Radio 538 is een Nederlandse radiozender die uitzendt op de frequentie 102 FM en te ontvangen is via DVB-T, DAB+, online, de kabel en TV 538 (overal op kanaal 538).
Radio 538 luister je op je radio, via de 538-app, hier op 538.nl of op TV 538. Wil je één van de online stations van 538 luisteren, zoals 538 Hitzone of 538 Non Stop? Hieronder check je hoe!
Blijven op de FM: Qmusic, Radio 538, Radio 10, SkyRadio, Radio Veronica, 100%NL, BNR Nieuwsradio. Verdwijnen van de FM: Sublime en Slam. Nieuw op de FM: DPG Media (met waarschijnlijk Joe) en Financial News Radio.
De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet. Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
De uitzendingen van de nieuwe radiozender gingen vrijdag 1 december 2017 in de loop van de dag van start. Vanaf 1 januari 2018 is de radiozender ook in Zuidwest Nederland en Noordwest Nederland te ontvangen via de digitale ether via kanaal 9D. Wereldwijd is de radiozender online te beluisteren via radionlkids.nl.
Qmusic is overal te ontvangen via de ether, op 100.7 FM en 100.4 FM en via DAB+. Ook luister je Q via Qmusic.nl of de Qmusic app. Meer info over digitale radio vind je hier.
“The radio automation software we now use at Radio 538 is OmniPlayer.
538, iedere vrijdag tussen 14:00 en 18:00 uur.
Radio 538 is gewoon te ontvangen via digitale radio van Ziggo op kanaalnummer 807 (of eventueel 1807).
Talpa Radio is de radioafdeling van Talpa Network van de oprichter John de Mol jr. Per 1 oktober 2016 vormde de 538 Groep samen met de Sky Radio Group een gezamenlijk bedrijf. Sinds 9 januari 2017 heet de overkoepelende organisatie Talpa Radio, een naam die voor 2012 ook al door De Mol werd gebruikt.
Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zijn per direct niet meer te horen op Radio 538, dat bevestigt een woordvoerder van Talpa aan deze site. Donderdagmiddag maakten de twee bekend over te stappen naar JOE, de nieuwe radiozender van DPG Media.
Op 538.nl/gemist kijk en luister je dagelijks alles van Radio 538 terug.
0400 600 RADIONL op verzoek! (60 cent per gesprek)
Waar radio luisteren via de kabel lang de meestvoorkomende manier was om radio te luisteren, luistert tegenwoordig nog maar 5 tot 10% analoog en luistert de rest digitale radio. En dat terwijl dit wel veel bandbreedte kost. Daarom hebben de leveranciers besloten te stoppen met het aanbieden va analoge radio.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
' Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Voor DAB is een ander type antenne nodig dan voor FM, dus daar ontkomt u niet aan. DAB is namelijk digitaal, dus met een betere audiokwaliteit dan het analoge FM. Bovendien kunt u met DAB veel meer radiostations ontvangen.
De dekking is in Nederland 97% en in Vlaanderen 99%, je kunt het dus praktisch gezien overal in de Benelux ontvangen.
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
In de meeste landen is DAB-ontvangst gratis en hoef je geen abonnement af te sluiten. Je hebt wel een DAB-radio en een DAB-antenne nodig om de signalen te kunnen ontvangen. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, wordt wel een licentieheffing geheven voor het gebruik van een DAB-radio in een voertuig.
FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. Hieruit blijkt dat deze uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben en dus pas in 2035 verlopen.