F-cultuur: Dit zijn culturen die aangeduid worden met een fijnmazige structuur van gedragsregels. In F-culturen bestaan er in vrijwel iedere situatie gedetailleerde omgangscodes en communicatieregels tussen mensen. Het individu heeft veel minder ruimte om zijn eigen normen te stellen.
Een F-cultuur is een traditionele cultuur die zich voornamelijk kenmerkt door het hebben van gedetailleerde gedragsregels voor iedere situatie. Wat er gezegd en gedaan wordt, is in hoge mate van te voren bepaald en men heeft geen ruimte om van de vastgestelde regels af te wijken.
f-structuren worden gekenmerkt door een fijnmazige structuur van gedragsregels.Bij g-structuren overheerst juist een grofmazige structuur van gedragsregels. In g-structuren dient ieder individu zelf de algemene regels te vertalen naar gedragsregels voor zijn specifieke situatie.
De eerste stap zorgt ervoor dat mensen hun eigen normen en waarden leren kennen. Bij de tweede stap wordt aandacht besteedt aan de normen en waarden van de andere deelnemers. De derde stap heeft als doel om een positief resultaat te creëren zonder daarvoor de eigen of andermans normen en waarden te negeren.
geloof, eten, muziek, dans, kleding, tradities, gewoontes, normen en waarden, de taal etc. etc. een cultuurkenmerk is alle eigenschappen en het gedrag dat in de cultuur van een volk voorkomt.
Onderscheidt in structuur van gedragsregels. F-cultuur: fijnmazig, gedragsregels voor bijna iedere situatie.G-cultuur: grofmazig, algemene regels die individu zelf vertaald naar situatie en wensen.M-cultuur: mixed.
F-culturen worden getypeerd door een fijnmazige structuur van gedragsregels. Voor bijna iedere situatie bestaan gedetailleerde regels die het individu dient na te leven. Er is weinig ruimte voor eigen interpretatie en afwijkend gedrag. Voorbeelden: Marokko, Turkije, China, Somalië en Vietnam.
G-culturen kenmerken zich door overheersing van een grofmazige structuur van gedragsregels. Personen in een G-cultuur moeten zelf algemene regels vertalen naar gedragsregels voor hun specifieke situatie. In F-culturen is er spraken van een fijnmazige structuur van gedragsregels.
Bij de ontwikkeling van interculturele palliatieve zorg is het, naast kennis over rituelen en gewoonten en communicatievaardigheden, daarom belangrijk goed stil te staan bij eigen normen, waarden en opvattingen over ziekte, doodgaan en zorg. En te erkennen hoezeer deze opvattingen cultureel bepaald zijn.
Een hulpmiddel hierbij is de BOSPAD-methode van Hilde Zevenbergen. Deze methode streeft culturele bewustwording of gevoeligheid na: er zijn geen pasklare antwoorden op interculturele vraagstukken.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving.
Volksgewoonten (tradities) als volksmuziek, volksdansen, klederdracht, traditionele bouwkunst en religieuze rituelen behoren tot het cultureel erfgoed van een volk. Bedrijfscultuur in een organisatie of overlegcultuur op een kantoor zijn vormen van cultuur op microniveau.
Cultuur onderscheidt de mens van een dier. Kunst en cultuur worden beide door de mens gecreëerd. Voorbeelden van kunst zijn schilderen, dans, muziek, theater, fotografie, zang, literatuur, poëzie enz. Voorbeelden van cultuur zijn normen en waarden, taal, tradities, godsdienst, kennis, wetenschap enz.
Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.
Definitie van Cultuur
Volgens Hofstede wordt het denken, doen en laten van de mens voor een deel bepaald door de mentale programmering. Deze programmering ontstaat in de jeugd en vroege volwassenheid door de ervaringen en opvoeding van een persoon. Ook cultuur vormt een deel van deze programmering.
Er zijn veel verschillende redenen genoemd om diverse culturele perspectieven in de klas te bespreken, maar het meest gekozen door respondenten is een open houding, respect en nieuwsgierigheid voor andere culturen en mensen van een andere culturele achtergrond bij leerlingen ontwikkelen (84%).
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Een van die cultuurgebieden is het westerse cultuurgebied, waar ook Nederland bij hoort.
De piramide van Pinto is de tegenhanger van de bekende piramide van Maslow. De piramide van Pinto is een behoeftenhiërarchie waarin het belang van de groep en de familie eer bovenaan staan. Dit geheel in tegenstelling tot de piramide van Maslow, waarbij zelfontplooiing de 'hoogste' behoefte is in de rangorde.
De functionaris gegevensbescherming (FG) is een relatief nieuwe functie in Nederland. Een FG houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving. In Nederland zijn er nu ongeveer 10.000 FG's. Zij hebben een onafhankelijke functie.
De FG is de onafhankelijke interne toezichthouder. De FG controleert of de organisatie de AVG goed toepast en ziet erop toe dat betrokkenen hun privacyrechten kunnen uitoefenen. Problemen met compliance bespreekt de FG met de verantwoordelijke binnen de organisatie.
Onder de taken van de FG valt bijvoorbeeld het toezien op naleving van de AVG en het gegevensbeschermingsbeleid en informeren over nieuwe ontwikkelingen. Meer concreet geeft de FG advies met betrekking tot Data Protection Impact Assessments (DPIA's), en zorgt de FG dat de awareness op peil blijft.