Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Kortom: reden genoeg om af en toe wat honing aan je thee toe te voegen! Maar doe dit niet als de thee nog heet is: als honing namelijk boven de 40-45 graden verwarmd wordt, dan worden de bijzondere enzymen vernietigd en gaan eigenlijk bijna alle gezondheidsvoordelen verloren.
Het bepalen van de juiste hoeveelheid honing voor in de thee kan afhangen van persoonlijke voorkeur en de intensiteit van de smaak van de honing. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met één theelepel honing per kopje thee en vervolgens meer of minder toe te voegen op basis van de gewenste smaak.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Let wel op: in honing zitten erg veel suikers, glucose en fructose, dus overdrijf niet. Twee theelepels per dag is voldoende. Neem rustig de tijd om van je thee te genieten: door te rusten en jezelf goed te verzorgen, zul je er snel weer bovenop zijn.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt. Honing in de thee is dus niet gezonder dan suiker. Overigens is het nog gezonder als u thee drinkt zonder suiker.
Lang leven. Thee gemaakt met honing en kaneelpoeder, indien regelmatig ingenomen, gaat de aftakeling van het ouder worden tegen. Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Om versuikerde honing weer vloeibaar te maken is het mogelijk de honing te verwarmen tot 40°C. Zet een honingpotje dan in een pannetje warm water en laat het langzaam smelten. Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot.
Oranjebloesemhoningwordt gewonnen uit de nectar van bloesems van citrusbomen en komt oorspronkelijk van de Spaanse oostkust. Kenmerkend is een heldere goudkleurige honing met een zachte, zoete smaak en geur. Ideaal voor in de thee!
Zo levert een theelepel honing 21 calorieën, terwijl dat bij een theelepel suiker 16 is. In die zin hoort de honing die je 's ochtends toevoegt aan je kopje thee of kom granola met yoghurt ook gewoon thuis in het rijtje van toegevoegde suikers, net als gewone suiker of agavesiroop.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Kun je honing goed gebruiken als suikervervanger? Zeker, omdat honing voor 80% uit suikers bestaat, is honing een natuurlijke zoetstof. Zo kun je honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. Maar de nadelen van suiker voorkom je hier niet mee, want suiker is – en blijft – gewoon suiker.
Honing kan voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen, waardoor bij veel mensen het energieniveau eerst verhoogt en dan verder verlaagt, dan voordat ze de honing aten.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Er zitten 32 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) thee met honing. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'thee met honing'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren.
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Honing is daarom lekker zoet, maar ook calorierijk met 304 kcal per 100 gram. Dat is 64 kcal per eetlepel. Door het watergehalte is dit iets minder dan bij pure suiker, maar het is aan te raden om niet teveel honing te eten en er met mate van te genieten.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten. tegen een opgeblazen gevoel.