarom het vroegst op 22 maart en uiterlijk op 25 april vallen.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
(2) Vrolijk Pasen! Ook als de wensformule in een zin gebruikt wordt met een onbepaald lidwoord ervoor, is de onverbogen vorm het gebruikelijkst. (3) Mijn ouders wensten me een vrolijk Pasen. Vergelijkbare voorbeelden zijn zalig(e) Pasen en zalig(e) Kerstmis.
Tijdens de lente wordt het steeds langer licht (=geel), breekt de zon (=geel) vaker door en zijn er geboorten van dieren, zoals eendjes (=geel) en komen de voorjaarsbloemen als narcissen (=geel) in de bloei. Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen.
In de bijbel staat beschreven dat Jezus Christus in de Joodse paasweek gekruisigd werd, en dat herdenkt men met de Pasen. Daarom is Pasen altijd in de week na de eerste volle maan van de lente. Pasen zal daarom het vroegst op 22 maart en uiterlijk op 25 april vallen.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Hier in Nederland en andere landen met een Germaanse oorsprong zijn in het feest enkele elementen overgenomen uit het Germaanse Ostara-feest, namelijk de paashaas en de paaseieren. Ostara is de godin van de dageraad (nieuwe dag), het (nieuwe) leven en de vruchtbaarheid.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Drie dagen lang kan het lijken alsof God afwezig is, maar de derde dag is Hij er. Want God laat zijn volk en de rechtvaardige niet langer dan drie dagen in de steek de derde dag toont Hij zijn trouw. Daarom is geloven in de verrijzenis geloven in de liefde en de trouw van God.
Pasen: de wederopstanding
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
Omdat een jaar 52 weken en een dag duurt - en bij schrikkeljaren twee dagen - veranderen de zondagen elk jaar van datum. Dit patroon herhaalt zich elke 28 jaar. De achterliggende berekening is ingewikkeld, maar er is een vuistregel: eerste paasdag is de eerste zondag na de eerste vollemaan na de lente-equinox.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
In de christelijke traditie is Pasen, of ook wel het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood.
In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven. Waarom? Omdat konijnen werden geboren met hun ogen open en daardoor geloofden mensen dat ze altijd “wakker” waren geweest.
De precieze herkomst van het woord Pasen is niet helemaal met zekerheid te achterhalen. Vermoedelijk staat het in verband met het joodse feest 'Pesach', maar de oorsprong kan ook liggen in het Latijnse woord 'pascua', dat weide betekent en op die manier zou verwijzen naar de lente.
Met Pasen staat de edele bloem mooi in frisse voorjaarskleuren zoals roze, geel of abrikoos. Maar ook de klassieke rode roos, past natuurlijk in een vrolijk paasboeket.
Geel is een paaskleur bij uitstek!
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
De vernieuwing van het leven werd gevierd., In christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.
De laatste dag voor Pasen, Stille Zaterdag, herinnert aan de tijd dat Jezus' lichaam in het graf lag. Op deze dag worden de kerkklokken niet geluid.
Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat de heilige geest (de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid) neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere gelovigen. Na Jezus' dood op goede vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen, hadden de apostelen zijn aanwezigheid voor 40 dagen (tot Hemelvaart).