De zeeprik, ook wel lamprei, is een kaakloze vis met een angstaanjagende bek en wordt ook wel 'de vampier onder de zeedieren' genoemd.
1. Geen koekjesdeeg maar dierenvlees: de koekjessnijder. De koekjessnijder (Isistius brasiliensis) zwemt in de diepzee en komt (waarschijnlijk) wereldwijd voor. Hij is slechts zo'n 50 cm groot en zwemt 's nachts naar boven om te eten.
De blauw geringde octopus is misschien wel twee centimeter lang en schattig klein, maar het is de gevaarlijkste octopus ter wereld. Met een giftige beet van tetrodotoxine kunnen deze kleine wezentjes een mens binnen enkele minuten doden of maximaal 24 uur verlammen.
Lengte: 35 cm. Dit is een leuke bewegelijke meerval soort, deze soort word vaak verward met de echte haai, maar het is echt een meerval. Door zijn gladde huid en manier van zwemmen is deze verwarring wel te begrijpen.
Het licht kan fel zijn, als een signaal van de vis die een partner zoekt, of gedempt, als camouflage in schemerlicht. Enkele vissoorten die hier leven zijn diepzeepaling, hengelvis, vangtandvis, parelmoervis, addertandvis, lantaarnvis, zeelelie, zeekomkommer, diepzeeinktvissen en verschillende soorten zeeanemonen.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Diepzeehengelvissen (Ceratioidea) (ook weleens lantaarnhengelvissen genoemd) zijn een superfamilie uit de orde van de zeeduivels (Lophiiformes). Deze vissen leven in de diepzee op een diepte tussen 300 en 4000 meter.
Vis moet onder water zien. Maar, water 'filtert' kleuren uit het licht. Na een meter of 10 zijn de kleuren rood en de geel oranje tinten vrijwel verdwenen, net als ultraviolet licht. Groen daarentegen kan wel tot 100 m.
De één na grootste vis in de zee
Zijn naam heeft hij niet voor niks gekregen. De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai.
Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht. De vroege avond wordt als tweede beste tijd voor het kunstaas vissen doorgegeven. Ook dan worden veel wateren rustig wat er toe leidt dat veel roofvis op jacht gaat.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
'De schrik van de Noordzee', wordt hij ook wel genoemd. De pieterman, de giftigste vis in de Nederlandse wateren, maakt elke zomer zo'n drie tot vier slachtoffers. In 2014 was er zelfs sprake van een plaag. Toen kreeg de kustwacht soms wel vijf meldingen per dag binnen.
1. Doornhaai. De doornhaai, ook wel bekend als de stierhaai, staat op de eerste plaats als een van de gevaarlijkste vissen ter wereld. Deze haaiensoort is berucht om zijn agressieve gedrag en zijn neiging om mensen aan te vallen zonder provocatie.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
De Thymichthys politus komt alleen voor in het zuidoosten van Tasmanië. Het was bekend dat daar een populatie van zo'n 20 tot 40 vissen leefden. Naar schatting leven er op de nieuw ontdekte plek ook 20 tot 40 exemplaren. Zijn leefgebied bestaat uit ongeveer 50 bij 20 meter, ongeveer ter grootte van twee tennisbanen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.
In een woestijn in Peru hebben wetenschappers resten gevonden van mogelijk het zwaarste dier dat ooit heeft geleefd. Het gaat om een zogenoemde oerwalvis. De Perucetus Colossus, zoals zijn officiële naam luidt, zou maximaal 340.000 kilo zwaar geweest zijn.
Welke haaien zijn er in de Noordzee? In de Noordzee leven 11 verschillende haaiensoorten. De grootste is de op 1 na grootste haaiensoort ter wereld, de maximaal 12 meter lange reuzenhaai; de meest-voorkomende is de hondshaai.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Kleuren die het op alle wateren goed doen zijn groen, red head, bruin en wit. Is er veel baars aanwezig in het water, dan zijn de kleuren firetiger en perch een aanrader. Vaak geeft een combinatie van kleuren de beste resultaten, bijvoorbeeld groen/geel, rood/groen of bruin/wit.
Niet elementaire kleuren gaan onderwater eerst over in andere kleuren. Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
De Marianentrog, als een reis naar het middelpunt van de aarde. Tot op heden is de Marianentrog in het noordwesten van de Stille Oceaan de diepste bekende oceaantrog en de diepste plaats in de aardkorst: in 2014 was de maximaal gemeten diepte 10.984 m (met een mogelijke afwijking van ongeveer 25 m).
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Vanaf een diepte van 1000 meter tot op de zeebodem bedraagt de temperatuur nog slechts 2°C, ongeacht de regio of het seizoen. In 75% van het oceaanwater schommelt de watertemperatuur tussen 0° en 6°C.