Stavoren eerste plaats met middeleeuwse stadsrechten Rond 1060 werden in Nederland de eerste middeleeuwse stadsrechten verleend.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status. De titel "oudste stad van Nederland" hangt af van welke definitie men toepast.
Als het om stadsrechten gaat, hebben Stavoren (1058-'68), Utrecht (1122), Deventer (1123) en Aardenburg (1127) de oudste papieren. Maastricht mocht van de hertog van Brabant in 1229 de aarden wal uit 1204 door een stenen vervangen.
Trier is de oudste stad van Duitsland, gesticht in de eerste eeuw voor Christus. Het was in de derde eeuw de grootste stad ten noorden van de Alpen. Er zijn nog talrijke Romeinse overblijfselen te vinden, aanleiding voor de Unesco om deze stad op de lijst te plaatsen.
Wat is de oudste stad van Europa? Plovdiv in Bulgarije is de oudste stad van Europa. Aanwijzingen van permanente bewoning dateren van rond 6000 voor Christus. Plovdiv wordt gevolgd door Athene, Chania en Lissabon.
De bekende stad Jericho ligt in het westen van Israël, vlakbij de Dode Zee en Jeruzalem. Jericho staat ook wel bekend als de 'palmenstad', omdat ze door haar vruchtbaarheid als een groene oase in de dorre woestijn is. In Jericho is veel te zien tijdens je vakantie in Israël, het is de oudste bewoonde stad ter wereld!
Wist je dat Beek zich het oudste dorp van Nederland mag noemen? Dit dankzij vondsten van de 'Bandkeramiekers', de eerste Nederlands bewoners/ boeren, die hier 5.000 voor Christus hun nederzetting hadden.
Vroeger werd Amsterdam ook wel “Amstelredamme” genoemd, wat verwijst naar de dam over de Amstel. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht rond het jaar 1275 en kreeg zijn naam door de combinatie van “Amstel” (de rivier waarbij de stad ontstond) en “dam” (de constructie die gebouwd werd om de Amstel te reguleren).
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
De Lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. Sinds 1880 is de straat echter pas een winkelstraat, erg correct is die benaming dan ook niet. In 1310 wordt de straat samen met de huidige Stikke Hezelstraat nog Hesestraet genoemd.
Het antwoord ligt op de Veluwe. Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Ook de naam 'Nijmegen' is een overblijfsel van de Romeinen. 'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden.
Sinds ca. 1550 was Amsterdam de grootste stad van Nederland.
Vancouver. Noemt zich de 'mooiste stad ter wereld' maar zeggen Seattle en Portland dat niet ook? Toch: deze moderne city, omringd door zee, regenwoud, strand en bergen, mag best kapsones hebben. Net als Las Vegas een ideale stad om te bezoeken tijdens een rondreis.
Bulgaarse archeologen zeggen dat ze de oudste prehistorische stad blootgelegd hebben die ooit in Europa gevonden is. Het gaat om een ommuurde, versterkte nederzetting in de buurt van de moderne stad Provadia, die een belangrijk centrum voor de productie van zout was.
Sinds de lidstaten in 1997 hebben besloten om hier de zetel van de Europese instellingen te vestigen, is Brussel de hoofdstad van Europa. Door de opeenvolgende uitbreidingen kwamen steeds meer Europese instellingen zich vestigen in het Brussels Gewest, waardoor er een echte Europese wijk ontstond.
De nu grootste stad ter wereld, Shanghai, telt bijna 25 miljoen inwoners. China domineert nog steeds de top 10, maar Afrikaanse steden zijn in opkomst. In 2050 zullen Lagos in Nigeria en Kinshasa in Congo waarschijnlijk het grootst zijn met beide rond de 30 miljoen inwoners.
De Weimarrepubliek is de benaming voor de periode vanaf 1919, na het einde van het Duitse Keizerrijk (1817-1919). Tijdens de Weimarrepubliek was Duitsland voor het eerst een volwaardige, maar instabiele democratie.
Met minder dan 300 inwoners is Arnis de kleinste stad van Duitsland qua inwonersaantal en met 0,45 km² ook qua oppervlakte. Het is gelegen in Sleeswijk-Holstein op een schiereiland in de Schlei in het visserijgebied in het district Sleeswijk-Flensburg.
Vanaf 1948 werkte een Parlementaire Raad aan de opstelling van een nieuwe grondwet voor (West-)Duitsland, waarna op 23 mei 1949 de Bondsrepubliek Duitsland werd opgericht als samenvoeging van de drie westelijke bezettingszones, met Bonn als hoofdstad.