Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Azijn, geen venijn voor kledingvezels
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Als je dat niet wilt, moet je ze voorzichtig met de hand wassen op 20 graden en met een wolwasmiddel. Het vervilte object laat je even in het water liggen, niet wrijven. Rol je viltwerk in een badstof handdoek en druk het water er stevig uit te drukken. Trek het model weer in vorm en laat het drogen.
Een wollen trui krimpt vaak in de was. Gelukkig kun je er snel en gemakkelijk voor zorgen dat hij zijn oorspronkelijke grootte weer terugkrijgt. Verzacht de vezels van de wol gewoon met een mengsel van water en conditioner en rek de trui dan met je handen op of speld hem vast en laat hem drogen.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Vilt ontstaat als de schubben van wol aan elkaar gaan haken. Hiervoor kun je gebruik maken van twee technieken, de natvilt techniek en de droogvit techniek. Bij de natvilt techniek maak je gebruik van warm water, zeep en je handen. Door deze combinatie, wrijving en druk ontstaat er een gevilte lap.
Vervilten of vollen. Bij vervilten, of vollen, laten we een wollen lap stof of wollen kledingstuk gereguleerd (iets) krimpen. Het textiel wordt hierdoor compacter en dikker, zonodig zelfs waterafstotend en winddicht. De wollen lap of het kledingstuk kan eerst gebreid, geweven of door naaldbinden gevormd zijn.
Stop het kledingstuk voorzichtig in het water. Laat het daar 10 minuten in liggen om de vezels van de stof te laten ontspannen. Zorg dat het kledingstuk tijdens het weken volledig onder water gedompeld is. Als het kledingstuk gemaakt is van een dikke gebreide stof, laat het dan 20 minuten of langer weken.
Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
Zodra je een kasjmier kledingstuk in de wasmachine doet heb je de kans dat het krimpt en dat het zijn kwaliteit verliest. Een alternatief voor de wasmachine is natuurlijk gewoon met de hand wassen. Dit kost wat meer tijd maar zo verleng je wel de levensduur van jouw kasjmier item.
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Gekookte wol is tevens bekend als wolvilt of gewassen wol. De stof is gemaakt door het vervilten van de wol. Dit is hetzelfde als het laten krimpen (vollen) van de wollen stof. De gekookte wollen stof kan NIET gewassen worden, omdat de stof dan zal krimpen.
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
Door de agitatie grijpt de wol in elkaar waardoor het een vilten stof wordt. Wol krimpt ongeveer 40% , dus houd hier rekening mee wanneer je begint te vilten!
Gebruik het liefst olijfzeep, want dat is beter voor je handen. Gewone zeep werkt echter even goed.
Wassen in een wasmachine is mogelijk, maar vereist een voorzichtige aanpak. Kies een wolwasprogramma met zo weinig mogelijk beweging en gebruik een vloeibaar, niet-vetoplossend wolwasmiddel. Na het wassen vlak laten opdrogen op een handdoek.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Wol met de hand wassen
Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding 'knijpen' dan dat je erop gaat wrijven.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.