Het heeft ook dezelfde molecuulformule als die plantaardige en dierlijke energie- opslagpolysacharides: (C6H10O5)n.
De chemische samenstelling van hout is terug te brengen tot drie grote componenten: cellulose, hemicellulose en lignine. Cellulose is er onder de vorm van lange ketens, die zorgen voor de treksterkte van het hout.
Hout bestaat voor een groot deel uit cellulose, maar bevat ook andere stoffen als lignine en hemicellulose. Dit zijn polysacharides (soort suikers) Toegevoegd na 11 minuten: De percentages van voorkomen van deze moleculen zijn ongeveer cellulose (40% – 50%), hemicellulose (15% – 25%) en lignine (15% – 30%).
Houtstof ontstaat bij het verwerken of bewerken van hout. Blootstelling aan houtstof kan een risico voor de gezondheid vormen. Houtstof kan vrijkomen bij bewerkingen van hout, zoals zagen, schuren, boren en schaven. De hoeveelheid stof is afhankelijk van het materiaal waarmee werknemers werken.
Hout als grondstof is duurzaam, omdat bomen na 20 tot 120 jaar geoogst kunnen worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen ze voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.
Hierbij wordt aan de hand van dateringkenmerken in het hout bepaald uit welke periode het hout afkomstig is. Bij bomen wordt de leeftijd onder andere bepaald aan de hand van de jaarringen die aanwezig zijn in de boomstam. De wetenschap die zich bezighoudt met ouderdom en herkomst van hout heet Dendrochronologie.
Botanisch gezien is hout het door het cambium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten. Volgens deze definitie zijn de houtige weefsels van bijvoorbeeld palmen geen hout in de strikte zin. Een kenmerk is verder de afzetting van lignine (houtstof) in de celwanden.
Stof van hout kan irriterend zijn, allergie opwekken en kanker veroorzaken. Veel houtsoorten bevatten stoffen die irriterend zijn voor huid, ogen en slijmvliezen. Sommige houtsoorten zorgen voor huiduitslag en/of eczeem, zoals grenen, meranti, merbau en iroko.
Eiken komen veel voor in Nederland, vaak in bossen, maar ook regelmatig in tuinen en langs straten. Zowel de bladeren als de eikels van de eik zijn giftig en bevatten tannine. Tannine irriteert het maagdarmstelsel en zorgt er voor dat eiwitten in het lichaam niet meer goed werken.
Recente onderzoeken, onder andere van TNO, wijzen uit dat het inademen van kleine hoeveelheden hardhoutstof al zeer schadelijk kan zijn. Het is zelfs net zo schadelijk voor de gezondheid als asbest. Van zachthoutstof wordt inmiddels ook aangenomen dat het kankerverwekkend is. Stofvrij werken is dus zeer belangrijk!
Anno 2019 zijn de elementen met atoomnummer 1 (waterstof) tot en met 118 (oganesson) ontdekt of gesynthetiseerd. De eerste 94 elementen komen voor in de natuur, hoewel sommige daarvan zeer zeldzaam zijn en in een laboratorium gesynthetiseerd werden voordat ze in de natuur ontdekt werden.
Bekende voorbeelden van elementen zijn zuurstof, waterstof, koolstof, chloor en de metalen zoals ijzer, koper en aluminium. Al deze stoffen bestaan uit moleculen die slechts uit 1 atoomsoort bestaan. Ze zijn niet ontleedbaar. In de structuurtekening kun je zien dat er maar 1 soort atoom aanwezig is in de elementen.
Met ioniserende straling wordt straling bedoeld die moleculen kan ioniseren. Dit wil zeggen dat elektronen van moleculen afgeslagen worden of dat moleculen kapot gaan. Er ontstaan daardoor moleculen die elektrisch geladen zijn. Radioactiviteit van een materiaal houdt in dat het spontaan ioniserende straling uitzendt.
Hout is sterk, licht, gemakkelijk en veelzijdig verwerkbaar en heeft een natuurlijk en tijdloos karakter. Als we op een juiste manier met deze natuurlijke grondstof om willen gaan, kunnen we er niet omheen dat hout ook enkele 'gebreken' kan vertonen. Deze oneffenheden horen bij hout.
Cellulose is een β-1,4-glucaan, een polysacharide (meervoudige suiker) opgebouwd uit een lineaire keten van enkele honderden tot vele duizenden β (1 → 4) gekoppelde D-glucose-eenheden, aan elkaar gelinkt tot een polymere keten.
De eik, of eikenboom, is een loofboom waarvan de vruchten/noten eikels worden genoemd. De botanische naam van deze bomenfamilie is quercus. Er bestaan verschillende rassen, in Nederland is de zomereik de meest voorkomende, hoewel andere rassen, zoals de Amerikaanse eik, ook veelvuldig in Nederland voorkomen.
Het kost een boom veel energie om eikels te produceren. Daarom maken de bomen het jaar na een mastjaar juist heel weinig of zelfs geen vruchten aan. Mastjaren zijn ook goede jaren voor dieren die van eikels leven. Eikels vormen bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron voor wilde zwijnen, knaagdieren en vogels.
Veel eiken worden, indien de mens ze de kans geeft, 300 tot 400 jaar oud, een kleiner aantal haalt 500 tot 900 jaar.
Gewoon hout bevat heel veel onverteerbare vezels en bittere vezels. Dat kun je dus beter niet eten.
Verduurzaamd hout
Gemodificeerd hout bevat geen giftige stoffen. De eigenschappen van het hout zijn op een milieuvriendelijker manier verbeterd . Daardoor is het hout beter bestand tegen vocht. Gemodificeerd hout bevat in tegenstelling tot geïmpregneerd hout geen milieuvreemde stoffen en kan hergebruikt worden.
Voor houtstof wordt een masker met ten minste filterklasse FFP 2 aanbevolen en voor laswerkzaamheden moet een masker met filterklasse FFP 3 worden gebruikt.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Eerst moeten er bomen gekapt worden, want daar halen wij hout vandaan. Bomen bestaan voornamelijk uit hout, alleen de bladeren of de naalden en de schors zijn niet van hout. Als de bomen gekapt zijn, worden ze naar een houtzagerij gebracht. Daar zagen ze planken hout uit de boomstammen.
Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij woningen en ontstaat doordat vocht kan indringen in het houtwerk. Hout in combinatie met vocht zorgt voor schimmels, wat weer leidt tot houtrot. De schimmel vreet zich dan een weg door het hout en kan daardoor zelfs onherstelbare schade aanrichten.