Het cementeren van een buitenmuur gebeurt in twee stappen. Eerst en vooral wordt de hechtingslaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de cementlaag goed zal aanhechten op de gevel. Nadien volgt de afwerkingslaag of cementmix van cement en zilverzand.
Werkwijze cementeren (Hubo)
Verhoudingen: Verhouding zand en cement is 2 zand 1 cement en verhouding compaktuna en water is 1 compaktuna op 5 water waarbij de compaktuna in het water opgelost wordt.
Je kan nu beginnen met cementeren. Hiervoor heb je een mengsel van zandcement nodig dat bestaat uit mortel (cement en zand) en aanmaakwater. Dit mengsel breng je met een ruwe borstel, van boven naar beneden, aan op de muur.
Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien.
Prijs gevel cementeren
Het bezetten van de gevel met cement kost ongeveer €30 à €40/m2. De prijs hangt natuurlijk af van de bereikbaarheid van de gevel en de toestand ervan. Indien er enkele voegen loszitten, moeten deze eerst hersteld worden, wat het prijskaartje direct zal doen stijgen.
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe. Het cement koop je in de doe het zelf zaak en daar kan je ook het zand (metselzand) kopen.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Het nadeel van buiten stuccen is dat je precies de juiste weersomstandigheden nodig hebt. Bij regen spoelt de stuclaag weg, maar bij te veel zon en wind droogt deze te snel op. Een bewolkte, droge dag is het beste. Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel.
Het Stuc Aanbrengen. Wanneer het droog weer is en niet te zonnig, kun je gaan beginnen met stucen van de bakstenen muur, wat op basis is van cement.
Contact met de huid kan roodheid, een branderig gevoel en/of een droge huid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan cement(stof) kan zelfs ernstige huidirritatie en brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen bij langdurig contact.
Met een glitspaan of blokkwast breng je een volvlakkige contactlaag aan. Aansluitend breng je de uitvlaklaag in de juiste dikte op. Daarna de verse opgebrachte mortel met een lat vlak, recht en gatenvrij afrijen en eventueel dichtschuren.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel lichtgrijs is dankzij de unieke samenstelling geschikt voor het stucen van metselwerk én cellenbeton in natte ruimtes en buiten. Je kunt dus met één bouwmateriaal alle muren stucen. Dat werkt makkelijk en tijdbesparend.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
De verhoudingen zijn als volgt: 1 deel cement. 4 delen zand. 0,5 deel water.
Voor een hechtende anhydrietmortel mag je uitgaan van een dunne dekvloer met een minimale dikte van 30 mm. Voor een niet-hechtende anhydrietvloer bedraagt de minimale dikte 40 mm. En voor een zwevende anhydriet is de minimale dikte 45 mm.
Werkwijze om mortel te maken
Het aan te raden om zand en cement wat af te wisselen zodat alles goed gemengd geraakt. Dus eerst 2 scheppen zand, dan 1 cement en vervolgens nog 1 schep zand.